Понти або "загадкова російська душа"

Понти або "загадкова російська душа"

Понти або "загадкова російська душа"
.

Багато хто чув про "загадкову російську душу". Спробуємо розібратися, що ж приховано за цим словосполученням.

Забудьте про берізки, калінки, самовари та іншу поетику. Давним-давно невід’ємна складова російської культури – це понти. А чим більше понтів – тим болючіший удар по них.

Століттями пропагувалася винятковість російської культури, але міф про загадкову і неповторну російську душу зіткнувся з реальністю, яка каже, що їй не потрібна культура, заплямована кров’ю.

У той час, як майже весь світ підсвічений синьо-блакитним і співає український гімн, провідні театри та концертні установи припиняють співпрацю з російськими артистами, які підтримують політику Путіна. Першими в цьому переліку стали диригент Валерій Гергієв та сопрано Анна Нетребко. 2014-го Нетребко пожертвувала 1 мільйон рублів на мистецтво ДНР і підняла прапор терористів, оголосивши при цьому, що є "абсолютно аполітичною".

Німецька опера на Рейні скасувала прем’єру опери "Андре Шеньє" російського режисера Дмітрія Бертмана. Ковент-Гарден розірвав контракт з російським диригентом Павлом Сорокіним. І це нехай маленькі, але все одно вагомі перемоги на інформаційному фронті.

Деякі з них здобуті після шквалу критики й обурення – як у випадку з Віденським філармонійним оркестром, який спершу спробував дистанціюватися від ситуації. Але незабаром стало відомо, що ні Валерій Гергієв, ні Денис Мацуєв (ще один путініст) не братимуть участі у концертах Віденського філармонійного у Карнегі-холі.

Услід за цим на російських болотах почулося радісне виття, мовляв, тепер ми частіше чутимемо наших артистів.

Проте не схоже, що зазначені особи поспішають до Росії (їх можна зрозуміти – долетіти сюди тепер проблема). Нетребко, маючи австрійський паспорт, оголосила про перерву у виступах і обмежила доступ до своєї сторінки в інстаграмі. Символічно, що керівництво Метрополітен-опера одразу знайшло заміну Нетребко в опері "Турандот" Пуччіні. Нею стала українська сопрано Людмила Монастирська.

Блог: Понти або "загадкова російська душа"
Людмила Монастирська. Фото: imgartists.com

Водночас інші митці вирішили не плямувати свою репутацію і самі пішли з різних російських проєктів. Звільнилися художній керівник театру Маяковського литовський режисер Міндаугас Карбаускіс, французкий хореограф Лоран Ілер (Московський театр імені Станіславського і Немировича-Данченка), ісландський художник Рагнар К’яртансон.

У Большому театрі відклали прем’єру балету "Мистецтво фуги" через поспішний від’їзд американського хореографа Олексія Ратманського. Дитинство останнього минуло в Києві, він був провідним танцівником Національної опери України у 1980-1990-х. Також Большой театр скасував березневі покази опери "Лоенгрін" Ріхарда Вагнера. Це був спільний проєкт Большого театру і Метрополітен-опера.

Блог: Понти або "загадкова російська душа"
Большой театр у Москві.

І ще один нюанс, який може суттєво вплинути на репертуар російських театрів. Опери й балети – це права на музику і постановки, більшість з яких належать закордонним конторам. Через відключення платіжних систем здійснити оплату роялті стане неможливо, тож російський театральний світ залишиться зі жменькою легальних постановок.

Низка поп- і рок-артистів теж скасувала свої концерти в Росії. Це Imagine Dragons, The Killers, Slipknot, Green Day, Bjork, Franz Ferdinand, Rammstein, Bring Me The Horizon, Іггі Поп, Iron Maiden, Twenty One Pilots, Uriah Heep, Пласідо Домінго та інші.

Великі американські кінокомпанії – Walt Disney Company, Sony, Warner Bros. – скасували свої прем’єри в російських кінотеатрах. Влада навіть розглядає варіанти дотації російського кінобізнесу, як це було за часів жорстких карантинних обмежень.

Зрештою, росіяни можуть переглянути старі радянські стрічки – не просто для ностальгії. Незабаром ті часи – тотального дефіциту товарів першої необхідності і величезних черг – можуть стати новою російською реальністю.

Неможливо однією рукою демонструвати свої культурні здобутки, а іншою нищити культурну спадщину іншого народу. Тож розгадка загадкової російської душі дуже проста: її немає. Замість цього є дешеві чи не дуже дешеві понти. І на тлі останніх подій весь світ це зрозумів.

Читайте також

Війна — усі останні новини

Читайте нас у Facebook: головні новини культури України та світу

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок