Катували протягом двох днів. На Миколаївщині загинув чоловік

Катували протягом двох днів. На Миколаївщині загинув чоловік

Катували протягом двох днів. На Миколаївщині загинув чоловік
. Сергій Божко. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

У ніч проти 18 березня 2022 року бійці так званої ДНР та росгвардії покинули село Лоцкине Баштанського району. Чоловіка Тетяни Божко, Сергія, військовослужбовці катували протягом двох днів, звинувачуючи у прихильності до української армії та крадіжці російської зброї. Від отриманих чисельних травм чоловік загинув.

Тетяна поховала чоловіка 19 березня, після звільнення села від окупантів. Подружжя було разом 30 років. Нині вдова зі сльозами на очах розповідає про чоловіка.

Війська так званої ДНР зайшли у село 10 березня 2022 року. Розмістилися у будинку на околиці села, який належить місцевій релігійній спільноті.

Катували протягом двох днів. На Миколаївщині загинув чоловік
Будинок, де зупинилися військові РФ. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Навкруги розкидані коробки від сухпайків, консерви та інше сміття.

Лоцкине
Сміття військових РФ. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Навколо будинку вириті окопи.

Лоцкине
Лоцкине. Окопи військових РФ навколо будинку. Фото: Світлана Вовк/Суспільне Миколаїв

Близько тижня окупанти жили у двоповерховому будинку. Обладнали там побут. Тут же в одній із кімнат і катували Сергія. За ним прийшли 16 березня.

"Заарештовано по селі було багато людей: і ті, хто збирав боєприпаси, які навкруги російські, і за наведенням: якщо хто якесь відношення мав до армії або до служби в АТО. І їх потім всіх повипускали. Я тому сподівалася до останнього, що його теж випустять", — розповіла дружина загиблого.

Сергія Божка звинуватили у крадіжці російської зброї. Окупанти прострелили йому лікоть, аби він сказав, де лежить кулемет. Проте ніякого кулемета у чоловіка не було, —каже Тетяна, — лише декілька патронів. Надати йому медичну допомогу не дозволили. Чоловіка відвезли в один з штабів.

Жінка їздила селом у пошуках чоловіка протягом двох днів. Проте побачитися з ним чи передати їжу і ліки їй не дозволили.

Лоцкине
Тетяна Божко. Фото: Світлана Кльосова/Суспільне Миколаїв

Окупанти покинули село в ніч проти 18 березня. Тіло Сергія Божка знайшли в одній з ям на околиці села.

"Племінник мій підійшов сюди і мама його. Тут лежав матрац, доріжка коврова, в них всі кімнати встелені таким, і він там лежав. Така поза була: одна рук викривлена в один бік, піднята, інша в сторону, ноги теж. Вони його в цю яму кинули, тут застрелили і, кажуть, кинули зверху матрац і зверху пригорнули землею", — розповіла Тетяна Божко.

Все обличчя чоловіка було побите, руки і тіло в синцях та слідах від пострілів.

Все, чого хоче зараз жінка, справедливості та кари винним. Тетяна Божко впевнена, що до смерті чоловіка причетні жителі їхнього села, які мають проросійську позицію. Знає їхні імена і написала заяву до поліції. Інформацію підтвердили у пресслужбі ГУНП. Нині справу розслідує СБУ відповідно до статті 438 "Порушення законів та звичаїв війни".

Окрім Сергія Божка в селі загинув від рук окупантів ще один місцевий житель.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок