Єврокомісія готує нові санкції стосовно Білорусі

Єврокомісія готує нові санкції стосовно Білорусі

Єврокомісія готує нові санкції стосовно Білорусі
. білоруська служба Радіо Свобода

Єврокомісія працює над п’ятим пакетом санкцій стосовно білоруської влади. Про це під час віртуальної конференції у Відні, на якій обговорюють політичну кризу у Білорусі, сказав очільник німецького МЗС Хайко Маас.

За словами Мааса, пакет санкций стосується білоруських суддів, прокурорів і представників служб безпеки, які відповідальні за порушення прав людини. Заяву Мааса цитує пресслужба німецького зовнішньополітичного відомства.

Також Маас нагадав, що ЄС і, зокрема, Німеччина, підтримують порушення кримінальних справ універсальної юрисдикції.

Міністр закордонних справ Німеччини озвучив свіжі цифри про кількість політичних в’язнів у Білорусі: за даними правозахисників, їх вже 876, передає Білоруська служба Радіо Свобода.

Маас запропонував, щоб на Саміті Східного партнерства Білорусь була представлена демократичними силами.

Він також сказав, що “Кремль захищає Лукашенка, оскільки бачить у ньому гаранта стабільності”, однак, за словами Мааса, останні події навпаки продемонстрували, що Лукашенко ізолює Білорусь і веде країну до хаосу.

Що відомо

  • Міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.
  • Цього тижня великі групи мігрантів намагалися прорватися через кордон з Білорусі до Польщі, але частину з них польським прикордонникам вдалося повернути назад на лінію кордону. Польський кордон нині захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських.
  • У Прикордонній службі Польщі повідомили, що у ніч на 13 листопада білоруські військові намагалися прорвати огорожу на кордоні з Польщею за допомогою службової машини. Водночас мігранти застосували проти польських прикордонників сльозогінний газ.
  • 13 листопада на білорусько-польському кордоні внаслідок пострілу загинув військовослужбовець Збройних Сил Польщі. За попередніми даними, трапився нещасний випадок.
  • 15 листопада низка ЗМІ повідомили, що ситуація на польсько-білоруському кордоні загострилась, мігранти йдуть на прорив.
  • Олександр Лукашенко заперечив причетність країни до організації міграційної кризи та попередив ЄС про відповідь у разі запровадження нових санкцій.
  • МВС України вирішило посилити присутність прикордонників на кордоні з Білоруссю. А секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна реагуватиме за законом на загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.
Читайте також: "Ми розриваємося між серцем і розумом". Як Польща переживає кризу на кордоні з Білоруссю

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок