Залишився лише п'єдестал. У Миколаєві демонтували пам'ятник Пушкіну

Залишився лише п'єдестал. У Миколаєві демонтували пам'ятник Пушкіну

Оновлено
Залишився лише п'єдестал. У Миколаєві демонтували пам'ятник Пушкіну
. Фото: Суспільне Миколаїв

У Миколаєва, у сквері імені Олександра Пушкіна, 21 травня демонтували бронзовий пам'ятник поету.

Начальник Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Юрій Любаров відповів, що 21 травня він перебуває за межами Миколаєва і доля пам'ятника йому невідома.

Пам'ятники, які знесли відповідно до Закону про декомунізацію, передавали на зберігання до Миколаївського краєзнавчого музею. Заступник директора музею Валерій Чернявський відповів, що немає жодної інформації про місце знаходження пам'ятника.

Ірина Бондаренко, яка багато років опікувалась питаннями охорони культурної спадщини Миколаєва сказала: "Відповідно до статусу пам'ятника дозвіл на демонтаж мало дати Міністерство культури України".

Дзвінок до родини автора пам'ятника Юрія Макушина так само не вніс ясності. Слухавку взяв син митця Віктор Макушин і сказав, що для родини інформація про зникнення пам'ятника стала несподіванкою.

Інтернет-видання "НикВести" спробували з'ясувати місце знаходження пам'ятника у начальника Миколаївської військової адміністрації Віталія Кіма. Віталій Кім відповів: "Без мого відома, але розбиратися не хочу".

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич о 19:10 у своєму телеграм-каналі написав: "Друзі, спокійно, пам‘ятник Пушкіну прибрали комунальні служби. Не потрібні нам зараз ніякі знесення чи вандалізм. Гарячих голів у нас вистачає, але наше головне завдання сьогодні — перемогти! Давайте на це спрямуємо усі сили. Після війни розберемось, що з ним робити".

Що відомо

  • Пам'ятник поету Олександру Пушкіну в Миколаєві являє собою бронзову скульптуру двадцятип'ятирічного Олександра Пушкіна на гранітному постаменті. Був створений миколаївським скульптором Юрієм Макушиним та архітектором Ольгою Поповою. Встановлений 3 вересня 1988 року на честь 150-річчя з дня смерті поета.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок