"Опора" виявила порушення на понад 20 ДВК на виборах мера Харкова — Айвазовська

"Опора" виявила порушення на понад 20 ДВК на виборах мера Харкова — Айвазовська

Доповнено
"Опора" виявила порушення на понад 20 ДВК на виборах мера Харкова — Айвазовська
. Суспільне Харків

Розбіжності у протоколах, які помітили спостерігачі "Опори", свідчать про додавання кандидату Ігорю Терехова сумарно 572 голосів. Порушення знайшли на понад 20 дільничних виборчих комісіях з виборів Харківського міського голови.

Про це в ефірі Суспільного повідомила Ольга Айвазовська, голова правління громадської організації "Громадянська мережа "Опора". Вона закликала харківську владу припинити погрози та перейти до конструктивної розмови.

"Намагатися просто переслідувати в емоційний спосіб, казати, що "вам тут ще жити" в місті, це не вихід з ситуації. Я би радила припинити комунікацію в стилі "Вас там не було", "Ви нічого не бачили", "Ви брешете" і перейти до конструктиву. Якщо є відхилення, знайти відповідального за це, тому що зрештою станом на зараз 21 дільниця не впливає на кінцевий результат у місті Харкові", — сказала Айвазовська о 16:00.

Як уточнив координатор "Опори" на Харківщині Микола Зінченко близько 17:00, спостерігачі виявили розбіжності у кількості голосів на 22 ДВК.

На брифінгу "Опори" старший аналітик "Опори" Олександр Клюжев повідомив, що виявлені невідповідності між протоколами ДВК та районних ТВК, які показують збільшення голосів на користь кандидата Ігоря Терехова у загальній кількості 572 голоси. Йдеться про Основ'янський (70 голосів), Новобаварський (397) та Холодногірський райони (105).

"Ми бачимо невідповідність між даними протоколів на виборчих дільницях і протоколами районних ТВК в Харкові — загальна різниця цієї невідповідності 572 голоси виборців, які відійшли на користь кандидата Ігоря Терехова", — сказав Клюжев.

За словами Айвазовської, 31 жовтня, коли вибори відбувалися у Харкові та двох регіонах, зафіксували 420 порушень, абсолютну більшість з яких у Харкові (311).

"Наше завдання, я вважаю, що станом на цей момент нам треба працювати з виборчою документацією, тому ще є строки, визначені законом. Нас намагаються відволікати від цього процесу, щоб просто не чинити юридичних дій", — вважає Айвазовська.

"Я не буду інформувати суспільство, на якій стадії [підготовка позовів до суду], бо коли почалися дзвінки нібито з Харкова до центрального офісу, ключове, після істерії емоційної, що хотіли дізнатися, де саме зараз перебувають паперові оригінальні копії протоколів від наших спостерігачів. Для того, щоб не нариватися на певну фізичну небезпеку для людей, для того, щоб документи не були викрадені або певним чином пошкоджені, ми будемо інформувати про всі наші дії за результатами їхнього фінального здійснення", — сказала голова "Опори".

Раніше в "Опорі" говорили про щонайменше 10 дільниць, де виявили розбіжності у підрахунках та збільшення голосів на користь Терехова.

Читайте також

Добкін вимагає перерахунку голосів на 132 виборчих дільницях — адвокат

На початок