Прибрати з вулиць "русский мир": харків'яни звернулись до Терехова

Прибрати з вулиць "русский мир": харків'яни звернулись до Терехова

Прибрати з вулиць "русский мир": харків'яни звернулись до Терехова
. www.city.kharkov.ua

У Харкові відкрито звернулися до Харківського міського голови Ігоря Терехова з проханням змінити назви вулиць у місті, пов'язаних з "русским миром". Ініціативу підтримав Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту нацпам'яті.

Лист опублікував харківський журналіст Філіп Дикань. Серед назв вулиць, яким пропонується повернути історичні назви — Московський проспект, вулиці Пушкінська, Конєва і Малиновського.

"Розуміємо, що зараз важкі часи для Харкова і, можливо, вирішення питання, яке ми пропонуємо розглянути, здається в цей момент не зовсім доречним, але враховуючи, що зараз йде не тільки війна із бойовими діями, а й потужна інформаційна війна, то це стане нашою ідеологічною відповіддю ворогу й буде абсолютно доречним", — написав Дикань.

Московський проспект пропонують назвати проспектом оборони Харкова, вулиці Пушкінській повернути історичну назву Німецька.

"Звичайно, ім’я Пушкіна не має відношення до нинішньої російської агресії, але він – потужний символ "русского мира", з одного боку, а з іншого, як поет вже закордонний не має такого впливу як раніше, його вже і в школах не вивчають ретельно. До того ж він жодного разу не був у Харкові, презирливо відізвався про наш університет", — пише Дикань.

Пропонують перейменувати вулиці радянських полководців Конєва і Малиновського, а також маршала Бажанова.

"Бо саме він розробив основи бойового використання реактивних систем залпового вогню, "Катюш", а потім і "Градів", якими зараз рясно поливають Харків агресори", — назву пропонують замінити на стару — Чорноглазівська.

Лист відкритий, нині його підписали понад 60 людей і продовжують залишати зголошення у коментарях. Це журналісти, історики, письменники, музиканти, актори, вчені та інші.

Одна із тих, хто підписався під листом, начальниця Північно-Східного відділу міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова, кандидатка історичних наук. У дописі на своїй Facebook-сторінці Тахтаулова згадала вулицю Псковську, Тульську, Кемеровську, Саратовську, Рязанську. За її інформацією, нині у Харкові понад 3000 вулиць. Кожна четверта – названа на честь географічного об'єкта.

"І так сталося, що більшість з них мають безпосередній стосунок до держави-агресора. За допомогою топоніміки за радянських часів цементувався міф про "дружбу народів"... А от для Львівської та Миколаївської вулиць у Харкові місця не знайшлося. Поки що", — написала Тахтаулова.

Історикиня також згадала вулицю Суворова, Александра Нєвського, Дмітрія Донського, Степана Разіна, Мініна, Пожарського.

Що відомо

На початок