Історія повторюється витками. У Канаді готують виставу за твором "Мазепа" миколаївської письменниці

Історія повторюється витками. У Канаді готують виставу за твором "Мазепа" миколаївської письменниці

Історія повторюється витками. У Канаді готують виставу за твором "Мазепа" миколаївської письменниці
. Фото: колаж Суспільне Миколаїв

У місті Торонто в Канаді відбувається підготовка прем’єри поетично-музичної вистави за поемою миколаївської поетеси, письменниці, освітянки Галини Запорожченко "Мазепа".

Про це кореспонденту Суспільного Федору Бондарю розповіла сама авторка поеми.

Поема була презентована у Миколаєві у 2018 році, в ній розкривається роль Мазепи в українській історії, національне бачення образу незламного гетьмана України.

"Зараз у Канаді відбувається підготовка прем'єри за моєю поемою "Мазепа". Режисер- постановник Йосип Терлецький, заслужений працівник культури України, помічник режисера Ольга Банитюк, акторка, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів читців. У роботі залучені актори Українського драматичного театру "Заграва" місто Торонто та хор СУМ "Crescendo", диригент Павло Фондера", — каже Галина Запорожченко.

Поетеса розповідає, усвідомлення трагедії, про що йдеться в поемі, мало б давно допомогти українцям провести паралелі: Петро І – Путін! Цю фразу висловив доктор історичних наук, професор Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Ярослав Калакура в передмові до презентації поеми "Мазепа" у листопаді 2018 року.

"314 років тому військо московитського царя Петра І жорстоко знищило українське місто Батурин. На той час місто було гетьманською столицею. Жахливі події отримали в історію назву "Батуринська трагедія" та "Страшна різанина". Деякі проросійські історики й досі намагаються інтерпретувати події того часу, виправдовуючи дії Москви, втім, свідчення, що залишилися, вказують на непомірну жорстокість нападників", — розповідає Галина Запорожченко.

"Вся Україна купається в крові. Меншиков показує жахи московського варварства", – писали французькі газети про страшні події, які сталися у Батурині у 1708-му році.

Зі слів Галини Запорожченко, історія, на жаль, повторюється витками.

"Батуринська трагедія" повторилася в багатьох населених пунктах України, тимчасово окупованих ворожими військами. Та найбільш жахливо ці злочини проявилися у містечку Буча, що неподалік Києва. Російські загарбники влаштували тут справжній бал сатани – бездумно вирішували, кому жити, а кому помирати; розстріляли щонайменше 320 мирних мешканців", — каже Галина Запорожченко.

Читайте також: ""На оновленій землі заживемо новим життям": як у Кафедральному соборі Миколаєва зустрічали Великдень"

Прем'єра вистави "Мазепа" в Канаді запланована на 14 травня 2022 року в Пластовій Домівці імені Гоцуляків. Квитки можна придбати онлайн, вартість 40 доларів з дорослих, 25 доларів — зі студентів.

"Показ вистави після прем'єри відбудеться не тільки в цьому місті, а й в інших містах Канади. Мета постановки благодійний збір грошей, прибуток спрямують на допомогу Україні. Я там не зможу бути, але я весь час в курсі справи й допомагаю: пересилала аудіовступ, матеріали щодо оформлення сцени, малюнки до поеми художниці Світлани Туз, висловлювання з передмови до твору Ярослава Калакури, доктора історичних наук. Тобто ми співпрацюємо, весь час я на зв'язку з Йосипом Терлецьким, головним режисером театру, з Ольгою Банитюк, яка теж там має провідну роль", — розповідає Галина Запорожченко.

Що відомо

  • Іван Мазепа — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорізького, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років.
  • Батуринська різанина, або геноцид у Батурині — каральні дії московських військ із захоплення і знищення столиці гетьмана Мазепи Батурина його жителів, що були проведені 2 листопада (13 листопада) 1708 року. Під час цих дій, московські війська вирізали всіх мешканців міста, незалежно від віку і статі. За різними оцінками загинули від 11 до 15 тисяч батуринців. В історію України ці події увійшли під назвою "Різанина в Батурині" Саме місто пограбували, в тому числі й православні храми, а потім спалили.
  • За ліро-епічною поемою "Мазепа" до 30-річчя відновлення Незалежності України про українського гетьмана-державотворця Івана Мазепу була створена аудіоверсія книги. На допомогу освітянам, учнівській і студентській молоді. Автор поеми – Галина Запорожченко, режисер – Анатолій Єчко, консультант – Лідія Рижкова, музика – В’ячеслав Павлов, художник – Світлана Туз, відео – Георгій Павлов, озвучила поему акторка Ольга Банитюк.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок