Заклади освіти Миколаєва облаштовують системами відеоспостереження

Заклади освіти Миколаєва облаштовують системами відеоспостереження

Заклади освіти Миколаєва облаштовують системами відеоспостереження
. Фото: Суспільне Миколаїв

У Миколаєві заклади загальної, дошкільної та позашкільної освіти облаштовують системами відеоспостереження. Станом на 22 листопада камери працюють у понад 60 школах та садках. У 2021 році заплановане облаштування 32 закладів освіти такими системами.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла начальниця управління освіти Ганна Личко.

"Системи встановлює підрядна організація, обслуговуватиме також підрядник, який переможе у тендері. У 2021-му на встановлення таких систем відеоспостереження витратять понад 3,5 мільйони гривень. Для кожного закладу така система індивідуальна", — говорить Ганна Личко.

Очікують своєї черги на встановлення системи відеоспостереження у 84-му дитячому садочку.

"Ми очікуємо, тому що безпека — це перш за все. І це допоможе відстежувати, що відбувається як на території закладу, так і в приміщенні", — завідувачка ДНЗ №84 Світлана Боднарук.

Територія Миколаївського класичного ліцею проглядається системою відеоспостереження з усіх боків: прилеглі до території вулиці, внутрішній двір, центральний вхід. На цих локаціях встановлено шість камер, ще дві — всередині закладу: одна на вході та одна в роздягальні.

Заклади освіти Миколаєва облаштовують системами відеоспостереження
Камери спостереження на території Миколаївського класичного ліцею. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

"Були такі випадки, коли, наприклад, пропала одежа і дитина плаче. Коли ми продивилися відео, то побачили, що дитина просто забула, в якій верхній одежі вона прийшла до ліцею", — заступниця директора Миколаївського класичного ліцею Наталя Рибак.

Зображення виводиться на пост чергового, який за необхідності може збільшувати зображення та перемикати потрібні ракурси. Вдень тут чергує Ганна Беренда.

Заклади освіти Миколаєва облаштовують системами відеоспостереження
Ганна Беренда. Фото: Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

"Ось я дивлюсь на камери. Якщо бачу порушення на території, я можу збільшити картинку. Це дуже зручно, не треба виходити. Якщо щось стається, в нас є тривожна кнопка, ми натиснули — приїхала охорона", — розповіла чергова вахтерка Ганна Беренда.

За словами речниці управління поліції охорони в Миколаївській області Ольги Храпенко, у середньому екіпаж поліції охорони прибуває за п’ять хвилин. Якщо охорона неподалік, то швидше. З початку 2021 року зафіксували 47 спрацювань тривожної кнопки в закладах дошкільної, шкільної та позашкільної освіти. Здебільшого це вторгнення невідомих осіб на територію або бешкетування дітей, конфліктні ситуації.

Читайте Суспільне Миколаїв у Telegram, Viber та Instagram.

На початок