Офіційний курс валют: євро дешевшає, долар значно дорожчає

Офіційний курс валют: євро дешевшає, долар значно дорожчає

Офіційний курс валют: євро дешевшає, долар значно дорожчає
. Уніан

Національний банк України знизив офіційний курс гривні 16 березня на 23,10 копійок до 26,08 UAH/USD. Гривня продовжує стрімке падіння на тлі коливань світової економіки через поширення коронавірусу в світі та фінансову кризу, яку спричинив конфлікт між Росією та Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК).

Водночас курс євро у понеділок знизився на 6 копійок і встановлений на рівні 28,99 UAH/EUR, згідно з офіційними даними сайту НБУ.

Що відомо

  • НБУ знизив офіційний курс гривні 13-15 березня на 23,10 копійок до 26,08 UAH/USD. Євро коштував 29,05 UAH/EUR.
  • НБУ знизив облікову ставку з 11% до 10%, щоб повернути інфляцію в запланований діапазон та підтримати економічне зростання в Україні.
  • Для підтримки курсу гривні НБУ 12 березня провів валютні інтервенції на загальну суму у 220 мільйонів доларів. Це дозволило підтримати котирування на ринку на рівні 25,8-26,0 гривень за долар.
  • На тлі виходу Росії з угоди ОПЕК+, падіння цін на нафту та поширення коронавірусу COVID-19 9 березня обвалилися фондові біржі США, країн Азії та Європи.
  • Падіння посилили й інші фактори, зокрема гальмування світової економіки через зниження виробництва у Китаї та пасажирських перевезень внаслідок епідемії коронавірусу. Додаткове напруження спровокувало загострення протиріч між США, країнами ЄС і Китаєм щодо дотримання правил торгових операцій і стимулювання своїх економік, зокрема нещодавнє рішення ФРС США знизити базову відсоткову ставку.
  • Президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що Європа може зіткнутися з серйозним економічним шоком, подібним до глобальної фінансової кризи 2008 року, якщо лідери країн не вдаватимуться до термінових заходів через спалах коронавірусу.
На початок