"У людей пелена з очей злетіла". Як у Львові навчатимуть переселенців української мови

"У людей пелена з очей злетіла". Як у Львові навчатимуть переселенців української мови

Ексклюзивно
"У людей пелена з очей злетіла". Як у Львові навчатимуть переселенців української мови
. AP

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ "Львівська політехніка" запускає розмовний клуб "Говорімо українською!" у співпраці з Департаментом освіти та науки Львівської ОДА. На заняття запрошують переселенців, які бажають перейти на українську мову й потребують практики спілкування. Детальніше про проєкт Суспільному розповіла директорка Інституту Ірина Ключковська.

"Ми подумали, де ми можемо бути максимально ефективними для України. Цей напрям нам підказало саме життя, — пояснила, звідки народилася ідея, Ірина Ключковська. — Львів прийняв понад 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Коли ми йдемо додому з роботи, чуємо, що мовлення тут дуже змінилося. Багато російської мови. Але люди переходять на українську, відповідаючи на запитання. Навіть вибачаються, що не можуть говорити нею".

Охочим узяти участь у клубі безкоштовно допомагатимуть долати цей мовний бар'єр і вчитися вільно володіти українською. Уроки розраховані на дорослих віком від 17 років. За два дні Інститут отримав майже 350 заявок від людей різних професій і з різних регіонів, зокрема з Харкова, Маріуполя, центральної України, та навіть тих, хто евакуювалися до інших країн.

"Це й психологи, і юристи, і домогосподарки, — ділиця керівниця. — І віку різного: від студентського й старшого шкільного до пенсіонерів. Ми мусимо собі дати раду тепер із такою кількістю! Люди хочуть розмовляти, практикуватися. У тих страшних умовах, у яких ми є, це не може не тішити. У людей пелена з очей злетіла. Люди розуміють, що це треба. Вони переходять на українську мову. Навіть ті, хто виїхали за кордон, також хочуть цього. Це показник, що людина збирається повернутися в Україну".

За словами директорки, Інститут уже має великий досвід подібних проєктів і в минулому проводив міжнародні школи з іноземцями, зокрема з діаспорою, серед якої також є попит на вивчення української. Тож в Інституту є вдосталь матеріалів та фахівців, які можна залучити до роботи клубу. До того ж допомогти з проведенням уроків зголошуються викладачі з-за кордону, що може стати в нагоді, адже деякі працівники Інституту зараз зайняті військовою обороною України.

Наразі колектив формує команду та завершує узгодження програми, яку планує розділити на кілька частин. Перша буде комунікативною, під час якої учасники зможуть відтворити певні життєві, буденні ситуації, приміром, спілкування в магазині чи готелі або випадки, коли треба спитати дорогу на вулиці чи оформити дитину в школі.

"Ми бачимо, що люди підходять і питають: як пройти, де вони можуть поселитися, як їм добратися до кордону, — наводить приклади пані Ірина. — Або в магазині інколи чуємо, як вони питаються російською мовою, а продавчині просять звертатися українською, бо не розуміють".

Проте ставитися до учасників обіцяють з розумінням, "толерантно й без жодної агресії". "Ми дуже доброзичлива команда, — запевняє очільниця Інституту. — Ми розуміємо проблеми людей, з яких страшних умов вони вирвалися, з якого жахіття їхали сюди. Ми розуміємо, що це люди російськомовні, і будемо м'якою силою їх долучати до наших духовних багатств. Дамо їм розуміння, що мова — це зброя, і кожен з нас цією зброєю повинен себе зараз захищати".

Окрім мовних занять, "Говорімо українською!" фокусуватиметься й на культурологічних напрямках. У цій частині використовуватимуть підручники "Ключ до України: міста і люди", орієнтований на іноземців. Також на зустрічі запрошуватимуть діячів мистецтва, історії, юриспруденції й людей інших професій, і поділені на групи учасники обговорюватимуть їхні виступи й досвід.

Оскільки доєднатися до клубу захотіли люди не лише зі Львова, поки що заняття проходитимуть онлайн — через Zoom — двічі на тиждень. Але організатори не полишають надій зустрічатися й особисто, якщо назбирається група, яка зможе фізично прийти на заняття. У такому випадку на уроках може бути задіяний ще й формат екскурсій.

Аби долучитися до занять, треба зареєструватися за формою. Перші онлайн-зустрічі відбудуться вже наступного тижня.

Що відомо

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день двадцять шостий. Онлайн

Читайте нас в Instagram: головні новини регіону

На початок