Банки під час війни. Чи можна взяти кредит, поміняти валюту та зняти готівку

Банки під час війни. Чи можна взяти кредит, поміняти валюту та зняти готівку

Банки під час війни. Чи можна взяти кредит, поміняти валюту та зняти готівку
. Національний банк України, фото: УНІАН

Від початку вторгнення РФ Національний банк України зафіксував курс гривні, обмежив зняття готівки та надав рекомендації щодо кредитів. Українські банки працюють, відділення відчинені за можливості. Про нюанси в банківській системі Суспільне розпитало директорку департаменту фінансової стабільності Національного банку України Первін Дадашову.

Як сьогодні працюють банки?

Відділення банків нині працюють лише там, де безпечно, аби вберегти персонал і відвідувачів. Отримати всі послуги можна на сайтах установ або ж у мобільних додатках, зокрема і послуги отримання кредитних коштів.

У перші дні війни спостерігався невеликий стрибок по зняттю коштів як власних, так і кредитних. Це було пов’язано з тим, що люди в паніці кинулися щось купувати, кудись їхати. "Однак швидко ми побачили іншу картину: люди повернули гроші назад", — каже Первін Дадашова.

Чи можуть українці отримати кредит?

На сьогодні банки розблокували кредитні та універсальні картки. Тобто їх можна відкрити і користуватися кредитними коштами. Є момент з великими довгостроковими кредитами. Якщо ви хочете взяти велику суму на придбання авто, на іпотеку, то зараз про це не йдеться. Банки будуть обачно до цього ставитися, бо ризики високі.

Читайте також: Продовольча криза і BMW без європейських заводів: як вторгнення РФ впливає на світову економіку

Також українців закликають без потреби не брати кредити і за можливості повертати їх, тому що сьогодні ці гроші потрібні, як ніколи.

Додатково впроваджені "кредитні канікули", щонайменше на три місяці. Це означає, що три місяці позичальник може не сплачувати борг.

Як банки підтримують бізнес?

Якщо йдеться про кредитування, то все залежатиме від того, який тип підприємства. Першочергово кредити надаватимуть тим, у кого бізнес пов’язаний із загальними потребами людей — продукти харчування, медична галузь, військова. Але, каже Нацбанк, будуть намагатися підтримувати і решту підприємців.

Підприємцям також дають "кредитні канікули" на три міясці. А у деяких банках можна взяти кредит на період війни під знижені відсотки чи навіть під нуль відсотків.

Де можна зняти готівку?

Така ж ситуація, як і з відділеннями, нині спостерігається з банкоматами. Заправляють їх лише в тих містах, де це безпечно. Зокрема в Києві працюючих відділень банку і банкоматів майже не залишилося. У відкритих зняти можна не більше 100 тисяч гривень.

Читайте також: Чи буде дефолт Росії та чи вигідно Китаю допомагати Кремлю

Ще готівку можна зняти на касі магазину. Перед тим, як розрахуватися, потрібно про це сказати касиру, а він, якщо в касі є гроші, зможе доплюсувати необхідну суму до вартості придбаних товарів та видати готівку. Максимальна кількість коштів, які можна так отримати, — не більше 6 тисяч гривень. Крім того, нині всі маркети повинні мати термінал для розрахування картою, оскільки з 1 січня уся дяльність ФОПів обліковується касовими апаратами.

Чи можна нині купувати валюту?

З 3 березня Національним банком України заборонено продаж іноземної готівки, за винятком тих областей, які перебувають під загрозою окупації. Нацбанк не уточнює, як саме вираховується рівень цієї загрози, проте каже, що рішення про продаж валюти приймається керівником банку.

З рахунків у інозмемній валюті з 21 березня можна знімати готівку до 100 тисяч гривень у еквіваленті.

Читайте також: Від війни на Захід. У які країни виїжджають українці, куди там звертатися та який статус отримувати

А от здати іноземну валюту в банк чи в обміннику можна за фіксованим курсом, приміром, долар за 29.25. Через це значно активізувався "чорний ринок". За даними сервісу "Міняйло" курс долару на чорному ринку на вечір 21 січня був 32-34 гривні.

Раніше на одному із засідань Економічного комітету Верховної ради голова НБУ Кирило Шевченко зазначив, що хвилюватися щодо різкого збільшення курсу долару не потрібно, оскільки в банківської системи є значний запас фінансової міцності.

Читайте також

Сон і війна: як достатньо спати в умовах активних бойових дій

Щоденник війни. "На вулиці, де були бої, досі лежать трупи" — записки з охопленого боями Ірпеня

"Ув'язнені кібервійська". Як в українських тюрмах ведуть боротьбу проти Росії

Що робити цивільним під час обстрілів — поради Міноборони, СБУ, ДСНС

На початок