Бурштинська ТЕС: п’ять аварій з двома загиблими впродовж трьох років

Бурштинська ТЕС: п’ять аварій з двома загиблими впродовж трьох років

Бурштинська ТЕС: п’ять аварій з двома загиблими впродовж трьох років
. Фото: Суспільне Карпати

Впродовж трьох років — з 2019 до 2021 — на Бурштинській ТЕС, що на Прикарпатті, сталися п’ять аварій, під час яких травмувалися чи загинули працівники. Про це кореспондентці Суспільного повідомив тимчасовий виконувач обов’язків начальника обласного управління Держпраці Роман Смага.

"У Бурштинській ТЕС цьогоріч — це перший випадок. Минулого року був один смертельний випадок і у 2019 році було три випадки нещасні, з них — один летальний. Відповідно до постанови № 337 Кабінету Міністрів України, управління Держпраці займається тільки смертельними випадками. Важкі, нелетальні розслідує саме підприємство", — каже Роман Смага.

З його слів, смертельні випадки на Бурштинській ТЕС у 2020 та 2019 роках сталися через "халатність працівника та неправильну організацію роботи".

Комісія, яку очолює обласне управління з Держпраці, повинна провести розслідування причин аварії на Бурштинській ТЕС упродовж 15 робочих днів. Однак керівник управління може продовжити цей термін, якщо буде потреба у додаткових висновках експертиз, повідомив тимчасовий виконувач обов’язків начальника обласного управління Держпраці Роман Смага.

"На місці працівники проводять опитування. Вони визначають, чому це сталося. Перші такі технічні висновки — це просто "зношеність" металу. Не витримав метал, бо старе обладнання", — каже Роман Смага.

За його словами, двоє чоловіків, які травмувалися під час аварії на Бурштинській ТЕС, є машиністами котельні. Ще двоє – працівники львівського підприємства "Галременерго", які були відряджені на теплоелектростанцію для ремонту апаратури.

Прессекретар Бурштинської ТЕС Мирослав Скорохода повідомив, що не зміг погодити з керівництвом коментар для Суспільного Карпати, проте надіслав запис розмови із гендиректором компанії ДТЕК Енерго, якій належить Бурштинська ТЕС, Ільдаром Салєєвим.

"Щодо конкретних причин, через що стався викид газової й парової сумішей, їх з’ясовуватиме комісія. Попередньо це пов’язано з розривом труби на екрані котла. Після того, що сталося, зупинили блок № 7. Разом з погодженими діями з диспетчером "Укренерго" розпочали пускові операції, і на сьогодні введений у роботу блок № 4 Бурштинської станції для того, щоб забезпечити плановий відпуск", — каже Ільдар Салєєв.

За словами прессекретарки Нацполіції в області Лідії Бойко, через аварію на Бурштинській ТЕС поліцейські відкрили кримінальне провадження через порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Що відомо

28 листопада, приблизно о 21:20, на Бурштинській тепловій електростанції стався викид гарячої пароводяної суміші та газів з топки котла — четверо працівників отримали опіки. Їх госпіталізували до лікарні. Аварія сталася на сьомому енергоблоці.

За кілька годин після аварії, вночі 29 листопада, рятувальники гасили пожежу на Бурштинській ТЕС. Горіла покрівля котельного відділення між восьмим та дев'ятим енергоблоками. Повідомлення про займання до Служби порятунку надійшло 29 листопада о 04:14.

Двоє працівників Бурштинської ТЕС, які отримали опіки внаслідок аварії на станції, перебувають у критичному стані.

Бурштинську ТЕС перевірятиме комісія, яку створять в управлінні Держпраці в Івано-Франківській області.

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області зобов'язала директора Бурштинської ТЕС Валерія Хом'якова негайно укласти договір з Держслужбою з надзвичайних ситуацій про охорону станції від пожеж.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок