Як працює черкаська бібліотека в умовах воєнного стану

Як працює черкаська бібліотека в умовах воєнного стану

Як працює черкаська бібліотека в умовах воєнного стану
. Суспільне Черкаси

Пропонують читачам українських авторів, а російські книжки з полиць прийняли. Так про роботу в умовах повномасштабної війни розповіла завідувачка черкаської бібліотеки-філії Ірина Рибкіна. За її словами, місяць заклад не працював і читачі засумували за книжками та спілкуванням.

Літературу завідувачка бібліотеки-філії Ірина Рибкіна підготувала для читачки, яка не ходить:

"Є в нас така читачка Валентина Семенівна, яка, на жаль, сама не може приходити. Тож вона попросила, щоб ми приходили додому, приносили і обмінювали їй книжечки. Обдзвонюємо, питаємо, як справи. Якщо людина дійсно не може, то ми намагаємося носити книжечки додому".

Як працює черкаська бібліотека в умовах воєнного стану
Ірина Рибкіна. Суспільне Черкаси

Місяць з початку війни бібліотека не працювала, зараз поступово повертаються до роботи. Якщо у період тривоги читачі опинилися у бібліотеці, заклад зачинається, розповіла Ірина Рибкіна:

"Ми любимо своїх читачів, тому коли повітряна тривога, намагаємося, щоб вони залишалися в нас".

Яскраві та чесні історичні романи – мої фаворити, сказав читач Володимир Марченко. Чоловік взяв чотири книжки на цей місяць для читання. Найбільше любить літературу Ліни Костенко, Василя Симоненка та Оксани Забужко. А ще, зазначив чоловік, веде нотатник із цитатами з прочитаних книжок:

"Занотовано у мене олівцем близько сотні романів. У мене комп’ютера немає, я відкриваю те, що занотував і насолоджуюся".

Як працює черкаська бібліотека в умовах воєнного стану
Суспільне Черкаси

Як пояснила Ірина Рибкіна, полиці з російськими книжками у бібліотеці перебрали:

"Намагаємося зараз популяризувати саме українську літературу, українських авторів, зарубіжну літературу, яка у нас є українською мовою. Зараз дуже популярна у нас Оксана Забужко, Марія Матіос — саме вони популяризують українське, пишуть про проблеми, які зараз в нас відбуваються в державі".

Заздалегідь встигла взяти додому книжок, і доки бібліотека не працювала, літератури вистачало, прокоментувала читачка Тамара Чорноіванова:

"Люблю всі підряд книги читати. Люблю життєві книги, люблю детективи і не так люблю історичні. Але загалом все люблю читати".

У бібліотеці жінка взяла шість нових книг і поділилась, як переживає період війни:

"Я ночами дуже погано сплю, тож читаю і вдень, і вночі. Тож у бібліотеку дуже часто ходжу. Продовжую читати щось таке легке, щоб не переживати".

Як працює черкаська бібліотека в умовах воєнного стану
Володимир Марченко та Тамара Чорноіванова. Суспільне Черкаси

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині зафіксували чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок