Війна Росії проти України. День 21. Онлайн

Війна Росії проти України. День 21. Онлайн

Війна Росії проти України. День 21. Онлайн
.

16 березня — двадцять перший день від вторгнення Росії в Україну. Світ запроваджує дедалі жорсткіші санкції проти Росії. Президент України Володимир Зеленський закликав українців за кордоном тиснути на політиків та бізнес, аби усі країни припинили торгівлю з РФ.

Війська РФ тим часом продовжують хаотичні обстріли мирного населення. Найбільше страждає Маріуполь, обстріли у Харківській області, Сумській, Чернігівській, на північному заході Київської. Росіяни обстріляли Київ, у столиці запровадили комендантську годину на півтори доби.

Головне станом на цей час:

  • Мера Мелітополя Івана Федорова звільнили з полону. Його обміняли на 9 строковиків РФ.
  • США відправлять в Україну озброєння на мільярд доларів. Про це розповів у заяві президент країни Джо Байден. Новий пакет допомоги включає 800 зенітних систем, 9000 протитанкових систем, та 20 мільйонів одиниць боєприпасів.
  • 16 березня Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду: Росія має негайно призупинити всі військові дії в Україні та зупинити будь-які військові чи нерегулярні збройні формування під її контролем чи впливом.
  • Радник керівника ОП Михайло Подоляк прокоментував висловлювання представників РФ стосовно "шведської" та "австрійської" моделі нейтралітету для України: Модель може бути лише українською.
  • У Чернігові удень 16 березня російські війська обстріляли людей, які стояли в черзі за хлібом. Кількість загиблих зросла до 13.
  • Російські війська бомбардували цивільні об'єкти в Запоріжжі. Ракети прилетіли в район залізничного вокзалу Запоріжжя-2. За попередніми даними ніхто не загинув. Друга ракета прилетіла в район ботанічного саду.
  • Уранці війська РФ обстріляли житлову забудову у Шевченківському районі Києва, через що частково зруйнований багатоповерховий будинок. Також обстріляли телевежу у Вінниці.
  • ЗСУ знищили 40 % підрозділів армії РФ і перейшли у контрнаступ на окремих напрямках, повідомили в Генштабі.
  • Головний прокурор Міжнародного кримінального суду у Гаазі Карім Хан почав роботу в Україні для збору доказів воєнних злочинів РФ.

Про ситуацію в регіонах, переговори та міжнародну реакцію щодо війни Росії в Україні — в текстовому онлайні Суспільного. Також разом із волонтерами ми ведемо текстовий онлайн англійською — The main news about ongoing Russian invasion in Ukraine. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн щодо подій в Київській області — тут. Відеорепортажі Суспільного — тут.

"В Україні сьогодні ситуація чорно біла, Росія агресор, Україна захищає свою країну. То в республіці Молдова поняття придністровського конфлікту потерпіло трансформацію і я хочу звернути увагу що ще в 1993 році було підписано згода о військово-технічній співпраці між Україною та Росією і до травня 2014 року Росія вільно пересувала через територію України техніку для своєї армії в Придністров’ї і тільки в травні 2015 року ця угода була розірвана", — заявив під час єдиного телемарафону депутат парламенту Молдови Оазу Нантой.

Він додав, що у Молдові розуміють — якщо Україна не зможе перемогти окупанта, Молдова може стати наступною.

"Абсолютно, це навіть не треба обговорювати, тому що цей нейтральний статус від самого початку був ігнорований РФ. Ми прекрасно це розуміємо. Близько 70% — це жителі Придністров’я які мають російські паспорти і пішли воювати заради зарплати, зараз ми знаємо що деякі з них розривають контакти і йдуть на правий берег Дністра, який контролюються Молдовою", — зауважив Нантой.

На площі біля драмтеатру Маріуполя були два написи "Діти" для пілотів авіації — ЗМІ

Про це повідомляє Reuters з посиланням на знімки Maxar Technologies від 14 березня.

Війна Росії проти України. День 21. Онлайн
Знімок Maxar Technologies. Фото: супутниковий знімок Maxar Technologies за 14 березня

Зеленський про пріоритети на перемовинах з РФ: Завершення війни, гарантії безпеки, відновлення територіальної цілісності

У нічному зверненні Володимир Зеленський назвав пріоритети, які Україна відстоює на переговорах з РФ.

"Заради миру для нас делегація України говорить із делегацією Росії. І я хочу, щоб мене зараз почули усі наші громадяни, громадяни України. Переговори тривають. Переговори заради України. Мої пріоритети на переговорах абсолютно зрозумілі: завершення війни, гарантії безпеки, суверенітет, відновлення територіальної цілісності, реальні гарантії для нашої країни, реальний захист для нашої країни", — наголосив президент.

У Хорватії заарештували 92-метрову яхту Медведчука — Novi list

У Хорватії в порту міста Рієка заарештували 92-метрову яхту Royal Romance народного депутата від фракції "Опозиційна платформа — За життя” Віктора Медведчука. Про це повідомляє хорватське видання Novi list.

Арешт відбувся через санкції, запроваджені Європейським Союзом через вторгнення РФ до України. Разом із яхтою наближеного до російського президента Медведчука також були заарештовані й інші пришвартовані у порту яхти російських олігархів, повідомляє Novi list.

У Кабміні створена комісія з питань військовополонених — Денисенко

"Наші військові, тероборона роблять все для того, щоб якомога більше росіян здавалося в полон. Зараз створена відповідна комісія в Кабінеті міністрів яка займається військовополоненими. Зараз стоїть питання, щоб їх звести до єдиного місця перебування. Всіх їх забезпечують їжею, медикаментами. Все що стосується женевської конвенції, ми виконуємо", — заявив під час єдиного інформаційного телемарафону радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Росія продовжує блокувати судноплавство у північно-західній частині Чорного моря — Генштаб

У нічному зведенні Генштабу повідомили, що корабельний склад Чорноморського флоту Російської Федерації продовжує блокування судноплавства у північно-західній частині Чорного моря.

"Противник продовжує наступальну операцію, але станом на 16 березня ворогом повною мірою не досягнуто жодної стратегічної мети наступальної операції", — йдеться у повідомленні.

На Волинському напрямку російські окупаційні війська, за повної підтримки воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь, продовжують активно використовувати її територію для розміщення ракетних комплексів, нанесення ракетних ударів по території України та організації всіх видів забезпечення військ. Також, збройними силами російської федерації активно використовується аеродромна мережа і транспортна інфраструктура Республіки Білорусь.

На Поліському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні розвідки та намаганні організувати контрбатарейну боротьбу. Значних успіхів не має. В ході ведення бойових дій підрозділи 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу зазнали значних втрат в особовому складі й техніці та були вимушені передчасно задіяти резерви.

На Сіверському та Слобожанському напрямках активних наступальних дій з боку ворога не фіксується. Окупанти намагаються закріпитися на раніше захоплених рубежах, здійснити перегрупування військ та поповнити запаси.

Противник не полишає спроб просунутись південніше міста Ізюм, ймовірно, з метою продовження наступу в напрямку Слов’янська. Успіху не має.

У Південнобузькому операційному районі противник продовжує спроби закріпитися на займаних позиціях. Після завданого підрозділами Збройних Сил України удару по аеродрому Херсон, який тимчасово перебуває під контролем ворога, окупанти намагаються здійснити перебазування техніки, що вціліла.

У Білорусі заявили, що звуки вибухів — це навчання

Голова виконкому Брестської області Олександр Рогачук повідомив, що протягом дня до міськвиконкому надходять дзвінки від мешканців міста, які стурбовані шумом близької канонади. Однак, за його словами, ці звуки викликані артилерійськими навчальними стрільбами.

"Поспішаю заспокоїти городян. За інформацією військового комісара Брестської області полковника Олега Коновалова, жодних надзвичайних подій не відбувається. Наразі військовослужбовці 111-ї артилерійської бригади виконують планові завдання у рамках польового виходу на полігон "Брестський", – написав Рогачук.

Також артстрільби заплановані на 16, 18, 23, 24 та 29 березня поточного року.

16 березня з Маріуполя до Запоріжжя виїхало близько 11 тисяч людей

"Сьогодні близько 2500 тисяч легкових машин виїхали з Маріуполя у бік Запоріжжя. Крім того, для тих, хто добрався своїм ходом до Бердянська і з різних причин не зміг продовжити рух далі, організували автобуси, які зараз їдуть до Запоріжжя у супроводі православних священників. Усього 15 автобусів повних людей, з яких 3 автобуси з дітьми", — йдеться у повідомленні Маріупольської міської ради.

Мера Мелітополя обміняли на 9 полонених строковиків РФ

Про це повідомляє пресслужба ОП.

"Мер Мелітополя Іван Федоров звільнений з російського полону. Щойно це сталося, він переговорив телефоном із Президентом. Більш як 5 днів викрадачі утримували мера, примушуючи до співпраці. Та Федоров не скорився. За нього Росія отримала 9 своїх полонених солдат 2002-2003 років народження. Це фактично діти, строковики, яких за словами російського Міноборони "в Україні нема". Але весь світ знову бачить, що "іх там єсть", — йдеться у повідомленні Офісу президента.

Дніпрян закликають забирати покинутих котів та собак

З початком повномасштабної війни Росії проти України багато тварин залишились покинутими, їх приймають у місцеві притулки. За словами власниці одного з притулків для тварин Ірини Ситенко, вільних місць не вистачає, тому закликає містян не бути байдужими та забирати котів і собак до себе.

Ірина Ситенко 9 років тому облаштувала притулок для тварин у своєму приватному будинку. Зараз тут мешкає 48 котів та 46 собак.

Війна Росії проти України. День 21. Онлайн
Суспільне Дніпро

Війна Росії проти України. День 21. Онлайн
Суспільне Дніпро

У Сарнах авіаудару завдано по "військовому та інфраструктурному" об'єкту — голова ОВА

Про це повідомив голова ОВА Віталій Коваль.

За словами керівника обласної військової адміністрації Віталія Коваля, удару завдано одному "з військових інфраструктурних об‘єктів". Попередньо, жертв та постраждалих немає.

Дніпро, Дніпропетровська область — повітряна тривога!

У Львові опублікували список орендодавців, які значно завищили ціни на житло

Як повідомив мер Львова Андрій Садовий, за два тижні від початку війни Росії проти України міська влада отримала близько 80 скарг на недобросовісних орендодавців

Також він оприлюднив список із 6 юридичних та фізичних осіб, які наживаються на війні.

1) Однокімнатна квартира, Павлов С.М., вул. Валова, 16б/20, 81614 грн за місяць;

2) Оренда апартаментів, вул. Дорошенка, 67, три ночі коштують 11 100 грн;

3) Апарт-готель, вул. Княгині Ольги, 39, доба коштує 4 197 грн;

4) Хостел "Форест", вул. Фурманська, 5, десять ночей коштують 11 200 грн;

5) Квартира, Мацків Людмила, вул. Старицького, 6/7, власниця без повернення завдатку виселила мешканців.

6) Квартира з однією спальнею, Станько Б. М./вул. Костюшка, 5/4/1 доба коштує 5400 грн.

Мер Львова додав, що передасть цю інформацію у військову адміністрацію з пропозицією використати ці приміщення для поселення військових та людей, які потребують прихистку безоплатно. За його словами, відповідно до закону про воєнний стан військова адміністрація має відповідні повноваження.

У Канаді вимкнули мовлення російсько-пропагандистських каналів RT та RT France

Канадська комісія з радіо, телебачення та телекомунікацій (CRTC) офіційно виключила RT (Russia Today) і RT France зі списку програмних сервісів і станцій, дозволених для розповсюдження.

Після громадських консультацій CRTC вирішив, що продовження дозволу на розповсюдження RT і RT France не відповідає суспільним інтересам. Програми RT не узгоджуються зі стандартами, за якими оцінюються канадські послуги, ані з цілями політики, викладеними в законі Канади про мовлення.

У Білорусі чутно вибухи

За інформацією Telegram-каналу Nexta, звуки вибухів чули в містах Барановичі, Лунинець, Пінськ, Столін, Клецьк, Ганцевичі, Слуцьк. Більшість цих міст знаходяться у Брестській області.

Також підписники видання повідомляють про підозрілу активність авіації на території Білорусі.

Ми щодня вивозимо в середньому 500 людей — голова Луганської ВЦА

Про це голова ВЦА Сергій Гайдай повідомив під час єдиного інформаційного телемарафону.

За його словами, ситуація в Рубіжному — складна.

"Де-юре залізнична станція є, де фактом її вже немає, навіть колії. Навіть без гуманітарного конвою, ми вивозимо людей і обласна адміністрація підключається і залізничники підключаються, кожен з голів ВЦА всі підключаються, нам дуже патрульна поліція, ДСНС. Ми щодня вивозимо в середньому 500 людей", — зазначив Гайдай.

Голова "Енергоатому": ЗАЕС може перейти в режим блекауту

Про це повідомив глава "Енергоатому" Петро Котін.

“Є певні ризики у зв'язку з тим, що неподалік ЗАЕС йдуть бойові дії та виходять з ладу лінії електропередач, якими з'єднана станція з енергосистемою України. На сьогодні дві лінії відключилися з тих чотирьох, які є. Скорочується потужність енергоблоків, що залишаються в роботі – їх 2. Вони будуть розвантажені. Таким чином, АЕС залишається з'єднана з енергосистемою лише однією лінією, є ще додаткова лінія резервного живлення, яка дасть змогу зберігати безпеку станції, але ситуація деградує, погіршиться видача потужності ЗАЕС", — заявив Котін.

За його словами, якщо дійде до того, що станція перейде в режим так званого блекауту, тоді включатимуться дизель-генератори: "І ми отримаємо таку саму ситуацію, яка на ЧАЕС”.

Харукі Муракамі готує спецвипуск свого радіошоу на підтримку України

На знак протесту проти російського вторгнення в Україну японський письменник Харукі Муракамі проведе спецвипуск свого радіошоу 18 березня. Про це повідомляє газета The Japan News.

Радіопрограма письменника називається "Радіо Муракамі" й звучить на хвилі Tokyo FM та інших радіостанцій, які входять до мережі 38 FM по всій країні. Спецвипуск вийде в ефірі о 23:00 і матиме назву "Музика, щоб зупинити війну".

Байден з другої спроби назвав Путіна військовим злочинцем

Про це повідомляє кореспондентка Fox News Жаккі Гайнріх. "Я запитала президента Байдена, чи готовий він після всього, що ми побачили, назвати Путіна військовим злочинцем? Спочатку він сказав "ні" та вийшов з кімнати… але потім повернувся, уточнив моє запитання і сказав мені: "Він — військовий злочинець", – розповіла журналістка.

Обстріл людей у черзі за хлібом у Чернігові: кількість загиблих зросла до 13 людей

Обстріл людей у черзі за хлібом у Чернігові: кількість загиблих зросла до 13. Травмувалися десятки людей. Про це повідомив начальник поліції області Володимир Нідзельський.

За його словами, снаряди влучили у багатоповерхівку та впали на території поблизу магазину. Там якраз стояло багато людей – вони вишикувалися в чергу за хлібом.

На місці воєнного злочину працювали чернігівські слідчі поліції. Вони ретельно фіксували обставини і наслідки ворожого обстрілу.

Нагадаємо, обстріл мирних людей, які стояли у черзі за хлібом в спальному мікрорайоні в Чернігові стався 16 березня близько 10 ранку. Спочатку повідомлялося, що загинуло 10 людей.

Місто Сарни Рівненської області обстріляли ракетами

Про це повідомив міський голова Руслан Серпенінов.

У Києві — повітряна тривога!

Словаччина погодилася надати Україні систему ППО С-300

Словаччина попередньо погодилася надати Україні систему протиповітряної оборони С-300 для захисту від російських авіаударів, пише CNN.

Як повідомляють джерела CNN, якщо Словаччина надасть свої С-300, то, можливо, отримає зенітно-ракетний комплекс Patriot американського виробництва. Словаччина, один із трьох союзників НАТО, у яких є такі системи оборони, хоче отримати гарантії того, що ці системи будуть замінені.

У Києві внаслідок обстрілів пошкоджено 5 приватних будинків — Поворозник

"Прилетіло декілька снарядів. Пошкоджено 5 будинків. Вони згоріли. Один будинок розвалений. Пошкоджено газопровід. Там працюють спеціалісти. Рятівники й медики до цього часу працюють. Тому що температура горіння велика. Поки що нікого з постраждалих там не виявлено. Сподіваюсь, що так воно і залишиться", — повідомив під час єдиного інформаційного телемарафону перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Російські війська у Маріуполі взяли в заручники волонтерку Юлію Паєвську

Про це повідомили волонтерки Наталя Воронкова та екснардепка Оксана Корчинська.

"Відома волонтерка, парамедик, народний Герой України разом зі своїм водієм Сергієм попала в полон росіян! Вона 8 років рятувала життя мирних мешканців, в тому числі дітей та поранених військових! Вимагаємо звільнення", — написала у Facebook Воронкова.

Оксана Корчинська додала, що Паєвську взяли у полон близько 16:00 годині в Маріуполі.

"Останні дні в Маріуполі Тайра рятувала наших цивільних поранених. Сотні, сотні наших українських поранених врятовані завдяки роботі Тайрі і її водію Сергію, — наголосила Корчинська. — Останній зв’язок відбувся о 16:00, коли люди бачили як на районі Тайра виїхала допомагати цивільним пораненими. Її взяли, людина підтвердила яка була з нею, цивільна".

Суми, Сумська область — повітряна тривога!

Монастирський: Проблема викрадення мерів і активістів — не нова

"Ми маємо інформацію від наших джерел, які знаходяться на окупованих територіях і системно нам передають інформацію про пересування військ, про дії окупантів. Щодо викрадення активістів. Ця проблема не нова. Це і викрадення органів місцевого самоврядування, мерів міст і викрадення активістів, які виходять на майдани і допомагають людям з гуманітарною допомогою. Саме на них найбільше спрямовані сьогодні дії ФСБ, які працюють в регіонах. Саме вони хочуть зламати ці території, заполонити їх тими прибічниками", — заявив в єдиному інформаційному телемарафоні міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Він додав, що наразі проводяться переговори, щодо звільнення заручників: "Спільно з СБУ, з розвідкою Міноборони працюємо над тим, щоб дізнаватися, де знаходяться активісти на цей час. Проводяться переговори щодо їхнього обміну. Також забезпечення безпеки тих осіб, які сьогодні там знаходяться".

Британія постачає Україні зенітні ракети Starstreak

Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес підтвердив, що Великобританія постачає Україні високошвидкісні зенітні ракети Starstreak. На зустрічі міністрів оборони в Брюсселі Уоллес сказав, що "ми їх постачаємо".

Воллес також сказав, що Велика Британія поставила Україні 4000 одиниць протитанкової зброї.

Starstreak - британський переносний зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження вертольотів і літаків противника. ПЗРК Starstreak може вражати повітряні цілі на висоті до 5 км.

ЗСУ знищили склад боєприпасів та більше 10 паливозаправників росіян на Чернігівщині

Про це повідомляє Міноборони.

Є підстави вважати, що РФ не виконає рішення Міжнародного суду ООН — Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив під час єдиного телевізійного марафону, що навіть відмова РФ виконувати рішення Міжнародного суду ООН вплине на остаточний вирок у справі.

"Якщо Росія його не виконає, а є підстави, що так і буде. Менше з тим це негативно вплине на остаточне рішення суду у цій справі, зокрема у контексті визначення судом суми компенсації, яку має отримати Україна. І другий важливий момент юридичний й політичний — тепер будь-хто, хто захоче сказати, що немає ніякої російської агресії, чи що Росія робить усе правильно — ці аргументи будуть розбиватися об рішення Міжнародного суду ООН, яке ми сьогодні отримали. І тому це важлива політична і юридична перемога для мобілізації міжнародного товариства на підтримку України", — заявив Кулеба.

ЗСУ за добу знищили три літаки та один вертоліт російських військ

З початку доби українські підрозділи Повітряних збройних сил знищили три літаки та один вертоліт російських військ.

"З початку доби підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України знищено два літаки Су-30СМ в Одеській області, вертоліт Ка-52 поблизу Миколаєва та літак Су-34 на Чернігівщині. Дані щодо втрат противника уточнюються", — йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу.

Окрім того, у відомстві наголосили, що російські війська продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права і завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України, житлових кварталах, обстрілюють з артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню колони мирних жителів під час здійснення евакуації з районів ведення активних бойових дій. Також є факти тримання цивільних осіб у заручниках, пограбування місцевого населення, мародерства та викрадення людей.

"У зв’язку з проведеною примусовою мобілізацією чоловіків на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей склалася критична ситуація, що наближає зазначений регіон до гуманітарної катастрофи. Так, в населеному пункті Макіївка, катастрофічна ситуація у місцевих лікарнях, які фактично не спроможні надавати медичну допомогу мирному населенню через брак кваліфікованого медичного персоналу", — заявили у Генштабі.

Зеленський провів перемовини з Ердоганом

Про це президент повідомив у Twitter: "Провів перемовини з другом президентом Ердоганом. Повідомив про перебіг боротьби народу проти агресії, що триває. Подякував за важливу підтримку. Обговорили також шляхи активізації мирного діалогу".

Російські військові знищили драмтеатр у Маріуполі, де ховались сотні людей

У Маріуполі російська авіація цілеспрямовано розбомбила будівлю Драматичного театру, де ховались сотні мирних жителів. Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

"Сьогодні російські війська цілеспрямовано знищили Драматичний театр у центрі Маріуполя. Літак скинув бомбу на будівлю, де ховалися сотні мирних жителів. Після бомбардування зруйнувалася центральна частина театру, уламками завалило вхід у бомбосховище, що знаходилося в будівлі", — йдеться у повідомленні.

Інформація щодо постраждалих уточнюється. В місті тривають обстріли житлових кварталів.

Російські війська обстріляли житлові будинки в Подільському районі — Кличко

"Увечері ворог знову обстрілював Київ. Снаряди потрапили в кілька приватних будинків у Подільському районі. На місці працюють рятувальники та медики. Загоряння локалізоване, але роботи з ліквідації наслідків пожежі тривають. На цей час постраждалих не виявили", — повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Байден оголосив про додаткову допомогу Україні

"Цей новий пакет сам по собі надасть безпрецедентну допомогу Україні. Він включає 800 зенітних систем, щоб переконатися, що українські військові можуть продовжувати, це може продовжувати зупиняти літаки та гелікоптери, які атакували їхніх людей та український повітряний простір", — заявив президент США під час брифінгу.

Він додав, що пакет допомоги також включає в себе 9000 протитанкових систем, 7000 одиниць стрілецької зброї, кулеметів, рушниць, гранатометів.

Крім того, США виділять 800 мільйонів доларів на оборону України.

Бориспіль, Бровари — повітряна тривога!

FT опублікувало нібито чернетку домовленостей РФ з Україною. В ОПУ прокоментували

Американське видання Financial Times заявило, що отримало чернетку домовленостей між Росією та Україною щодо припинення війни.

За даними джерела, на яке посилаються журналісти, проєкт угоди складається з п'ятнадцяти пунктів, серед яких відмова Києва від вступу до НАТО, обмеження збройних сил та зобов'язання не розміщувати іноземні військові бази та озброєння. Натомість гарантії безпеки для України надають США, Великобританія та Туреччина.

"Коротко. Financial Times опублікувала чернетку, яка демонструє запит російської сторони. І не більше. Українська сторона має свої позиції. Єдине, що ми підтверджуємо на цьому етапі, – це припинення вогню; виведення російських військ та гарантії безпеки від низки країн", — повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Мера Мелітополя Федорова звільнили з полону

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Тільки що успішно завершилася операція по звільненню з полону мера Мелітополя Івана Федорова", — заявив Тимошенко.

Керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що "звільнений з російського полону мер Мелітополя Іван Федоров розмовляє з Президентом Володимиром Зеленським".

Волонтери просять реєструвати пропозиції безкоштовного житла через додаток "Прихисток"

Громадян, які мають можливість розмістити у себе переселенців, просять долучитися до ініціативи "Прихисток", яка допомогла знайти тимчасове житло вже 40 тисячам українців, змушених рятуватися від війни.

"Ми хочемо, щоб нас почули люди, які мають можливість допомогти тим, хто опинився у біді. Особливо це стосується жителів регіонів, яких не зачепила війна... Зайдіть на сайт "Прихисток", зареєструйтеся, і створіть оголошення, щоб ми змогли передати дані громадянам, які цього потребують. Важливо донести інформацію, що до проєкту можуть долучатися і люди з-за кордону. Тому, якщо у вас є друзі чи близькі за кордоном, то надішліть їм цю інформацію і поясніть важливість даної ініціативи", – повідомляють організатори проєкту.

Харківського кота Степана евакуювали до Франції

Кіт Степан, відео з яким у соцмережах набирає мільйони переглядів, після початку війни виїхав з Харкова. Про це написала його господарка Анна.

Анна та кіт Степан жили у районі Північної Салтівки. У їхній будинок за тиждень після початку війни влучив снаряд, написала Анна в Instagram.

Перед виступом в Конгресі Зеленського показали відео про Україну

Відеоролик опублікований на сторінках президента в соцмережах.

Рішення Міжнародного суду ООН є негайним і остаточним - Гнатковський

Колишній голова Комітету Ради Європи із запобігання тортурам Микола Гнатовський пояснив Суспільному, що рішення Міжнародного суду за запитом про запровадження тимчасових заходів є "негайним і остаточним".

"Справу по суті ще довго розглядатимуть, але це другорядне. Наказ має юридично обов'язкову силу", - наголосив Гнатковський.

Правник пояснив, що означає цей наказ на практиці: «Є юридичний вимір. Він зрозумілий. Сумнівів немає, хто правий, і хто що зобов'язаний робити. Цей вимір визначає політику та дії всіх держав та міжнародних організацій, їхню оцінку ситуації, їхню підтримку України, їхні санкції проти правопорушника. Є військовий, силовий вимір. Рішення про те, якою мірою можна застосувати військову силу проти агресора, будуть ухвалювати політики та військові. Юридичні підстави для цього створені, зокрема й цим наказом".

Зеленський прокоментував рішення Міжнародного суду ООН

"Україна здобула повну перемогу у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну. Наказ є обов'язковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення зажене РФ у ще більшу ізоляцію", - написав Зеленський у Twitter.

Ми отримали все, що хотіли - Кулеба про рішення Міжнародного суду ООН

"За позовом України Міжнародний Суд ООН зобов'язав РФ негайно припинити військову операцію в Україні. Також суд зобов'язав припинити будь-яке просування ЗС РФ та підтримання ними нерегулярних військ на території України. Саме цього й вимагала Україна. Ми отримали все, що хотіли", - написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він зазначив, що тепер на найвищому юридичному рівні встановлено факт вторгнення Росії та встановлено, що безпідставна агресія Росії має припинитися.

"Суд не знайшов доказів заяв Росії щодо геноциду в Україні. 13 суддів підтримали рішення, тільки двоє були проти (Росія та Китай), це потужний результат, що надає вагу рішенню. Рішення суду є юридично зобов'язуючим згідно з нормами міжнародного права. Рішення стане відправною точкою для інших правових та політичних оцінок російської агресії. Україна тут виграла та вимагає від Росії негайно виконати розпорядження суду та зупинити агресію. Міжнародно-правова відповідальність вимагає часу та розгляд справи тепер продовжиться, але відповідальність Росії неминуча. Питання про відшкодування буде вирішено на завершальній стадії розгляду справи. Не маю сумніву, що ми і тут переможемо, і врешті-решт Росія теж заплатить грошима", - наголосив Кулеба.

Росія планувала продати золотий резерв для пом'якшення санкцій, однак її золото не купують

Росія накопичила п’ятий за величиною у світі золотий резерв на суму 140 млрд доларів. Центральний банк РФ планував продати це золото для підтримки рубля та згладжування наслідків санкцій – але через міжнародну ізоляцію його ніхто не купує, пише Bloomberg.

"Ось чому вони купили своє золото, це було саме для такої ситуації. Але якщо ніхто не буде торгувати цим з вами, це не має значення", — сказав викладач Школи бізнесу Коркського університету Ферґал О’Коннор.

Центробанк Росії збільшив свої золоті резерви майже вшестеро і створив п’ятий за величиною запас у світі, який оцінюється приблизно в 140 мільярдів доларів. Ці запаси планували використати для підтримки рубля, який впав до рекордних рівнів після введення нищівних санкцій.

Києв, Жашків, Біла Церква, Вінниччина - повітряна тривога!

Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов'язав Росію негайно призупинити воєнні дії в Україні

Міжнародний суд ООН оголосив рішення за запитом про запровадження тимчасових заходів у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Рішення було ухвалене 13-ма голосами проти 2-х.

РФ має припинити військові операції на території, також Росія має забезпечити, що будь-які військові чи регулярні військові підрозділи, що спрямовуються чи підтримуються Росією, а також інші організації та особи, які можуть бути під контролем Росії не будуть вживати будь-яких кроків щодо продовження військової операції.

Одноголосно було ухвалено, що обидві сторони мають утримуватися будь-яких дій, які можуть погіршити чи продовжити спір і ускладнити розгляд судом.

США та союзники надали Україні ПЗРК, що можуть збивати балістичні ракети

Про це повідомляє CNN з посиланням на високопоставленого американського чиновника.

"США та їхні союзники по НАТО вже надсилають Україні кілька систем зенітно-ракетних комплексів для допомоги в її обороні. За словами високопоставленого чиновника США, ці додаткові системи включають радянські SA-8, SA-10, SA -12 і мобільні ЗРК SA-14", – ідеться у повідомленні.

Зазначається, ці системи мають меншу дальність роботи, ніж система С-300, яку просила Україна. Проте вони мають більшу дальність, ніж ракети "Стінгер", які раніше поставлялися в Україну.

На Буковині чоловік намагався перетнути кордон у бейбі-боксі

На Буковині чоловік намагався перетнути кордон з Молдовою у бейбі-боксі. Це сталось у пункті пропуску "Росошани". За кермом була його дружина та двоє дітей. Про це повідомили на сторінці державної прикордонної служби у Facebook.

Прикордонники оглянули багажник авто, де виявили в бейбі-боксі 37-річного чоловіка. За інформацією правоохоронців, у такий спосіб жінка намагалася перевезти батька своїх дітей.

Міжнародний суд ООН в Гаазі оголошує рішення у справі "Україна проти Росії". Наживо

16 березня Міжнародний суд ООН оголошує рішення у справі "Україна проти Росії" щодо геноциду. Мова йде про звинувачення у геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Наразі у Гаазі два міжнародних суди розпочали справи у зв’язку із війною Росії проти України. Міжнародний суд ООН 7 березня провів перше слухання за позовом України проти РФ у справі щодо геноциду. Продовження мало відбутися 8 березня, однак його так і не було.

Суспільне транслює засідання наживо.

Галущенко: Членство в європейському Енергетичному союзі — це безпека постачання

Голова Міненерго Герман Галущенко розповів про переваги, які отримає Україна від членства в “енергетичному союзі".

"Це питання, перш за все, безпеки постачання. Це питання забезпечення стабільності енергосистеми. І до цього часу наша енергосистема була об’єднана, поєднана з енергосистемами Білорусі, РФ. Відповідно об’єднання енергосистем забезпечувало необхідні перетоки для того, щоб забезпечувати стабільність з функціонування енергосистеми", — наголосив Галущенко.

Він зазначив, що Україна планувала приєднатися до європейської енергомережі у 2023 році: "Ми планували дві роботи в ізольованому режимі в лютому цього року, в червні цього року. Відповідно в наступному році питання приєднання. Але у зв’язку з військовою агресією, взагалі з нападом РФ на Україну, ми почали ізольований режим за таким збігом обставин якраз в ніч, коли почалася війна. Ми нашою системою довели стійкість енергосистеми в ізольованому режимі. Відповідно це дало змогу сьогодні, буквально декілька годин тому дійсно приєднати українську енергосистему до європейської. Насправді, це величезна історична подія. Це суттєвий крок до нашої європейської інтеграції. Ми вже є частиною Європи в енергетиці".

Понад 10 цивільних загинуло через обстріли на Чернігівщині — голова ОВА

Про це голова Чернігівської військової обладміністрації В’ячеслав Чаус повідомив під час єдиного інформаційного телемарафону.

"Той обстріл який сьогодні був дійсно прилетіла міна. Ми маємо понад втрат серед цивільного населення. Але це не перший такий приліт. І не перший обстріл мирного цивільного населення ворогом. Росіяни розстрілюють і знищують в основному цивільну інфраструктуру Чернігова і інших міст області. Але якщо говорити на сьогодні об’єктивно Чернігову дісталося найбільше. Ворог продовжує наносити систематично артилерійські і авіаудари по цивільних об’єктах. Стадіони, школи, садочки, магазини, житлові будинки. І також об’єкти критичної інфраструктури. Електромережі, газові мережі, водопостачання", — повідомив Чаус.

Він додав, що тривають обстріли, в Прилуцькому районі.

"Північна частина нашої області взагалі нам на сьогодні не підконтрольна. На жаль, ми не маємо зв’язку з багатьма громадами. Там де можливо ми передаємо гуманітарку. Але є такі громади до яких ми не доїжджаємо і немає доступу", — наголосив керівник ОВА.

Диверсанти роблять спроби заволодіти формою ДСНС

Про це повідомили у Державній службі надзвичайних ситуацій.

"Нами зафіксовані випадки, коли якісь особи намагаються заволодіти форменим одягом ДСНС. Йдеться про одяг пожежників, який невідомі особи просять надати у якості благодійної допомоги. Для цього особа здійснює телефонні дзвінки до підрозділів, керівників частин, представників пресслужб та представляється родичем співробітника ДСНС", — йдеться у повідомленні.

У Держслужбі припускають, що диверсанти хочуть використати форму ДСНС для провокацій.

"Офіційно повідомляємо, що збір гуманітарної допомоги у вигляді бойового одягу для потреб ДСНС від міжнародних партнерів здійснюється і координується виключно через центральний офіс ДСНС, а не через родичів співробітників. ДСНС не здійснює роздачу гуманітарної допомоги у вигляді форменого одягу українських рятувальників. Просимо бути пильними, перевіряти підозрілі прохання та негайно повідомляти про подібні дзвінки чи повідомлення правоохоронні органи", — зазначили у Держслужбі.

Хакери зламали офіційний сайт товариства Червоного Хреста в Україні

Близько 14:00 сайт redcross.org.ua було зламано. Про це повідомила Суспільному пресслужба організації.

Наразі його робота сайту призупинена до встановлення причин й відновлення.

Жодні персональні дані отримувачів допомоги не зберігались на сайті. Постраждала лише інформаційна складова сайту", — йдеться у повідомленні.

26 народних депутатів перебувають за кордоном — Стефанчук

"Станом на сьогодні на ранок 26 народних депутатів перебувають за кордоном. Але я мушу підкреслити, що десь 10 з них це ті народні депутати жінки, які були скеровані мною до парламентської асамблеї Ради Європи з тим, щоб вони відстоювали те рішення, яке парламентська асамблея вчора прийняла щодо виключення РФ з асамблеї. Це фактично наш парламентський жіночий десант", — розповів під час єдиного інформаційного телемарафону спікер Ради Руслан Стефанчук.

Він додав, що причини виїзду за кордон інших, тих хто не перебуває в ПАРЄ, йому невідомі: "Є представники переважно однієї фракції, це "ОПЗЖ", вони в переважній більшості знаходяться за кордоном. Щодо майбутнього. Я думаю, що політичну відповідальність має надати український народ на майбутніх виборах. Але я думаю цим також не обмежиться. Тому що тим, хто вчиняв злочини проти українського народу. Ті, хто був колаборантом, хто вчиняв державну зраду, крім політичної відповідальності обов’язково понесуть і юридичну відповідальність".

Волинська, Рівненська, Житомирська, Хмельницька області — повітряна тривога!

Україна стала членом "енергетичного Євросоюзу"

Приєднання до загальноєвропейської енергосистеми ЕТSO-E означає, що на роботу системи більше не впливатимуть Росія та Білорусь.

Про те, що Україна офіційно стала членом "енергетичного Євросоюзу" повідомив президент України Володимир Зеленський.

Раніше Єврокомісія та об'єднання європейських електромереж погодилися розпочати процес екстреного приєднання України єдиної енергомережі ЄС, після початку російського вторгнення.

У посольстві США відреагували на обстріл мирних людей в Чернігові

У посольстві США в Україні відреагували на обстріл окупантами РФ людей, які стояли у черзі за хлібом у Чернігові, внаслідок чого загинули як мінімум 10 людей.

Усі новини Чернігова читайте тут.

Зеленський пропонує створити союз негайного регулювання на загрози — U-24, United for peace

Зеленський під час віртуального виступу перед Конгресом США запропонував створити нове об'єднання — United for peace. За його словами, нинішні інституції не надають необхідної підтримки, або діють невчасно. Тому він пропонує створити Союз відповідальних держав, "які мають силу і совість, щоб зупиняти конфлікти. Негайно. За 24 години надавати усю необхідну допомогу".

"Якщо треба – то зброю. Якщо треба – то санкції. Гуманітарну підтримку, політичну підтримку, фінанси. Усе, що необхідно, щоб зберегти мир", – заявив Зеленський, виступаючи перед конгресменами США".

Росіяни обстріляли Бердичів, є загиблі

Російські війська вранці 16 березня нанесли авіаудар по території Житомирщини – обстріляли Бердичів. Є загиблі та поранені.

ПАРЄ вирішила не чекати до завтра і виключила Росію з Ради Європи сьогодні

Російську федерацію офіційно виключили з Ради Європи після 26 років членства. Напередодні в ПАРЄ анонсували, що остаточне рішення буде 17 березня, але вирішили не чекати. Росія ж ще вчора на випередження заявила, що сама вирішила вийти з Ради Європи.

Зеленський звернувся до Конгресу США

Президент Зеленський виступає з віртуальним зверненням перед Конгресом США щодо війни Росії в Україні та надання економічної та гуманітарної допомоги, а також допомоги в галузі безпеки. Транслюємо наживо:

Більше читайте тут.

Джонсон прибув в Саудівську Аравію домовлятись про нафту

Борис Джонсор прибув у Саудівську Аравію, щоб обговорити поставки нафти і нафтопродуктів з близького сходу, аби відмовитись від російських. До цього він був у ОАЕ, передає журналіст АР.

У Скадовську окупанти РФ відкрили стрільбу

У Скадовську на Херсонщині окупанти РФ відкрили стрільбу та застосовували сльозогінний газ до людей, які стояли на площі перед міськрадою.

Енергосистема в Україні працює стабільно попри терор РФ — Галущенко

Попри терор окупантів РФ, енергосистема України тримається стабільно, "ми забезпечуємо необхідну кількість електроенергії для споживачів", — заявив Герман Галущенко, міністр енергетики України. За його словами, зараз немає потреби заощаджувати чи скорочувати споживання.

У Києві, Білій Церкві, Василькові та Миронівці повітряна тривога. У Полтаві та Миргороді також повітряна тривога.

Щоранку о 9й буде хвилина мовчання за загиблими у війні

Володимир Зеленський підписав указ про загальнонаціональну хвилину мовчання для вшанування памʼяті всіх українців, які загинули в нашій вітчизняній війні. Щоранку о 9-й годині будуть згадувати українців, які віддали своє життя. Про це він сказав під час відеозвернення.

В Луганську тіла загиблих "мобілізованих" жителів окупованих територій видають в магазині — ГУР

У Луганську відкрито пункт видачі тіл загиблих "мобілізованих" жителів окупованих територій в магазині "Копійка". Із документів родичам загиблих видають тільки свідоцтво про смерть та дозвіл на поховання. Жодних документів де, як і за яких обставин вони загинули – немає, повідомляє Міноборони з посиланням на дані розвідки.

Родичам пояснюють, що жодних виплат за смерть мобілізованих з "ЛНР" і "ДНР" не передбачено навіть за наявності російського паспорта. Одночасно, родичам офіційно загиблих росіян обіцяно виплату 12 мільйонів рублів.

УЗ готова евакуювати мешканців Маріуполя, яким вдалось виїхати до Запоріжжя

Укрзалізниця готова евакуювати мешканців Маріуполя, яким вдалось виїхати з міста до Запоріжжя, далі на захід країни. На залізничному вокзалі Запоріжжя розгорнутий волонтерський штаб, де можна отримати їжу, воду та обігрітись, ідеться у повідомленні УЗ. Мешканці Маріуполя, як і інші пасажири, можуть скористатись будь-яким з сьогоднішніх рейсів із Запоріжжя до Чопа о 18:00 або до Києва о 21:38.

Рейси із Запоріжжя до більш безпечних міст плануються і в наступні дні, додали в УЗ.

Зеленський: для окупантів РФ буде міжнародний трибунал

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до українців заявив, що окупантів РФ притягнуть до відповідальності у Міжнародному суді.

"Ми активізуємо роботу, щоб притягнути окупантів до відповідальності. Має бути міжнародний трибунал. За все, що вони наробили проти України. Проти наших людей. За кожен акт тероризму російських військ на території нашої держави", — зазначив він.

Зеленський: Ніякої зброї ми складати не збираємось

Президент України Володимир Зеленський у короткому відеозверненні 16 березня заявив, що Україна не піде на вимогу "скласти зброю", назвав це провокацією: "Щодо останньої дитячої провокації скласти зброю, я можу тільки запропонувати російським військам скласти зброю. А ми складати зброю не збираємось до нашої перемоги", — додав він.

Раніше стрічка новин (рухомий рядок) телеканалу "Україна 24" та сайт видання "Сьогодні" були зламані зловмисниками, які розмістили фейкове повідомлення з закликом до капітуляції, нібито від імені президента України. Володимир Зеленський звернувся зі спростуванням.

У Чернігові російські війська обстріляли людей, які стояли в черзі за хлібом

У Чернігові в одному із спальних мікрорайонів міста російські війська обстріляли людей, які стояли в черзі за хлібом. Про це інформує кореспондентка Суспільного з місця події. З її слів, обстріл стався 16 березня близько 10 ранку. В результаті обстрілу загинули щонайменше 10 мирних мешканців.

Відео будинку в Києві, куди влучив снаряд

Близько 6:00 в Шевченківському районі столиці уламки снаряду влучили в 12-поверховий житловий будинок: зайнялася пожежа на деяких поверхах, рятувальники її ліквідували, частково обвалилася будівля. 37 людей евакуювали, двоє з них — травмовані.

Дві третини російських ракет по Україні потрапляють у цивільні об’єкти – Арестович

Дві третини ракет російських загарбників, які уражають об’єкти на території України, потрапляють у цивільні будівлі. "Минулої доби ворог запускав ракети зі стратегічних літаків й «Іскандери»", — заявив позаштатний радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

Водночас радник керівника ОП запевнив, що воєнно-політичне керівництво України і керівництво силами оборони зберігають контроль над ситуацією.

"Наші війська на деяких (позиціях - ред.) провели за вчора невеличкі тактичні контрнаступи, які покращили ситуацію в конкретних районах оборони. Також наші війська завдавали потужні ракетно-артилерійські та авіаційні удари по угрупованнях противника, не менше семи таких ударів було нанесено протягом доби", — розповів Арестович.

Статус учасника бойових дій отримають тероборонівці, які брали участь у бойових діях — Лапутіна

Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна про закон, який визначає, що добровольці ТрО отримають статус учасника бойових дій: "Люди, які долучилися до лав, у майбутньому зможуть долучитися до нашої комісії, яка діє при Міністерстві, цей бойовий наказ є. Буде визначено хто саме зможе отримати цей статус. Тому що учасники — це ті, хто безпосередньо брав участь у бойових діях, ми будемо це диференціювати. Є сили територіальної оборони, які перебувають у тих районах, де не ведуться бойові дії. Звичайно, вони мають відрізнятися і надаватися цей статус тим, хто бере участь на передовій у бойових діях".

Міністри оборони країн НАТО зустрілись з питань російської агресії

Міністри оборони країн-членів НАТО та міністри з країн Північноатлантичного альянсу зустрілись у Брюсселі, щоб обговорити російське вторгнення в Україну та його довготривалі наслідки.

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО на початку засідання заявив, що НАТО несе відповідальність за те, щоб "ця криза не виходила за межі України", і це також причина, "чому ми збільшили нашу присутність на східному фланзі Альянсу".

Ллойд Остін, міністр оборони США: "Я думаю, що наша присутність тут дає світові сигнал про те, що ми залишаємося єдиними у нашій підтримці України, і ми засуджуємо неспровоковане та невиправдане вторгнення Росії в Україну. Україна має законний і суверенний уряд, і, безумовно, ми підтримуємо їх здатність захищатися. Ми продовжуватимемо підтримувати їх і надалі".

Захід відвідають міністр оборони Великої Британії Бен Воллес та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Окрім того, до зустрічі долучаться представники Грузії, Фінляндії та Швеції.

З початку війни в Україні загинули 103 дитини — Венедіктова

Від початку російського військового вторгнення в Україну загинули вже 103 дитини, повідомила під час телемарафону генпрокурорка Ірина Венедіктова.

"На ранок 103 загиблих дітей. Звичайно, фіксація відбувається 24/7, кожної години факти в нас і випадки змінюються", — розповіла вона.

Укрзалізниця призначила додаткові евакуаційні потяги на 16 березня

АТ "Укрзалізниця" оприлюднила графік додаткових евакуаційних рейсів на 16 березня із Харкова, Дніпра, Краматорська та Кривого Рога.

Від початку війни Росія втратила майже 14 тисяч особового складу — Генштаб

Генеральний штаб ЗСУ оновив дані про втрати російської сторони від початку збройної агресії проти України. За даними ГШ, загалом Росія втратила близько 13 800 людей особового складу, 84 літаки, 108 гелікоптерів, 430 танків, 1375 одиниць іншої броньованої техніки, 70 систем РСЗВ та іншу військову техніку.

Президент Володимир Зеленський підписав закон №5101 про заборону виготовлення та розповсюдження інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій Росії, повідомляється на сайті Верховної ради.

Відповідно до закону, друкованим ЗМІ, телебаченню та радіо заборонено виправдовувати, визнавати правомірною та заперечувати збройну агресію РФ проти України, яка триває з 2014 року. Зокрема, заборонено представляти російську агресію проти України як "внутрішній конфлікт", "громадянський конфлікт", "громадянська війна", заперечувати тимчасову окупацію частини української території. Також заборонено прославляти заяви та дії осіб, які здійснюють збройну агресію Росії проти України.

Ще чотири компанії залишають російський ринок

Протягом останніх днів ринок Росії залишили ще кілька європейських компаній у сфері енергетики, фармацевтики та юридичних послуг, інформує Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Зокрема, у переліку світових гігантів, які йдуть з російського ринку через війну проти України, опинилась одна з найбільших юридичних компаній світу зі США Baker McKenzie. Також повністю відмовитися від торгівлі російською нафтою вирішила норвезька енергетична компанія Equinor. Французька Michelin Group, один із провідних виробників шин у світі, також повідомила, що призупиняє промислову діяльність на території РФ та експорт до держави-агресора.

Німецька транснаціональна фармацевтична компанія Bayer повідомила, що призупиняє рекламу та інвестиції в Росії, однак поки що продовжує постачати у РФ ліки та дитячу продукцію.

Російські війська обстріляли Шевченківський район столиці

Російські війська обстріляли житлову забудову у Шевченківському районі Києва, через що частково зруйнований багатоповерховий будинок, повідомляє пресслужба ДСНС.

"Внаслідок потрапляння уламків снаряду у 12-поверховий житловий будинок, стався обвал на 12-му та технічному поверхах, також було частково пошкоджено сусідній 9-поверховий будинок", — йдеться у повідомленні.

Китай заявив, що прагне деескалації в Україні

Посол КНР у Лондоні заявив, що Китай працюватиме над зниженням напруженості в Україні та не буде "підливати олію у вогонь", повідомляє CGTV.

"Вкрай важливо максимально знизити напруженість, а не підливати олії у вогонь. Китай підтримує всі конструктивні міжнародні зусилля, спрямовані на досягнення політичного рішення, і продовжуватиме відігравати конструктивну роль у досягненні миру", — йдеться у заяві.

Японія спрощує в’їзд для біженців з України

Уряд Японії ухвалив рішення спростити в’їзд біженцям з України, відкривши кордони навіть для тих, хто не має поручителів у вигляді родичів чи знайомих на території цієї країни, повідомляє Japan Today.

"Уряд планує зважувати кожен випадок з погляду його потреб та видавати короткострокову візу для перебування у кожному конкретному випадку як виняток. Це також дозволить змінити візу на ту, яка уможливлює працевлаштування", — йдеться у повідомленні.

ЗСУ завдали контрудари на низці напрямків — Генштаб

Збройні сили України завдали ефективні удари по російських військах та перейшли у контрнаступ на окремих напрямках, повідомляє Генеральний штаб.

"Збройним силам України вдалось завдати нищівних ударів по угрупованнях військ окупантів на тимчасово зайнятих територіях України та, на окремих напрямках, перейти у контрнаступ", — йдеться у повідомленні.

Окрім того, протягом доби ЗСУ знищили три літаки, гелікоптер, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

ЦПД оновив список компаній, які продовжують роботу в Росії

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони оновив перелік брендів та компаній, які продовжують працювати на території Росії попри збройну агресію РФ проти України.

Серед них — французькі компанії Leroy Merlin, Decathlon, Auchan, а також німецькі Metro Cash & Carry GmbH та банк Raiffeisen

На розмінування української території знадобиться кілька років

Після завершення бойових дій в Україні для того, щоб розмінувати територію країни, знадобиться кілька років, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"Жодне відновлення будь-якого об’єкта неможливе без етапу розмінування. Очевидно, що тих сил, що є в українських рятувальників, не вистачить, щоб у короткий період це зробити. Тому колеги готують зараз вже таку допомогу — масштабний десант власне з рятувальників всіх країн, Європейського Союзу зокрема, і США, і Британії, щоб допомогти у цей період", — зауважив Монастирський.

Монастирський уточнив, що Україна вже отримує таку допомогу від таких країн як Франція, Польща, Греція, Німеччина, Литва, Австрія, Швеція та Швейцарія, Бельгія, Естонія, Нідерланди, Канада, Румунія, США.

Виробник шин Michelin припиняє виробництво шин на території РФ

Виробник шин Michelin припиняє виробництво шин на території Росії та експорт до РФ своєї продукції. Про це йдеться у заяві на сайті компанії. Компанія повідомила, що у Росії на її заводі з виробництва шин працювало приблизно 750 людей.

“Компанія зберігатиме повну готовність та продовжить адаптовувати свої рішення до змін ситуації”, — заявили у Michelin.

Щохвилини 55 дітей залишають Україну — ЮНІСЕФ

З моменту початку російського вторгнення 24 лютого близько 1,5 мільйона дітей залишили Україну. Про це повідомили в Дитячому фонді ООН — ЮНІСЕФ. Фактично, щосекунди одна дитина їде з України, повідомили у фонді.

“Щодня за останні 20 днів в Україні більше 70 тисяч дітей стають біженцями. Це щохвилини 55 дітей тікають з країни”, – сказав Джеймс Елдер, речник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Сербія вперше з 2014 року приєдналася до обмежувальних заходів ЄС через ситуацію в Україні

Сербія вперше з 2014 року приєдналася до обмежувальних заходів ЄС через ситуацію в Україні. Як повідомляє портал European Western Balkans (EWB), Сербія виконала рішення Ради Європейського Союзу про продовження обмежувальних заходів проти президента-втікача Віктора Януковича та керівництва України у 2010-2014 роках.

Про це йдеться в Декларації Верховного представника Європейського Союзу, опублікованій на сайті Ради ЄС 12 березня 2022 року. Як неофіційно підтвердили порталу EWB у Європейській службі зовнішніх дій, Сербія виконала це рішення разом з Чорногорією, Албанією, Північною Македонією та Боснією і Герцеговиною.

Понад 3 мільйони українців залишили територію України через вторгнення РФ — ООН

Понад 3 мільйони українців залишили територію України через вторгнення РФ. Відповідну статистику щодо біженців з України оприлюднили в ООН. За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, найбільше українців вирушило до кордону з Польщею — майже 2 мільйони.

Загалом, дані щодо кількості українських біженців у сусідніх країнах виглядають наступним чином:

  • Польща — за даними уряду станом на 15 березня йшлося про 1,830,711 людей;
  • Румунія — за даними уряду станом на 15 березня йшлося про 459,485 людей;
  • Молдова — за даними уряду станом на 14 березня йшлося про 337,215 людей;
  • Угорщина — за даними уряду станом на 15 березня йшлося про 267,570 людей;
  • Словаччина — за даними уряду станом на 14 березня йшлося про 213,000 людей;
  • РФ — за даними уряду станом на 14 березня йшлося про 142,994 людей;
  • Білорусь — за даними уряду станом на 14 березня йшлося про 1,475 людей.

Байден оголосить про новий пакет військової допомоги Україні після звернення Зеленського до Конгресу США — ЗМІ

Президент США Джо Байден оприлюднить новий пакет військової допомоги Україні, включаючи протитанкові ракети, в середу, 16 березня, після звернення до Конгресу США президента України Володимира Зеленського, повідомляють чиновники, знайомі з планами Байдена. Про це передає CNN.

Нова допомога не передбачає “закритого неба” над Україною, однак включатиме більше оборонної зброї, яку вже надають США, зокрема, Javelins і Stingers, пише CNN. Раніше журналісти The Wall Street Journal першими повідомили про нове оголошення допомоги Україні у мільярд доларів.

Сенат США одноголосно прийняв резолюцію про визнання Путіна воєнним злочинцем

Сенат США одноголосно прийняв резолюцію про визнання президента РФ Володимира Путіна воєнним злочинцем. Про це повідомляє Reuters.

"Сенат США у вівторок, 15 березня, одноголосно ухвалив резолюцію, яка засуджує президента Росії Володимира Путіна як воєнного злочинця, що є рідкісним проявом єдності в глибоко розділеному Конгресі", — зазначили в агентстві.

У Вінниці чутно вибухи!

У Японії Росія втратить статус найсприятливішої нації для торгівлі — ЗМІ

Японський уряд збирається скасувати торговий статус Росії "найбільшого сприяння" в рамках додаткових санкцій через вторгнення Росії в Україну. Як стало відомо NHK, уряд оголосить про цей крок у середу, 16 березня.

За добу, 15 березня, з районів бойових дій у Сумській, Харківській та Донецькій областях евакуювали 28 893 людей — президент

За добу, 15 березня, з районів бойових дій у Сумській, Харківській та Донецькій областях евакуювали 28 893 людей. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні вночі 16 березня.

З них 20 тисяч змогли виїхати з Маріуполя на власному транспорті, пояснив президент.

Україна ініціювала запровадження санкцій стосовно всіх публічних осіб РФ і членів їхніх сімей, які були причетні до рішень стосовно агресії в Україні — Шмигаль

Україна ініціювала запровадження санкцій стосовно всіх публічних осіб РФ і членів їхніх сімей, які так або інакше долучалися до ухвалення рішень стосовно агресії в Україні. Про це після зустрічі із главами урядів Польщі, Словенії та Чехії, а також польським віцепрем'єр-міністром повідомив глава українського уряду Денис Шмигаль.

“Агресор має розуміти ціну того, що він робить. Так само, як і громадяни країни-агресора мають платити ціну за терористичні дії свого керівництва та своїх військових”, — сказав Шмигаль.

Київ, Харків, Одеса, Ізмаїл, Полтава, Миколаїв, Кременчук, Біла Церква, Київська, Львівська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Вінницька, Черкаська, Івано-Франківська, Волинська, Тернопільська, Рівненська, Хмельницька області — повітряна тривога.

565 мільярдів доларів може знадобитися на відновлення України після війни — Шмигаль

За попередніми розхахунками, на відновлення України після війни з Росією знадобиться 565 мільярдів доларів. Про це заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі із прем'єрами Польщі, Словенії та Чехії.

У Києві оголошена повітряна тривога!

Paramount призупиняє операції в РФ

Американська кінокомпанія Paramount призупиняє операції в РФ і жертвує мільйон доларів на гуманітарну допомогу Україні. Про це повідомив президент і генеральний директор студії Paramount Боб Бакіш, передає Variety.

Біла Церква, Кременчук, Миколаїв— повітряна тривога!

Кореспонденти Суспільного повідомляють про потужний вибух у Харкові, який пролунав під час повітряної тривоги – відлуння було чутно у всіх районах міста.

Російські військові під Києвом розстріляли цивільного мешканця, який підняв руки вгору

Під Києвом російські військові вбили цивільного, який стояв з піднятими руками. Німецьке медіа ZDF Frontal оприлюднило відео з дрона, на якому зафіксовано, як російські військові під Києвом розстріляли цивільного мешканця, який підняв руки вгору.

"Путін говорить про спецоперацію в Україні, яка не спрямована проти мирного населення. Проте за кілька кілометрів на захід від Києва безпілотник зняв, як російські солдати застрелили мирного жителя", – повідомило видання.

Від початку війни в Україні загинуло 9 російських військових з числа вищого командування

Від початку війни в Україні загинуло 9 російських військових із числа вищого військового командування ЗС Росії. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО. Відтак, в Україні загинули: генерал-майор Тушаєв Магомед, генерал-майор Герасимов Віталій, генерал-майора Колесников Андрій, полковник Захаров Андрій, полковник Порохня Сергій, полковник Ніколаєв Ігор, підполковник Агарков Юрій, підполковник Софронов Дмитро, підполковник Єрмолін Михайло.

Зеленський запропонував російським пропагандистам звільнитись

Президент України Володимир Зеленський звернувся до росіян, він закликав зокрема російських пропагандистів та чиновників звільнятись. Звертаючись до росіян він зазначив, що "любой из вас, кто имеет доступ к правдивой информации, уже мог осознать, чем закончится эта война для вашей страны. Позором и бедностью. Многолетней изоляцией. Очень жестокой репрессивной системой, которая будет относиться к гражданам России точно так же бесчеловечно, как к украинцам относились вы, оккупанты. От ваших действий зависит, что будет дальше".

Зеленський також повідомив, що окупанти 15 березня "не мали успіху. Хоча кидали в бій тисячі своїх людей".

"На півночі та сході, на півдні нашої держави. Ворог втратив техніку, ще сотні солдатів... Дуже багато загиблих російських строковиків. Десятки офіцерів. Серед убитих окупантів – ще один генерал. Мінімум один генерал за сьогодні", — розповів президент.

Київ, Харків, Волинь, Тернопільщина, Рівненщина — повітряна тривога. Лубни — загроза ракетного удару.

ООН: Війна в Україні вдарить по бідних країнах світу

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що війна в Україні — це також напад на найуразливіші країни світу: "Ціни на продовольство, паливо та добрива стрімко зростають, найсильніше вдаряючи по найбідніших верствах населення та сіючи насіння політичної нестабільності та заворушень у всьому світі".

На початок