Українці майже однаково підтримують членство в НАТО і "гарантії безпеки" замість вступу до Альянсу

Українці майже однаково підтримують членство в НАТО і "гарантії безпеки" замість вступу до Альянсу

Опитування
Українці майже однаково підтримують членство в НАТО і "гарантії безпеки" замість вступу до Альянсу
. Фото: АР

Приблизно однакова кількість українців підтримує вступ України до Північноатлантичного Альянсу та обмін євроатлантичної інтеграції на "гарантії безпеки" від провідних держав світу. Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології.

42% опитаних вважають, що в нинішніх умовах можна відмовитися від вступу України до НАТО в обмін на "гарантії безпеки", тоді як 39% наполягають, що відмовлятися від членства в Альянсі не можна. 19% респондентів не визначилися з позицією або відмовилися відповідати.

Більшість охочих відмовитися від вступу в НАТО в обмін на "гарантії безпеки" мешкають на сході України (50%), ніж на заході (35%). І навпаки, зі сходу на захід зростає прихильність членства України в Альянсі (з 26% до 45%).

Нагадаємо, що на початку березня приєднання України до НАТО підтримували 76% українців, що було найвищим показником за історію опитувань.

Про опитування

Опитування КМІС відбувалося протягом 13-18 травня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Вибірка становить 2000 дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім Криму).

До вибірки не увійшли жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року, а також громадяни, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року. За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%.

У КМІС застерігають, що за умов війни додається певне систематичне відхилення, "але при цьому отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення".

Що відомо

  • Російська сторона стверджує, що членство України в НАТО загрожує безпеці РФ. У грудні 2021 року вона висунула Альянсу ультиматум із вимогою відвести війська на кордони 1997 року і відмовитися від визнання євроатлантичної перспективи України і Грузії.
  • У березні, вже після початку вторгнення в Україну, президент РФ Володимир Путін назвав вимоги до України для припинення війни. Серед них — нейтральний статус, щоб країна не вступила в НАТО, визнання Криму російським і демілітаризація. В Україні попередньо погоджувалися обговорювати нейтральний статус, але в обмін на інші гарантії безпеки.
  • В інтерв'ю 16 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова обговорювати відмову від вступу до Північноатлантичного Альянсу і статус тимчасово окупованих Криму і частин Донбасу, але тільки після припинення вогню і відведення військової техніки.
  • Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що на тлі вступу Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного Альянсу НАТО так само швидко розгляне заявку України.

Читайте також

Підтримка України та запобігання ескалації: Столтенберг назвав головні завдання НАТО

Вторгнення Росії в Україну, день 90. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок