Білодід програла сутичку на Грендслемі після сумнівного попередження: реакція тренера збірної України

Білодід програла сутичку на Грендслемі після сумнівного попередження: реакція тренера збірної України

Ексклюзивно
Білодід програла сутичку на Грендслемі після сумнівного попередження: реакція тренера збірної України
. IJF

Що сказав Віталій Дуброва про ранній виліт Дар'ї Білодід.

У столиці Грузії Тбілісі розпочався Грендслем з дзюдо - один з рейтингових турнірів, на якому змагаються зірки у цьому виді спорту.

На етап Грендслему у Тбілісі Україна відправилася у складі 13 дзюдоїсток. Серед яких і Дар'я Білодід - бронзова призерка Олімпіади-2020 у вазі до 48 кг.

Грендслем у Тбілісі став другим турніром для Білодід у 2022 році. Наприкінці квітня українська дзюдоїстка дебютувала у новій для себе ваговій категорії до 57 кг: здобула одну перемогу і вилетіла в другому раунді.

Аналогічним став результат Білодід і на Грендслемі у Тбілісі. Однак на цей раз українка провела найдовшу сутичку у своїй кар'єрі (понад 13 з половиною хвилин). А вирішальним у поразці бронзовій призерці Євро-2022 Етері Ліпартеліані стало третє шидо (попередження), яке отримала Білодід за захоплення ноги суперниці.

Читайте також: Дар'я Білодід провела найдовшу сутичку в кар'єрі та програла її на другому турнірі в новій вазі

Рішення суддів виявилося неоднозначним. Грузинська дзюдоїстка не отримала жодного попередження під час сутички Білодід і лише після того, як вона звернула увагу суддів на нелегітимне захоплення, українці зарахували попередження і поразку.

Суспільне Спорт звернулося за коментарем до головного тренера збірної України Віталія Дуброви щодо реакції на таке рішення суддів.

Під час овертайму Білодід провела кілька атакувальних прийомів, але жодного разу судді не дали їй за це оцінку. Тренер збірної України погоджується з цим рішенням, хоча й стверджує, що дії українки "були близькими".

"Ні, не було оцінок [у Білодід під час "золотого рахунку"]. Було дуже близько до оцінки, але оцінок не було. Я переглядав це багато разів на екрані - дуже близько було, але згідно правил, оцінок не було. Можливо, судді могли хоча б одного разу попередити грузинку, але треба зважати, що змагання у Грузії і сподіватися на якесь прихильне суддівство не потрібно було".
  • Про сутичку Білодід проти Ліпартеліані

"Насправді останнє зауваження було досить суперечливим, але результат не такий важливий. Значно важливіше пристосуватися до нової вагової категорії, набрати кондиції, форму. Вважаю, що Даша на правильному шляху. Ще перед чемпіонатом Європи казав, що для адаптації у новій ваговій категорії потрібно 6-12 місяців. Це лише її другий старт у цій вазі, хочу попередити вболівальників, що не варто чекати великих результатів від Даші, потрібен час. Вона на правильному шляху, багато працює, показує свої кондиції. Сподіваюся, що ближче до кінця року вона зможе брати медалі високого рівня".

"Суддівство адекватне, так. Можливо трішечки допомогли грузинці, що не дали зауваження, і останнє зауваження було 50 на 50. Але враховуючи, що було понад 9 хвилин додаткового часу, можливо, судді побачили захоплення за ногу. Я його не побачив, Даша руку прибрала у сторону. Але це дзюдо, і я вважаю, що непотрібно зараз робити якісь висновки".

Також Дуброва оцінив виступ Білодід на Грендслемі у Тбілісі. І звернув увагу на необхідний для неї період для адаптації та змагальної практики, якої вона потребує, щоб засвоїтися у новій ваговій категорії.

  • Про виступ Білодід

"У принципі, задоволений. Даша показала високий рівень боротьби. Бачимо, що вона прогресує. Якщо порівнювати з чемпіонатом Європи, то вона боролася на рівень краще. Суперниця у неї була досить сильна, входить у топ вагової категорії: призерка чемпіонату Європи, п'яте місце на Олімпіаді. Сутичка була досить довгою: дев'ять з половиною хвилин [додаткового часу]. Даша програла через зауваження".

  • Про час, необхідний Білодід на адаптацію у новій ваговій категорії
"Даші потрібен час, вона перескочила категорію. Їй потрібен час, мінімум пів року, і п'ять-шість змагань вона повинна відборотися у цій вазі, пристосуватися. Все ж таки, інші суперниці, інша тактика, інший стиль боротьби. І рівень змагань дуже високий: хто розуміє дзюдо, неможливо одразу перейти і вигравати так само, як вона вигравала у 48 кг. Для мене це було одразу зрозуміло".

"Фізично почуває себе добре, бо не треба ганяти вагу. Вона тренується у комфортних умовах, бо коли змагалася у 48 кг, то думала, як не з'їсти чи не випити чогось зайвого. Зараз цього немає. Скажемо так: важко їй програвати, бо вона лідерка, звикла перемагати, брати медалі. Але вона повинна подорослішати, зрозуміти, що дуже важко вигравати усі змагання у тій конкуренції, що є у сучасному дзюдо. Якщо вона усе це витримає, а я на це сподіваюся, то найближчим часом зможемо побачити Дашу на п'єдесталі пошани великих змагань".

  • Про вплив війни в Україні на виступи Білодід

"Звісно [війна вплинула], це питання на будь-яку адекватну людину. Війна - це ситуація, що не можна залишатися осторонь, враховуючи, що зараз вона проживає у Валенсії, далеко від дому. Зрозуміло, що якийсь відбиток воно накладає".

  • Про подальші плани та турніри, на яких виступить Білодід

"Подальші плани - зараз вона потренується [в Іспанії], потім їде на чотириденний тренувальний збір в Італію, потім - на тижневий в Аліканте (Іспанія). Плануємо виступати на двох турнірах - наприкінці червня розпочинається олімпійська кваліфікація. Перший турнір у Монголії наша збірна пропускатиме, а вже у липні два тижні поспіль будуть турніри у Будапешті та Загребі. Плануємо, що Даша буде на них виступати".

Читайте також: Дар'я Білодід повернулася після Олімпіади: дебют у новій вазі, поразка на Євро-2022 та план до Парижа-2024

Що відомо

  • Дар'я Білодід - 21-річна українська дзюдоїстка з Києва, наймолодша чемпіонка світу в історії дзюдо (2018 - 17 років).
  • Упродовж майже всієї дорослої та юніорської кар'єри виступала в найнижчій ваговій категорії - до 48 кг.
  • Крім "бронзи" Олімпійських ігор-2020, Білодід у вазі 48 кг здобула два титули чемпіонки світу (2018, 2019 роки), "золото" чемпіонату Європи-2017 і Європейських ігор-2019, низки турнірів рівня ґрендслем і Гран-прі та інших.
На початок