Цього тижня Мальта першою в Європі легалізує вирощування канабісу для особистого використання

Цього тижня Мальта першою в Європі легалізує вирощування канабісу для особистого використання

Цього тижня Мальта першою в Європі легалізує вирощування канабісу для особистого використання
. Канабіс. Фото: AP

Цього тижня Мальта стане першою європейською країною, яка легалізує вирощування та володіння канабісом для особистого використання. Про це пише британське видання The Guardian.

Людям від 18 років дозволять володіти максимум сімома грамами препарату, а вдома можна буде вирощувати до чотирьох рослин коноплі і зберігати до 50 грамів висушеного продукту.

Голосування за закон відбудеться у мальтійському парламенті у вівторок, 14 грудня. Його потім підпише президент країни, щоб ввести в дію до вихідних. Про це The Guardian повідомив відповідальний міністр Оуен Бонніці.

“Зараз є хвиля розуміння, що жорсткий підхід до споживачів канабісу був непропорційним, несправедливим і завдав багато страждань людям, які ведуть зразкове життя. Але той факт, що вони вживають марихуану на особистій основі, штовхав їх у тенета злочинності”, — сказав посадовець .

Зміна підходу низки європейських урядів до питання канабісу стало наслідком рішення ООН у грудні минулого року вилучити канабіс зі списку наркотиків, які потенційно викликають звикання та небезпечні, і мало або зовсім не застосовуються в терапевтичних цілях.

Мальтійський підхід спрямований на уникнення кримінальної відповідальності за вживання канабісу, сказав Бонніці. Водночас і є важелі стримування.

Володіння в межах 28 грамів канабісу тягне за собою штраф від 50 до 100 євро, але без судимості. Ті, кому не виповнилося 18 років, потраплять до комісії з питань юстиції, але не під арешт. Тим, хто споживає канабіс на очах у дитини, загрожує штраф від 300 до 500 євро.

Вирощувати канабіс громадяни зможуть не тільки вдома, а й у неприбуткових клубах, пише The Guardian.

До одного клубу зможуть записатися не більше 500 людей. Щодня на одного члена клубу припадатиме до 7 грамів канабісу на день, максимум — 50 грамів на місяць. Ці організації не можуть бути розташовані менше ніж за 250 метрів від школи, клубу чи молодіжного центру. Також вони зможуть щомісяця роздавати кожному члену обмежену кількість насіння канабісу.

За словами Бонніці, урядовці довго дебатували, чи потрібно контролювати міцність канабісу, який можна вирощувати та вживати.

Уряд дійшов висновку: якщо встановити обмеження на силу канабісу, це дасть нові можливості для чорного ринку. “Те, що нам потрібно робити, — це навчати людей та інформувати їх день за днем”, — сказав посадовець.

Слідом за Мальтою, найменшою країною-членом ЄС, у 2022 році, найімовірніше, піде решта європейських країн, пише The Guardian.

Що відомо

  • 2 червня 2021 року у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 5596. Він передбачає легалізацію медичного канабісу. Депутати запропонували дозволити продаж цієї речовини, бо вона є складником ліків, які в Україні нелегальні. А лікарі вважають, що ці медпрепарати ефективні у лікуванні важкохворих. 13 липня 2021 року у Верховній Раді голосували за легалізацію медичного канабісу. Законопроєкт не ухвалили, оскільки за нього проголосували 184 народних депутати, а потрібно було щонайменше 226 голосів.

Читайте також

В Україні обговорюють проєкт про медичний канабіс. Що варто знати про канабіноїди

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок