Турборежим, російська мова та одна згадка про Кернеса: політологи аналізують промову Терехова

Турборежим, російська мова та одна згадка про Кернеса: політологи аналізують промову Терехова

Турборежим, російська мова та одна згадка про Кернеса: політологи аналізують промову Терехова
. Джерело фото: kernes.kyrylo/Facebook

Говорив російською для підтримки іміджу та почав віддалятися від образу Кернеса — таких висновків дійшли харківські політологи Денис Под'ячев та Антон Авксентьєв після першої промови Ігоря Терехова на посаді Харківського міського голови.

"Турборежим"

Ігоря Терехова позбавили посади секретаря міськради і оголосили міським головою на сесії в один вечір. Він набув повноважень Харківського міського голови за пів години після реєстрації.

"Учорашній поспіх укладається в цю загальну логіку міського турборежиму", — коментує політолог аналітичного центру "Обсерваторія демократії" Антон Авксентьєв.

Першу мерську промову на вісім хвилин посадовець почав українською, але одразу перейшов на російську — як пояснив сам, через емоції. На думку Авксентьєва, це відбулося не без підстав.

Російська мова

"Його виборці — переважно російськомовні, і він підкреслив, що він знає, що за законом повинен говорити українською, але він хоче перейти на свою рідну мову, такий у нього емоційний, тріумфальний порив, що він може собі це дозволити. Це такий жест демонстративного зневажання українського законодавства. Свого часу так робив і Геннадій Кернес, якого Терехов згадував у промові щодо дуже високо піднятої планки, яку він, Терехов, так би мовити як новий Кернес, "кернесозамінник", хоче підняти ще вище", — говорить Авксентьєв.

Згадка про покійного мера Геннадія Кернеса була єдиною протягом сесії, зауважує політолог Денис Под’ячев. На його думку, консультанти порадили Терехову почати відмежовуватися від колишнього керівника.

"Якщо на попередньому етапі передвиборчої кампанії його завданням було зв’язувати себе з ним, то надалі все — він, як ракета-носій — постать, образ Кернеса, себе вже здійснила, все, вирішено. Надалі потрібно абстрагуватися від цієї постаті, показувати, що я самостійна фігура, що я вже йду навіть далі", — розмірковує Под’ячев.

Відкритість міськради

Попри обіцянку про відкритість міськради після сесії Терехов не вийшов до ЗМІ. Як не відповідав на прохання Cуспільного про інтерв'ю і у попередні дні. За останні пів року на посадовців Харківської міськради на чолі з Тереховим склали 25 адмінпротоколів за ненадання публічної інформації, розповів Суспільному представник омбудсмена з дотримання прав на інформацію Віктор Барвіцький.

"Не дається інформація про премії, надбавки очільників структурних підрозділів. Частина цих матеріалів ще перебуває на розгляді — там суд об’єднав провадження. А по частині — так, дійсно, визнано вину й притягнено до відповідальності", — розповів Барвіцький.

Вдячність спостерігачам

У своїй першій промові Терехов подякував спостерігачам, які працювали на виборах: "Я вдячний усі спостерігачам за виборчим процесом, українським і міжнародним".

Спостерігачі "Опори" провели у судах п'ять днів, вимагаючи перерахунку голосів на 40 дільницях. Вже після оголошення результатів помітили, що цифри у протоколах, які доставили до міськвиборчкому, відрізняються від попередніх: Терехову в них додалося понад сімсот голосів. Усі суди спостерігачі програли.

"У нас з'явилася по суті така ситуація, коли теоретично можна фальсифікувати вибори й немає дієвого механізму оскарження, тому що можна оскаржити до моменту здачі документації, а коли ти бачиш порушення вже після цього — суди не допомогають. І в подальшому це може мати вплив на 10, 70 голосів, а то й на десятки тисяч", — вважає координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко.

За його словами, фальсифікації, якщо вони були, нині може довести тільки поліція. Що вдалося з'ясувати слідчим, чи були допити та чи призначені експертизи у справі, речниця поліції регіону Олена Баранник Суспільному протягом тижня не відповіла. А сам Терехов усі закиди про фальсифікації відкинув.

Читайте також

"Буду мером всіх харків'ян": Терехов звернувся до харків'ян як міський голова

На початок