Астрономи показали перше зображення надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики

Астрономи показали перше зображення надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики

Астрономи показали перше зображення надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики
. Перше фото Стрільця А*. Фото: EHT Collaboration

Міжнародна група науковців Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration 12 травня показала перше зображення Стрільця А* — надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики Чумацький Шлях. Про це йдеться в пресрелізі EHT Collaboration.

Зображення є першим візуальним доказом існування компактного надмасивного об’єкта в центрі нашої галактики. Саму чорну діру, звісно, побачити не вдасться, бо вона поглинає світло, але науковцям вдалося зазнімкувати хмари газу, що світяться довкола неї.

Стрілець А* розташований за 27 тисяч світлових років від Землі, тож якби ми могли побачити його на небі, він був би не більшим за розмірами, ніж пончик на поверхні Місяця. Для створення зображення група EHT синтезувала дані з восьми потужних обсерваторій.

"Ці безпрецедентні спостереження значно покращили наше розуміння того, що відбувається в центрі нашої галактики, а також дає нове уявлення про те, як масивні чорні діри взаємодіють зі своїм середовищем", — пояснює член групи EHT Джофрі Боуер.

Що відомо

  • Перше в історії зображення чорної діри науковці змогли отримати у 2019 році. Об’єкт М87* розташований у галактиці Messier 87, що за понад 53 мільйони світлових років від Землі.
  • У жовтні 2020 року Нобелівську премію з фізики отримали зокрема Райнхард Генцель та Андреа Гез за відкриття надмасивного компактного об'єкта в центрі нашої галактики Чумацький Шлях.

Читайте також

"Пилові нитки". Вчені з'ясували, як надмасивна чорна діра поглинає енергію

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок