Чи можна вакцинуватися вагітним і тим, хто годує груддю

Чи можна вакцинуватися вагітним і тим, хто годує груддю

Чи можна вакцинуватися вагітним і тим, хто годує груддю
.

Вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від COVID-19 у порівнянні з невагітними, повідомили в МОЗ України. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), вагітні жінки із симптоматичним перебігом COVID-19 мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби. Ковід під час вагітності також пов’язаний із підвищеною ймовірністю передчасних пологів (народження дитини раніше 37-го тижня) і госпіталізації новонародженого у палату інтенсивної терапії.

У Міністерстві охорони здоров'я наголошують, що вакцинація проти коронавірусу під час вагітності на будь-якому терміні не має негативного впливу. Детальніше про щеплення для вагітних – в матеріалі Суспільного.

Читайте також: COVID-19: як хворіють вакциновані та скільки щеплених дійсно потрапляють до лікарень

28-річна Ірина Андрейців вирішила щепитися на третьому місяці вагітності. Ірина дочекалася, коли вакцина стала доступною не тільки для груп ризику, і щепилась Pfizer. Каже, не вагалася, бо хотіла захистити і себе, і дитину.

"Є міжнародний досвід, міжнародні рекомендації, авторитетні світові організації також рекомендували, була вже світова статистика, де сотні тисяч вакцинованих жінок, які народжували здорових дітей тому якщо я можу захистити свою дитину, то чому ні?", – зазначила вона.

Чи можна вакцинуватися вагітним і тим, хто годує груддю
Фото: Ірина Андрійців

Обидві дози перенесла легко. Із побічних ефектів тільки сонливість. Жінка розповідає, що після того, як поділилася досвідом у соцмережах, до неї почали звертатись за порадами. Проте не всі коментарі до посту були позитивні.

"Мені, наприклад, писали, що у мене дитина ледь не з рогами народиться після вакцинації. Тобто дитина ще не народилась, а відро бруду на неї вилили, тільки тому що її мама хотіла її захистити. І це писали абсолютно незнайомі люди з якими ми ніколи не перетиналися", – розповідає Ірина.

Читайте також: Дослідження UNICEF свідчить, що 54,6% українців не хочуть вакцинуватись

Вакцинуватися вагітним та жінкам, які годують груддю рекомендує МОЗ України. Будь-якою вакциною, окрім "Коронавака". Заборону встановив сам виробник.

Протипоказань для вагітних немає. Щеплюватися варто передусім тим, хто має супутні захворювання, наголошує імунолог Борис Донський: "Оскільки на багато питань, які можуть виникати у нас на сьогодні немає однозначної відповіді, тому вагітні, які мають захворювання, які роблять їх у групі ризику мають все ж таки зробити щеплення".

Керівник експертної групи з питань імунопрофілактики МОЗ України Сергій Литовка радить перед вакцинацією проконсультуватись із сімейним лікарем.

"Завжди потрібно зважувати ризики ускладнень від коронавірусної хвороби й ризик від вакцинації і для матері і для плоду”, – зазначив він.

Одна з найперших країн, яка рекомендувала щепитися вагітним – США. За дослідженнями тамтешнього Центру контролю та профілактики захворювань, вакцини не збільшують ризик викидня. Також не мають негативного впливу, на відміну від самого коронавірусу.

"Вагітні жінки також входять у групу ризику – як за перебігом захворювання, так і за результатом. Тому наукові дослідження показують, що ковід-вакцини – безпечні для вагітних жінок. Вони добре виробляють антитіла. Антитіла, які виробляє вагітна жінка, так само можуть перейти дитині та захистити її в перші тижні життя", – повідомив старший радник програми імунізації в українському офісі CDC Умід Шарапов.

Натепер в Україні повністю імунізовані 4 мільйони 310 тисяч жінок (дані станом на 4 листопада). Скільки з них зробили щеплення під час вагітності у МОЗ пообіцяли повідомити нам згодом.

Читайте також: Гірськолижні курорти працюватимуть тільки для вакцинованих — Ляшко

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок