У Львові офіційно зареєстрували перше територіальне медичне об’єднання. Що це означає

У Львові офіційно зареєстрували перше територіальне медичне об’єднання. Що це означає

У Львові офіційно зареєстрували перше територіальне медичне об’єднання. Що це означає
. Суспільне Львів

26 листопада у Львові офіційно зареєстрували перше територіальне медичне об’єднання. Про це Суспільному повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Напередодні рішенням міської сесії територіальне медичне об’єднання (ТМО) створили із трьох львівських лікарень. Воно називатиметься "Львівське територіальне медичне об’єднання "Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги". До об’єднання увійшли Львівська лікарня швидкої допомоги, 8-ма міська лікарня та дитяча лікарня на Орлика. Таких медичних об’єднань у місті буде три – невідкладної, планової допомоги та акушерства й гінекології. Загалом, до них входитиме 9 лікарень.

"Сформувати сучасну медицину"

Лікарня швидкої допомоги на вулиці Миколайчука, тепер буде однією із трьох у новому медичному об’єднанні. Керівник лікарні Олег Самчук каже, що такі зміни будуть лише на користь пацієнтів.

"Є створена нова юридична особа і створена лікарня, яка має всі види медичних послуг, яка надаватиме допомогу як дорослому так і дитячому населенню. І забирає конкуренцію між лікувальними підрозділами, які були раніше в різних частинах міста, які могли конкурувати між собою. Це буде тільки на благо пацієнта, для того, щоб розвинути і сформувати нову і сучасну медицину у Львові", – пояснює Олег Самчук.

За планом дві лікарні для дорослих у такому об’єднанні мають бути розташовані у різних кінцях міста. В обох мають надавати однаковий рівень першої медичної допомоги. У 8-й лікарні, яка тепер є частиною ТМО, створять додаткові відділення, а інші – оновлять та закуплять туди нове обладнання.

"Це гінекологія, урологія, щелепно-лицева хірургія буде розвиватись. Це буде розвиватись відділення для хворих з інсультом, з інфарктом. Покращуватись буде їхнє забезпечення. Ми є, скажімо, полюсною такою лікарнею південного полюсу міста. Тобто ми будемо, фактично, копією лікарні швидкої допомоги", – розповідає керівник 8-ї лікарні Василь Трунквальтер.

Відділення невідкладної допомоги у дитячій лікарні

Керівник дитячої лікарні Дмитро Квіт пояснює – що зміниться, зокрема, для дітей, які будуть їхніми пацієнтами: "Пацієнт, який вимагав високотехнологічного обстеження, значить, в робочий час, до 9-ї години вечора ми здійснювали в своїх умовах. А якщо потрібно було вночі (це були поодинокі випадки, але вони були), то ми їх скеровували в лікарню швидкої допомоги, дзвонили, узгоджували і так далі. Тепер цей механізм набагато буде спрощений. Тому що пацієнта ми просто скеровуємо".

За рік до лікарні на вулиці Орлика звертаються понад 20 тисяч пацієнтів, без попереднього огляду будь-якого лікаря, або ж їх привозять батьки у важкому стані. Тому зараз готують відкрити нове приймальне відділення.

"Відділення невідкладної допомоги, Emergency Department, в дитячій нашій лікарні – це буде один із перших підрозділів таких в нашій державі. Поки що ми відходимо з тим, трошки навіть від найближчих сусідів, де, власне, такі відділення невідкладної допомоги є в кожному багатопрофільному шпиталі", – каже Дмитро Квіт.

Навіщо створили ТМО?

Львів став першим містом в Україні, де так комплексно реформують медицину.

"З 2018 року розпочалися зміни в медицині, де відбулось реформування власне, сімейної медицини. Також зараз змінено принцип фінансування медичних закладів. Фактично, сьогодні вони фінансуються за кількістю пролікованих випадків. Ми хочемо, щоб наші заклади міські, де засновником є громада міста, вони були більш конкурентнішими. Для цього потрібно, власне, впроваджувати сучасну форму управління. І власне, це дає модель ТМО. Це така краща модель, яка функціонує в Німеччині, Америці, інших країнах", – пояснює заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Наступний етап об’єднання – це лікарні планової допомоги, а також акушерства й гінекології. За їхнє створення депутати голосуватимуть уже наступного сесійного засідання. Загалом, три нові структури лікарень у Львові повноцінно мають запрацювати із 1 січня наступного року.

Читайте також: Операції у VR-форматі. Студенти Львівської політехніки розробляють додаток для медиків

Читайте нас у Instagram: головні новини регіону

На початок