Справа Тлявова: захист просить відпустити обвинуваченого Приходька на фронт

Справа Тлявова: захист просить відпустити обвинуваченого Приходька на фронт

Справа Тлявова: захист просить відпустити обвинуваченого Приходька на фронт
. Кирило Тлявов. Фото: УНІАН

У Переяславському міськрайонному суді відбулися перші за час повномасштабної війни судові засідання у справі щодо вбивства 5-річного Кирила Тлявова. У зв’язку з воєнним станом та іншими чинниками процес відбувся по відеозв’язку. Обвинуваченим продовжили запобіжні заходи. При цьому у березні засідання перенесли, а запобіжні заходи до травня продовжували автоматично.

Про це Суспільному повідомив прокурор Сергій Самчук.

За словами правоохоронця, фігуранти справи Володимир Петровець та Дмитро Кривошей перебуватимуть під заставою, При цьому колишній поліцейський Іван Приходько залишиться в СІЗО.

Водночас захист Івана Приходька просить звільнити його з-під варти, аби колишній поліцейський поїхав на фронт захищати Україну. Відповідні клопотання адвокат направив до Генеральної та обласної прокуратури.

"Написали ми по 616 статті, і його обвинувачення під статтю підпадає, щоб його звільнили з-під варти. Звільняє суд, але ініціює прокуратора. Якщо таке рішення буде, то впродовж 24 годин Приходько повинен прийти до військкомату і його відправляють кудись у Збройні сили України. Справу проти нього можуть призупинити, але виділити в окреме провадження", — розповів адвокат Івана Приходька Віктор Чевгуз.

Він наголосив, що такі дії Приходька не направлені на те, щоб звільнитися від відповідальності.

"Це не звільняє від кримінальної відповідальності. А з-під варти його звільнять, і він піде воювати. Ми не знаємо, не дай Боже його завтра вб’ють. То що легше — в СІЗО сидіти і в стелю дивитись, чи воювати?", — зауважив Чевгуз.

Бабуся вбитого Олександра Тлявова виступає проти того, аби Приходька випустили з-під варти. На її думку це призведе до затягування справи.

"Він аж кричить, так рветься їхати воювати. Верховна рада проголосувала ж за зміни, тепер він теж підпадає. Я не розумію, як можна випускати?! Вироку суду немає", — обурюється бабуся.

За словами прокурора Сергія Скамчука, клопотання щодо звільнення Приходька з-під варти на користь захисту країни до прокуратури не надходило. Відтак він відмовився коментувати це питання.

"Людина три роки відбула під вартою. Його обвинувачують по 119-ій статті - "Вбивство з необережності", де передбачено п’ять років позбавлення волі. Він більше половини вже відбув. Навіщо тримати людину? Тим паче вина не доведена", — зазнчаив адвокат Приходька Віктор Чевгуз.

Засідання у справі вбивства Кирила Тлявова відбулось 11 та 12 травня. У справі призначена повторна експертиза, яка має встановити точні обставини смерті 5-річного хлопчика. Наступне засідання призначене на 15 червня.

Що відомо

  • 31 травня 2019 року четверо осіб, серед яких двоє поліцейських, відпочивали та вживали алкоголь на подвір’ї приватного сектору у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Під час відпочинку чоловіки домовилися постріляти по металевих банках із вогнепальної зброї. Пізніше виявилося, що куля влучила у хлопчика, що був у сусідньому дворі. 3 червня п’ятирічний Кирило Тлявов помер у лікарні.
  • 23 грудня 2020 року обвинувальний акт щодо вбивства 5-річного Кирила Тлявова направили до суду. Справу розслідують за статтями "хуліганство, вчинене із застосуванням вогнепальної або холодної зброї" і "вбивство через необережність".
  • Переяславський міський районний суд 11 лютого 2021-го продовжив до квітня запобіжні заходи обвинуваченим у справі про вбивство 5-річного Кирила Тлявова.
  • 22 липня того ж року на черговому засіданні по справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова на допит викликали Андрія Медуницю — колишнього виконувача обов'язків керівника відділу поліції у місті Переяслав після його слів у фільмі Суспільного "Справа Тлявова: чи знайдуть вбивцю?". Сам Андрій Медуниця підтвердив, що виклик до суду отримав, але каже, що закон не порушував.
  • 2 серпня у міському суді міста Переяслав відбулося чергове судове засідання у справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова. Обвинуваченим продовжили запобіжні заходи.
  • 21 лютого 2022-го суддя ухвалив рішення про проведення повторної балістичної експертизи.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 81. Текстовий онлайн

“Нас робить людьми мистецтво, за нього ми й воюємо” — історії українських експолонених

"Готуються до останнього бою, бо не вірять у дипломатію". Що розповіли дружини бійців "Азовсталі"

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок