Майже 90% українців вважають дії РФ геноцидом — опитування

Майже 90% українців вважають дії РФ геноцидом — опитування

Майже 90% українців вважають дії РФ геноцидом — опитування
. УНІАН

89% громадян України підтримують визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу.

Про це свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Так, 76% опитаних висловилися за заборону використання символів Z та V, якими маркують російську військову техніку, 74% – за заборону "георгіївської" стрічки в Україні. За 5 останніх років підтримка останньої ініціативи зросла з 45 до 74%. Респонденти характеризують сучасний політичний режим у РФ як диктатура (41%) та фашизм (37%), ще 10% – як нацизм.

Крім того, 92% респондентів вважають себе за національністю українцями, 5% – росіянами, 3% – відносять себе до інших етносів. Соціологи зауважили, що з 2008 по 2014 роки спостерігався сталий національний розподіл: близько 83% вважали себе українцями, близько 15% – росіянами.

"Після окупації Криму та частини Донбасу у 2014 кількість респондентів, котрі ідентифікували себе як росіяни зменшилася до 11%, а кількість українців зросла – до 87-88%. При цьому за останні вісім років кількість тих, хто вважав себе росіянами, поступово зменшувалася", – констатують вони.

Опитування проводилось 27 квітня 2022 року серед населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • 28 квітня Палата громад парламенту (нижньої палати парламенту) Канади одноголосно підтримала постанову щодо визнання дій РФ в Україні геноцидом.
  • Очільниці МЗС Великої Британії та Канади заявили, що спільно домагатимуться покарання для російських військових, які чинили сексуальне насильство в Україні.
  • 14 квітня Верховна Рада схвалила законопроєкт №7276 "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні", таким чином проголосивши дії російських військ на українській території геноцидом.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 70. Текстовий онлайн

Продовольча безпека світу і війна: чи реально відновити експорт зерна з України

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Чому НАТО не закриває небо та як Україна протистоїть російській авіації та ракетам

Зруйнована "Мрія". Чи вигідно Україні відбудовувати знищений літак

Атаки Росії та перелаштування ринку. Які причини дефіциту пального і що далі

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок