"Практики багато": студент-медик організував медпункт у метро Харкова

"Практики багато": студент-медик організував медпункт у метро Харкова

"Практики багато": студент-медик організував медпункт у метро Харкова
. Суспільне Харків

У Харкові студент п'ятого курсу медуніверситету Сергій Алхімов організував медпункт та допомагає людям, які через війну вимушені жити на станціях метро. На що хворіють мешканці підземки та як працює медпункт — репортаж Суспільного.

Часу на теорію нема

Сергій Алхімов вчиться на п'ятому курсі медуніверситету, досі ніде не працював. Медпункт організував на третій день після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли на станціях метро, яке почало працювати як укриття, зібралося багато людей.

"В мене була така ідея, що я повинен за п'ять років максимально отримати всі необхідні мені знання, для того, щоб коли настане цей момент, я міг їх втілити. Як ви бачите, це якраз збіглося, тому що практики в мене тепер багато, а от часу вчити теорію — вже нема", — каже Сергій.

"Підтримувати здоров'я у метро складно"

Юлія Добрянська мешкає у метро. Алхімов діагностував у неї ларингіт. Діагноз підтвердили й лікарі поліклініки, до якої звернулася жінка після огляду в медпункті.

"Сходила сьогодні в поліклініку до досвідчених лікарів, які поставили точно такий же діагноз. З Сергієм нам дуже пощастило. Він і як спеціаліст відмінний, і як людина неперевершена. Його терпінню просто пам’ятник треба ставити — усіх бабусь переслухати", — говорить мешканка метро.

Наталія Шевченко каже, що підтримувати здоров'я в умовах життя у метро складно, бо у підземці холодно та сиро.

"Як тільки якісь симптоми з'являються, ми йдемо в медпункт. Нам відразу допомагають, медикаментами теж", — говорить Шевченко.

"Місце, де я маю бути"

У медпункті — склад ліків, серед яких засоби від грипу, знеболювальні, від проблем з кишківником та інші, розповідає Алхімов. Допомагають з поповненням запасів волонтери.

"Із постійних моїх пацієнтів, які приходять до мене щодня, це контроль артеріального тиску, це онкологія, наприклад, порушення щитоподібної залози, чи ті, хто страждає на цукровий діабет. Це близько 150 людей", — розповідає Сергій Алхімов.

Студент-медик каже, що викладачі університету його підтримують та консультують.

"У мене є номери телефонів. Я можу в будь-яку годину, якщо мені щось необхідно, подзвонити, вони мене проконсультують максимально швидко. Тобто я кажу: у мене жінка, тиск 270, "Магнезія" не працює. Вони кажуть: "Урапідил" давай. Через 30 секунд я передзвонюю — все, впав тиск, все добре", — говорить медик.

Читайте також: Харків'янка після пологів живе з дитиною у метро, батько маляти — на війні

"Мені вже багато разів пропонували евакуацію — у Тернопіль, Львів, Ужгород, але мені здається з найпершого дня, що це місце, де я маю бути", — розповідає Сергій Алхімов.

Читайте також

Почуття обов'язку та безпека: харківські провізорки разом із дітьми місяць живуть на роботі

На початок