"Директори шахт будуть звільнені". Шмигаль пояснив, хто винний у затримці заробітних плат гірникам

"Директори шахт будуть звільнені". Шмигаль пояснив, хто винний у затримці заробітних плат гірникам

"Директори шахт будуть звільнені". Шмигаль пояснив, хто винний у затримці заробітних плат гірникам
. УНІАН

Держава повністю профінансувала зарплати для шахтарів у 2021 році, однак в окремих випадках гірники недоотримують гроші від реалізованого вугілля через дії керівництва шахт.

Про це 17 грудня під час години запитань до уряду у Верховній раді повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Держава за 12 місяців – з грудня по грудень – виділила на заробітну плату шахтарів понад 7 мільярдів гривень, які були повністю виплачені", – зазначив посадовець.

За його словами, при цьому уряд виділив додаткові кошти на зарплати гірникам, зокрема, 671 мільйон гривень у листопаді та 335 мільйонів гривень у грудні.

"Заборгованості по державній дотації немає – уряд повністю виконує свої зобов’язання. Є заборгованість обсягом 1,2 мільярда гривень по розрахунках із шахтарями за поставлену продукцію – тобто, там, де було відвантажене вугілля, і директори шахт не виплачують заробітну плату людям", – пояснив міністр.

Прем’єр зазначив, що для розв’язання цієї проблеми ініціював постанову про виплату не менш як 80% виручки за надходження за реалізоване вугілля на заробітну плату шахтарям.

"Вона була прийнята ще в серпні. На жаль, не всі директори її виконують, міністерство економіки веде відповідну роботу, і директори за результатами року будуть звільнені – ті, які не виконують цю постанову уряду", – підсумував Шмигаль.

Що відомо

  • 8 грудня 32 гірники шахти "Червоноградська" вийшли на поверхню після того, як півтори доби пробули під землею.
  • До протесту також долучилися й інші шахтарі. Гірники шахт "Великомостівська", "Межирічанська", "Степова" відмовилися спускатися у шахту. Всі ці шахти належать Держпідприємству "Львіввугілля". Також частина працівників шахти "Лісова" вранці 8 грудня перекривали трасу.
  • 16 грудня під будівлею Верховної ради відбувся мітинг шахтарів, які вимагали погасити перед ними багатомісячний борг за заробітною платою.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок