Підбитий російський крейсер "Москва" збудували на миколаївському заводі. Історія корабля

Підбитий російський крейсер "Москва" збудували на миколаївському заводі. Історія корабля

Підбитий російський крейсер "Москва" збудували на миколаївському заводі. Історія корабля
. Фото: rt.com

Ударний ракетний крейсер "Москва", головний корабель проєкту 1164 Ракетні крейсери проєкту 1164 (шифр «Атлант») — серія радянських ракетних крейсерів."Атлант", побудований на заводі імені 61 комунара (тепер – ДП "Миколаївський суднобудівний завод"). У 2022 році в складі Чорноморського флоту РФ крейсер брав участь у вторгненні Росії в Україні.

Кореспонденти Суспільного зібрали історію щодо функціонування крейсера.

Флагман спущений на воду 1979 року з іменем "Слава". З 1983 року служив у Чорноморському флоті СРСР.

З 1991 по 1999 рік стояв на ремонті в "Миколаївському суднобудівному заводі". За цей період став бойовою одиницею Чорноморського флоту Російської Федерації та отримав назву "Москва".

Крейсер має довжину 186,4 метра, 20,8 метра завширшки, осадку - 8,4 метра, повна водотоннажність — 11,5 тисяч тонн. Швидкість — до 32 вузлів (59 км/год), автономність - 8 тисяч миль (14 816 км). Екіпаж — 510 людей.

Підбитий російський крейсер "Москва" збудували на миколаївському заводі. Історія створення
1999 рік, крейсер в акваторії Миколаївського суднобудівного заводу. Скрін: фільм "Останній парад"

Основне озброєння: 16 протикорабельних крилатих ракет "Вулкан" — дальність до 1000 км, зенітні ракетні комплекси С-300Ф.

Корабель брав участь у війні РФ проти Грузії 2008 року, у російському військовому вторгненні у Сирію – 2015-2016 роки.

3 вересня 2020 року на сайті російської державної телекомпанії "Russia Today" повідомлялось, що після чергового ремонту, розпочатого 2018 році на 13 Суднобудівному заводу у Севастополі, крейсер повертається на службу.

"Москва" – найпотужніший корабель Чорноморського флоту і тому за правом зберігає статус його флагману. На крейсері сучасні ракетні системи та засоби контролю обстановки", – зазначив в інтерв'ю "Russia Today" екскомандувач Чорноморського флоту адмірал Ігор Касатонов.

Підбитий російський крейсер "Москва" збудували на миколаївському заводі. Історія створення
Російський крейсер "Москва" під час навчань в Чорному морі. Запуск протикорабельної ракети. Скрін з Ютубу

24 лютого 2022 року корабель брав участь в атаці на український острів Зміїний. Разом з іншими кораблями ЧФ РФ здійснював блокаду українських портів.

13 квітня 2022 року крейсер "Москва" був уражений двома крилатими ракетами "Нептун". Після влучання українських ракет на флагмані Чорноморського флоту Росії – крейсері "Москва" сталася пожежа. Після чого він почав тонути.

Що відомо

  • За даними французького порталу новин військово-морської оборони Navalnews, на російському крейсері "Москва" можуть розміщувати до 16 надзвукових протикорабельних ракет типу P-1000 Vulkan.
  • У ОК "Південь" 14 квітня повідомили про те, що після влучання українських ракет на флагмані Чорноморського флоту Росії – крейсері "Москва" сталася пожежа. Після чого він почав тонути. Крейсер був уражений ракетами "Нептун" в Чорноморській операційній зоні та отримав суттєві пошкодження.
  • Вартість підбитого крейсера "Москва" – $750 млн. Це найдорожча російська техніка, яку знищили ЗСУ, повідомили у Forbes.
  • Прессекретар Пентагону Джон Кірбі заявив, що крейсер "Москва" на плаву та рухається на схід, ймовірно до Севастополя. У США також не можуть підтвердити чи спростувати інформацію стосовно ракетного удару по кораблю.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок