Денісова: у Бучі тримали в одному з підвалів 25 дівчат та жінок, їх постійно ґвалтували

Денісова: у Бучі тримали в одному з підвалів 25 дівчат та жінок, їх постійно ґвалтували

Важливо
Денісова: у Бучі тримали в одному з підвалів 25 дівчат та жінок, їх постійно ґвалтували
. Буча, поблизу братської могили із мирними жителями, які загинули під час російської окупації, 8 квітня 2022 року. Фото: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency через Getty Images.

Близько 25 дівчат і жінок у віці від 14 до 24 років систематично ґвалтували російські військові під час окупації, в підвалі одного з будинків в Бучі Київської області. Дев'ять з них вагітні.

Про це розповіла Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова, передає BBC.

"Російські солдати сказали їм, що вони будуть ґвалтувати їх до такої міри, що вони не захочуть сексуальних контактів з будь-яким чоловіком", — йдеться в повідомленні.

За словами Денісової, гвалтівники казали, що робили це, аби жінки "не народжували українських дітей". Омбудсменка додала, що наразі неможливо оцінити масштаби сексуальних злочинів, вчинених російськими військовими, адже не всі готові розповісти, що з ними сталося.

За її словами, Україна хоче, щоб ООН створила спеціальний трибунал, щоб особисто судити Володимира Путіна за звинуваченням у військових злочинах, включаючи зґвалтування.

Раніше Денісова повідомила, що у Київській області, зокрема у Бучі та в Ірпені, зафіксували факти зґвалтування дітей російськими військовими під час їх перебування там.

Що відомо

  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що встановлено особу російського окупанта, який зґвалтував немовля.
  • Україна вимагає від світової спільноти розслідувати злочини Росії зокрема у Київській області. Станом на вечір 2 квітня у Бучі виявили приблизно 280 загиблих місцевих жителів, похованих у братських могилах. Місто майже місяць було окуповане військами РФ. 4 квітня міська влада Бучі повідомила, що у місті може бути набагато більше замордованих росіянами українців. Правоохоронці виявили катівню росіян в підвалі одного з дитячих санаторіїв Бучі. Міноборони опублікувало імена військових РФ, які вчинили злочини у місті.
  • За період окупації російські військові вбили більше 400 жителів Бучанської громади, повідомив 12 квітня глава Київської ОВА Олександр Павлюк.
  • Уряд Великої Британії ухвалив рішення виділити 10 мільйонів фунтів українським організаціям, які надають підтримку жертвам сексуального насильства на тлі війни.
  • Біженці з України, 90% з яких становлять жінки та діти, піддаються підвищеній загрозі експлуатації та торгівлі людьми, відтак світ має докласти зусиль для їхнього захисту від насильства.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну. День 48. Текстовий онлайн

Russia invades Ukraine — live updates from Suspilne

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок