Керівнику організованої бойовиками катівні в "Ізоляції" Куліковському суд обрав запобіжний захід

Керівнику організованої бойовиками катівні в "Ізоляції" Куліковському суд обрав запобіжний захід

Оновлено
Керівнику організованої бойовиками катівні в "Ізоляції" Куліковському суд обрав запобіжний захід
. Підозрюваний Куліковський у Приморському районному суді Маріуполя

10 листопада у Приморському суді Маріуполя обрали запобіжний захід одному з керівників в'язниці "Ізоляція" Денису Куліковському. Його взяли під варту строком на 60 діб(до 7 січня) без внесення застави. Його правоохоронці затримали 9 листопада у Києві. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Дениса Куліковського після обрання запобіжного заходу відправили із Маріуполя у СІЗО до Києва. Про це повідомила прессекретар ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа.

"Суд у Маріуполі обрав запобіжний захід затриманому в Києві бойовику Денису Куликовському - арешт терміном на 60 діб", – розповіла Прищепа.

Журналістам підозрюваний заявив, що визнає провину та шкодує про скоєне.

Служба безпеки підозрює його в організації та безпосередній участі у вбивствах і катуваннях протиправно ув'язнених громадян України на території так званої "ДНР".

Куліковському на прізвисько "Палич" оголосили підозри у статтях: торгівля людьми, порушення законів війни, створення терористичної організації.

Читайте також: "Катували током, вставили катетер". Колишні в’язні "Ізоляції" розповіли про знущання бойовиків

Що відомо

  • У Києві 9 листопада затримали одного з керівників в'язниці, яку бойовики самоназваної "ДНР" зробили в артцентрі "Ізоляція", Дениса Куліковського.
  • 2 березня колишній полонений так званої "ДНР" Станіслав Асєєв розповів, що під час ув'язнення на Донбасі його та інших затриманих катували люди, яких пізніше повернули в Україну під час обміну полоненими.
  • Зокрема, за словами Асєєва, полонених катували Євген Бражников та Олексій Кусков. Останнього повернули на територію України ще у 2017 році.
  • Невдовзі Служба безпеки оголосила підозру звільненому Євгену Бражнікову.
  • Правоохоронці Донеччини мають інформацію про причетність 70 бойовиків до злочинів у в'язниці "Ізоляція" в окупованому Донецьку. Поліція вже оголосила про підозру керівнику катівні та одному з конвоїрів.
  • Центр сучасного мистецтва "Ізоляція" — недержавний фонд, відкритий у 2010 році на території колишнього заводу з виробництва ізоляційних матеріалів. Команда проводила дослідження, здійснювала проєкти, організовувала резиденції й відкривала виставки.
  • Весною 2014 року незаконні збройні формування на Донбасі створили цілу мережу тюрм, які за своїми умовами були непридатні навіть для тимчасового перебування людини. У той час почалася "свідома політика терору", зокрема масові викрадення та катування людей.
  • 9 червня 2014 року територію фонду захопили бойовики самопроголошеної ДНР для розміщення так званої "гуманітарної допомоги", що надходить з Росії. Після цього фонд був вимушений переїхати до Києва та трансформувати свою роботу.
  • В останньому звіті Управління Верховного комісара ООН із прав людини зазначена секретна тюрма "Ізоляція" — закритий концтабір, який створений на захопленій території заводу арт-фонду "Ізоляція", в якому таємно утримують чоловіків, жінок та дітей, до якого не має доступу навіть Міжнародний комітет Червоного Хреста.
  • У звіті також згадується про поширену практику катування та жорстокого поводження щодо утримуваних осіб. За свідченнями нещодавно звільнених, до них застосовувалися побиття, удари електричним струмом, удушення, сексуальне насильство, видалення частин тіла, позбавлення води, їжі, сну тощо.
  • З 2020 року фонд "Ізоляція" та Центр громадянських свобод розпочали реалізацію спільної адвокаційної кампанії, мета якої — досягти справедливості для жертв викрадень та катувань на Донбасі, ліквідувати концтабір на захопленому заводі арт-фонду "Ізоляція" та ухвалити закон про воєнних злочинців.

Читайте усі новини Донбасу у Telegram та Viber

На початок