До Дня Героїв Небесної Сотні UA: КУЛЬТУРА покаже документальні фільми та спецпрограми

До Дня Героїв Небесної Сотні UA: КУЛЬТУРА покаже документальні фільми та спецпрограми

До Дня Героїв Небесної Сотні UA: КУЛЬТУРА покаже документальні фільми та спецпрограми
.

На суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРА зранку та опівдні під час Недільної літургії героїв вшанують хвилиною мовчання.

О 13:30 дивіться документальний фільм "Жінки Майдану (Жіночі обличчя революції)" — це історії про українських жінок на тлі найбільш драматичних подій новітньої історії України. Героїнями фільму стали мами героїв Небесної Сотні, активістки, волонтерки-медики.

О 14:40 — фільм-спецрепортаж "Операція Крим" про те, як російські бойовики захопили владу в Криму. Що насправді відбулося в Криму і як реагувало місцеве населення на захоплення влади.

О 15:30 глядачам покажуть російськомовний фільм "Новоросія. Ціна проекту" про події 2014 року на сході та півдні України. Автори викладають хронологію подій, надаючи документи та архівні кадри з мітингів представників двох позицій: патріотичної — а саме Євромайдани і Майдани в регіонах та проросійської — Антимайдани в регіонах та акції під спільною назвою "Русская весна".

Надаються архівні кадри зі Слов'янська, Одеси і Криму. Зокрема — таємні перемовини організаторів збройних нападів. Фільм кадр за кадром розтлумачує глядачеві взаємозв'язок всіх подій 2014 року та надає свідчення того, що так звані «Антимайдани» були організовані російськими представниками, тобто є політичним проєктом. Очевидно, що ціною цього проєкту стали людські долі. Але для кого це все було лише грою? Фільм дає змогу глядачу подивитися в очі основних «гравців» у «Новоросію».

За годину, о 16:30, дивіться фільм "Революція гідності. Майдан".

О 17:30 в ефірі UA: КУЛЬТУРА — фільм "Небесна сотня: шість років потому" власного виробництва телеканалу. Творці стрічки поспілкувалися з двома родинами загиблих під час Революції Гідності героїв. Глядачі дізнаються про пережиту втрату рідними, та що вони думають про ціну, яку довелося сплатити за захист цивілізаційного вибору.

О 17:55 у спецвипуску програми "Ідемо в музей" дивіться твори художників, саморобні засоби, які люди використовували для оборони, та інші артефакти подій Революції Гідності. Зйомки спецвипуску відбувалися на місці масових розстрілів: вулиці Інститутській та Майдані. У місці, де у 2014 році лише за три дні вбили десятки людей, побудована капличка в пам'ять про Героїв Небесної Сотні. Поруч у мармурі закарбовано прізвища ста семи героїв. Тут кожен метр квадратний площі — інсталяція, а шматок бруківки, дерево чи навіть стовп — музейний експонат.

Вже о 18:20 на UA: КУЛЬТУРА відбудеться прем'єра документального фільму "Бєс" режисера Єгора Трояновського. Це історія про тридцятирічного Олексія Кудрявцева з Урзуфа, який поїхав обороняти Україну на фронт у складі міліцейського батальйону «Артемівськ». Його взяв у полон горлівський бойовик Ігор Безлер з позивним «Бєс». Це трапилося в травні 2014 року. Батько Олексія — Микола — до сьогодні не може знайти спокій після того, що сталося. За свідченням кількох очевидців та завдяки відео самого Безлера стало відомо про загибель його сина. Тому Микола збирає в собі всі сили, щоби встановити справедливість. Він хоче покарати вбивцю.

Ввечері о 20:05 покажуть стрічку "Майдан. Шість літер нашої свободи" власного виробництва суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА, який торік отримав нагороду на міжнародному фестивалі у Польщі «Серце Європи». Документальна стрічка побудована з шести глав, назва яких починається кожною літерою зі слова «майдан», що символізує тему, дотичну до подій Революції Гідності, спогади, якими діляться герої фільму з різних сфер діяльності.

Нагадаємо, що у листопаді 2021 року на конкурсі телефестивалю "Серце Європи" у Варшаві фільм команди UA: КУЛЬТУРА «Майдан. Шість літер нашої свободи» посів друге місце у категорії "Документальний фільм".

На початок