"Зараз їхніх сил недостатньо, аби взяти Миколаїв". Бліц-інтерв’ю з Віталієм Кімом

"Зараз їхніх сил недостатньо, аби взяти Миколаїв". Бліц-інтерв’ю з Віталієм Кімом

Ексклюзивно
"Зараз їхніх сил недостатньо, аби взяти Миколаїв". Бліц-інтерв’ю з Віталієм Кімом
. Фото: Суспільне, Тарас Ібрагімов, 15 березня 2022 року

Бої за Миколаїв точаться з першого дня повномасштабної війни, з 26 лютого російську техніку кілька разів "вибивали" з міста та звільнили аеропорт. Через неспроможність взяти Миколаїв на землі, його регулярно обстрілюють з неба — зі "Смерчів" та "Градів". За даними місцевої влади, в області загинуло близько 40 цивільних.

Російським військам вдалось зайняти кілька сіл у менш ніж 20 кілометрах від обласного центру. Розбити повноцінний плацдарм на північ від Миколаєва росіянам не дали. Без контролю над Миколаєвом Росія не може просунутись в бік Одеси, найбільшого порту України. Тому здешні бої у Генштабі називали одними з "найскладніших".

Зараз місцева влада на чолі з головою ОВА Віталієм Кімом пропрацьовує різні сценарії, зокрема і "поганий", який передбачає взяття міста та захоплення моста через Південний Буг, що дозволить рух у бік Одеси. Та тлі спротиву, який область чинить путінським військам, Кім став не лише зіркою соцмереж, а й справжнім військовим лідером для регіону. Про це ми почули в окопах на передовій, від бійців тероборони, активістів, таксистів і пенсіонерів. Закордонні медіа, які працюють на півночі, шикуються у чергу, аби із ним поговорити.

Суспільне записало коротке інтерв’ю з Кімом вдень 15 березня. Попри щойно отримане повідомлення, що в області фіксують переміщення військ РФ, Кім повторює «Одеса поки може спати спокійно». Як у Миколаєві готуються до можливої блокади, яка ситуація в окупованих населених пунктах та чого миколаївцям чекати найближчими днями — у нашому бліцінтерв'ю із Кімом.

Наскільки далеко російські війська від Миколаєва зараз?

Зараз тривають бої в полях, скажімо так, під містом. Для того, щоб атакувати, так чи інакше, їм треба перегрупуватись, підготуватись, відпочити. Наразі вони не мають змоги напасти на нас. У будь-якому разі, ми готові. Треба розрізняти сили, кинуті на захист Миколаєва, і тих, хто атакує. Ми працюємо і над захистом, і над атакувальними діями.

Кілька днів тому британська розвідка повідомила, що війська РФ вже намагаються обійти Миколаїв і рушити на Одесу…

Вони намагалися форсувати Південний Буг, там їх зустріли. Намагалися розбити плацдарм на північ від Миколаєва, ми знову їм завадили. Тільки-но вони розмістились, українські військові їх атакували. Так, вони поруч із містом, але їхніх сили недостатньо для того, щоб розвернути напад на Одесу. Банально, фізично недостатньо. Ми спалили багато їхньої техніки, зокрема тієї, що займалась постачанням. Зараз їм потрібно повністю розгорнути цей плацдарм, на північ від нас, потім переміститись ближче до Одеси та розгорнути ще один плацдарм, і лише потім йти на місто. Тому я казав, що Одеса може спати спокійно ще два тижні. Вже менше.

Наскільки ви готові до блокади, маю на увазі, їжу, ліки?

Ми готуємось до поганого сценарію, він можливий. Формуємо запаси, їх вистачить десь на два місяці точно.

"Зараз їхніх сил недостатньо, аби взяти Миколаїв". Бліц-інтерв’ю з Віталієм Кімом
Фото: Суспільне, Тарас Ібрагімов. Будинок офіцерів флоту в Миколаєві, де базується волонтерський центр, 16 березня 2022 року.

Зараз немає планової евакуації з Миколаєва. Чи є пропрацьована схема на випадок цього «поганого» сценарію?

Ми продумали транспорт та логістику на випадок такої необхідності. Але зараз ми плануємо нападати. І думаємо, як нам постачати продукти, ліки в села, які вдалось звільнити. Тобто ми вивозимо вперед, а не назад.

Яка ситуація в окупованих населених пунктах?

Різна… Є села, де вони не затримуються — пограбували й пішли далі. А є такі, де залишаються надовше. Як тільки ми дізнаємось про це, починаємо відпрацьовувати. Зайнятих сіл близько десятка.

Які ваші основні завдання в області зараз?

Запустити військову економіку. Потрібно, щоб люди не допомагали зі своєї кишені, це не може тривати вічно. Має економіка працювати. Відновити роботу підприємців — це основне для мене. Друге — посівна. У нас же ж агростроки, і всі дуже переймаються. Там, де росіяни не потоптали нашу землю, зараз засівають. Там, де вони побували, то там проблеми. Там і міни, і техніку повідбирали в селян, солярку покрали.

Як зараз налаштовані місцеві?

Я буду непопулярним і занадто прагматичним, але кількість жертв від війни у нас менша, ніж померлих від ковіду. Це завдяки військовим, завдяки спільній роботі. Люди гинуть, це трагедія, але наші втрати мінімальні. Найбільше шкода невинних цивільних. За цю добу у нас 80 поранених, серед них — дві дитини. Ще одна проблема — люди залишаються без майна. Але нічого, ми все відбудуємо, відновимо.

У Путіна є мета — залякати людей, щоб вони здались. Якщо всі поїдуть, буде простіше захоплювати території. Я вважаю, що нам потрібно рухатись вперед, а не назад. Нам потрібно відвойовувати свої території.

Що допомагає триматись вам особисто?

Дивіться, ніхто ніколи не готовий до війни. Ніхто не був готовий до цього, але так трапилось. Зараз нашого президента і владу підтримують понад 90% українців — це прорахунок Росії. Ми всі почали щось робити. Я добре тримаюсь. Голова думає тільки про країну: що можна зробити для того, щоб якнайшвидше їх прогнати.

І спите нормально?

І сплю нормально.

Читайте також

Війна Росії проти України. День 21. Онлайн

Вони вважали, що скажуть: "Путін, поможи", а кажуть: "Путін, здохни". Як живе Охтирка під бомбами РФ

Щоденник війни. Гостомель. "Раптом якась людина зробила так, що все твоє життя впало"

Обстріли Києва, евакуація Бучі, Гостомеля, Ірпеня. Що відбувається у Київській області та столиці

Дружину, дітей та собак вбили при евакуації. Історія Сергія Перебийноса, він втратив сім'ю в Ірпені

Війна. Усі останні новини
На початок