У Миколаєві встановили експериментальний компостувальний майданчик

У Миколаєві встановили експериментальний компостувальний майданчик

У Миколаєві встановили експериментальний компостувальний майданчик
. Фото: Володимир Степанов / Суспільне Миколаїв

Один із житлових комплексів Миколаєва переміг у конкурсі серед 13 багатоквартирних будинків України, які долучилися до освітньої програми "Сафарі для громад". Вони отримали винагороду: для мешканців облаштували два компостувальні майданчики.

Спілкувався з переможцями конкурсу кореспондент Суспільного Володимир Степанов.

Сергій Колесник живе за адресою Архітектора Старова, 2/5 з 2012 року. Він обіймає посаду члена правління одного з п’яти об’єднань співвласників багатоквартирних будинків комплексу.

Захопився темою відокремленого збору сміття декілька років тому. Разом з іншими мешканцями організували сортування вторинної сировини, але що робити з органічними відходами – не знали. У жовтні 2021 року Сергій Колесник взяв участь у навчальному проєкті "Сафарі для громад: компостування в містах".

"Саме нашу заявку обрали організатори та саме для нашого житлового комплексу придбали відповідне обладнання для встановлення компостерів. Сподіваюся, що це оцінять мешканці нашого житлового комплексу. Понад 70 квартир виявили бажання долучитися до нашої ініціативи", – розказав Сергій Колесник.

У Миколаєві встановили експериментальний компостувальний майданчик
В процесі встановлення компостувального майданчика. Фото: Володимир Степанов / Суспільне Миколаїв

Компостери встановили члени громадської організації (ГО) "Плато" — організатора навчальної програми, та студенти-волонтери "Української академії лідерства".

Для встановлення компостеру спочатку вирівняли ділянку. Потім сформували прямокутник. Будівельний матеріал, який використовують, — модрина.

"Модрина є досить стійкою до погодних умов та слугуватиме багато років. Відповідно, формуємо такі секції, монтуємо їх. Всередину, на дно, обов’язково стелимо сітку. Особливість є така: ми запускаємо туди каліфорнійських черв’яків, щоб вони переробляли ці органічні відходи, сприяли тому, щоб це відбувалось якнайшвидше. Відповідно, щоб їх не з’їли кроти, які можуть знизу залізти з-під землі, ми захищаємо це все сіткою", – розказав член ГО "Плато" Микола Рябика.

Читайте також: "У Миколаївській області на Тилігульському лимані побудували штучні острови для гніздування птахів".

Безпосередньо процес компостування відбувається поетапно.

"Якщо ми стелимо, наприклад, десятисантиметровий шар органічних відходів, саме вологих, харчових відходів з кухні, його потрібно перешарувати з сухими відходами, наприклад, з листям або сіном, теж десять сантиметрів. Якщо ми стелимо, відповідно, "зелені" відходи — скошену траву або щось подібне, то зверху треба "коричневі" відходи настелити, сантиметрів десять. Це сухе листя може бути або, знову ж таки, сіно", — розказав Микола Рябика.

У Миколаєві встановили експериментальний компостувальний майданчик
Учасники акції. Фото: Володимир Степанов / Суспільне Миколаїв

За дві з половиною години обидва майданчики були готові. Загальна вартість матеріалів – понад 80 тисяч гривень. Також мешканцям будинку подарують спеціальні контейнери – для сортування органічних відходів, які потім стануть компостом.

"Тобто це добриво, яке дає користь для рослин, дає поживні мікроелементи. І, відповідно, ми не платимо за вивіз на сміттєзвалище, економимо простір у контейнерних баках", — розказав Микола Рябика.

Проєкт "Сафарі для громад" запровадили у 2019 році за ініціативи Програми розвитку ООН в Україні.

Що відомо

  • У конкурсі взяли участь представники 13 багатоквартирних будинків із Києва, Вінниці, Одеси, Маріуполя, Житомира, Добропілля, Миколаєва, Луцька, Мирнограда, Бучі, Українки. Учасників оцінювали за рівнем мотивації, попереднім досвідом впровадження ініціатив у багатоквартирному будинку, реалістичністю встановлення компостувального майданчика тощо.
  • Концепцію "Сафарі для громад" розробили у Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН в Україні – глобальною ініціативою ПРООН, яка спрямована на визначення, розробку та розповсюдження інноваційних та стійких рішень для місцевих громад.

Читайте Суспільне Миколаїв у Telegram, Viber та Instagram.

На початок