Філологиня з Хмельницького допомагає організувати українську школу в Іспанії

Філологиня з Хмельницького допомагає організувати українську школу в Іспанії

Філологиня з Хмельницького допомагає організувати українську школу в Іспанії
. Фото: Наталія Поліщук

Філологиня з Хмельницького Наталія Поліщук зі своєю родиною після повномасштабного вторгнення переїхала з України до Іспанії. У містечку Саламанка, де наразі вона проживає, жінка намагається допомогти організувати українську недільну школу для дітей, які наразі знаходяться в Іспанії. Для цього, говорить Наталія, потрібно багато наукової та художньої української літератури.

За її словами, спочатку вона проживала у столиці Іспанії - Мадриді.

"Мадрид - дороге місто, тож ми вирішили переїхати в регіон Кастилія-і-Леон. Це - історична місцевість, розташована за 200 кілометрів від Мадрида. Таку поїздку нам запропонували в межах програми допомоги українським переселенцям, на яку ми погодилися. Ми приїхали усією родиною у місто Саламанка", - каже Наталія Поліщук.

Додає, у Саламанці на відміну від Мадриду, не має українських шкіл. А у місті наразі проживає багато українців. Тому виникла потреба у створені українськомовної школи.

"Така проблема є у багатьох невеликих містах Європи та Іспанії у тому ж числі. Тому разом з асоціацією українців та за підтримки мерії будемо просити, щоб нам надали якесь приміщення, щоб набрати діток та продумати програму навчання. З дітьми ми могли б займатися у вихідні дні. І далі вивчати українську мову та літературу, історію України. Організувати майстеркласи з виготовлення ляльок-мотанок, писанок. Це потрібно робити, щоб діти не забували звідки вони, щоб після війни, вони змогли нормально повернутися в Україну. Зараз ми відчуваємо брак дитячої української літератури. Потребуємо багато українськомовної літератури для дітей. Це і художня література і навчальна", - розповідає Наталія Поліщук.

Наразі, Наталія Поліщук, для дітей, які переїхали з України до Саламанки, проводить заняття з казкотерапії.

"Я якось інтуїтивно відчула, що дітям у таких умовах потрібен осередок української мови, літератури та казкотерапії. Щотижня, два рази на тиждень ми зустрічаємося і годину проводимо літературне заняття. Я пишу сценарії та підбираю казку, яка б була слушною у цей момент і могла на прикладі головних героїв допомогти розв'язувати проблему. Ми читаємо у голос і обговорюємо, поведінку героїв. Що поганого зробили дієві особи. Я бачу діткам дуже цікаво. До мене на заняття ходять діти із Харкова, Києва та інших міст України", - каже Наталія Поліщук.

Читайте також

  • "Не живіть хибними надіями, що Путін піде у пекло, і все зміниться": інтерв'ю з волонтеркою Лесею Стебло
На початок