"Проти мене застосовувались тортури". Саакашвілі на суді звернувся до українців

"Проти мене застосовувались тортури". Саакашвілі на суді звернувся до українців

"Проти мене застосовувались тортури". Саакашвілі на суді звернувся до українців
. facebook.com/SaakashviliMikheil

Експрезидент Грузії та чинний голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіл Саакашвілі, арештований у 2021 році грузинськими правоохоронцями, вперше після затримання особисто виступив у суді.

Трансляція судового засідання велася на Facebook-сторінці Саакашвілі. Під час нього політик заявив, що проти нього застосовувались тортури.

"Я хочу звернутися до наших українських друзів. Я очікую, що ви будете звертатись до Генеральної прокуратури України і там почнуть розглядати той факт, що проти мене застосовувались тортури та нелюдське ставлення. І це є екстериторіальна юрисдикція України, бо це стосується громадянина України. Я дуже очікую, що ви на це будете реагувати", — заявив Саакашвілі.

Раніше політик повідомив, що особисто прийде до суду, де розглядається справа про його нібито незаконний перетин кордону.

Міхеіл Саакашвілі був президентом Грузії у 2004-2013 роках. У 2013 році він виїхав із країни. У Грузії проти нього порушені кримінальні справи, зокрема, заочно засуджено до ув'язнення. 2015 року Саакашвілі отримав українське громадянство і став головою Одеської обласної держадміністрації.

Восени 2016 року він пішов у відставку, а у липні 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі. У травні 2019 року новообраний президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство. Нині політик очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України.

На батьківщині Саакашвілі заочно засуджений: до трьох років позбавлення воліза перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Ґірґвліані, і до шести років позбавлення воліза побиття у 2005 році депутата Валерія Гелашвілі.

Що відомо

  • 1 жовтня 2021 року вперше за вісім років колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі прибув з України до Грузії. Своє рішення політик пояснив тим, що "хоче захищати волевиявлення громадян" на місцевих виборах в країні. Увечері того ж дня його затримали і доправили до в'язниці у місті Руставі. Після цього політик оголосив голодування і назвав себе "політичним в'язнем". Проти Саакашвілі відкрили справу про незаконний перетин грузинського кордону.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повертатиме Саакашвілі, адже він має українське громадянство. При цьому Зеленський розповів, що був здивований тим, що Саакашвілі поїхав до Грузії, адже в Україні він очолює Виконавчий комітет реформ при Офісі президента. Водночас МЗС Грузії заявило, що Грузія не проводила переговорів з Україною щодо екстрадиції Саакашвілі.
  • У ніч 20 листопада Саакашвілі доправили у військовий шпиталь у місті Горі. Після цього політик погодився припинити голодування, яке тривало 50 днів, та почав харчуватися за спеціальною схемою.
  • Місцеві вибори у Грузії завершилися поразкою "Єдиного національного руху" Саакашвілі. Його партія виграла лише в одному муніципалітеті з 15-ти.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок