"Три роки без Каті". У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк

"Три роки без Каті". У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк

"Три роки без Каті". У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк
. Суспільне Харків

Харків'яни зібралися на щорічну акцію вшанування пам'яті громадської активістки Катерини Гандзюк ввечері 4 листопада.

Акція відбулася під будівлею обласного управління поліції, повідомляє кореспондент Суспільного.

"Три роки тому була жорстока вбита Катерина Гандзюк. Наразі ми хочемо нагадати, що в будь-якій точці України всі пам'ятають, що сталося. Ми будемо нагадувати про це, бо поліцейське свавілля існує понині й стосується кожного. Ми хочемо, щоб приділяли більшу увагу до поліцейського свавілля. Нагадуємо, що є жертви, за які хтось має відповісти, й жертви, про які ми будемо пам'ятати завжди", — розповіла учасниця акції Юлія Напольська.

"Три роки без Каті". У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк
Суспільне Харків

На землі учасники акції виклали запалені лампадки. Юлія каже, що це знак пам'яті про вогонь, який дарувала Катя людям.

"Три роки зі смерті": У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк
Суспільне Харків

"Три роки зі смерті": У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк
Суспільне Харків

Також організатори акції закликали користувачів соцмереж 4 листопада написати пост про те, чому важливо покарання винних у вбивстві Гандзюк.

"Три роки без Каті". У Харкові вшанували пам’ять Катерини Гандзюк
Суспільне Харків

Акція пройшла паралельно у шістьох обласних центрах: у Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Луцьку, Івано-Франківську.

Що відомо

  • 31 липня 2018 року радницю міського голови та громадську діячку Катерину Гандзюк облили кислотою. На той момент вона виконувала обов'язки керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради. Гандзюк з опіками потрапила в реанімацію, вона перенесла понад 10 операцій. 4 листопада Катерина померла у київській лікарні від розриву тромбу.
  • Правоохоронці встановили підозрюваних в організації та виконанні нападу на Гандзюк. Це Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін. Вони визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши від 3 до 6,5 років тюрми.
  • За даними слідства, підозрюваними співорганізаторами злочину є Ігор Павловський та Олексій Левін, а замовником — голова Херсонської облради Владислав Мангер.
  • Торбін та інші з його групи дали свідчення, що Павловський, який тоді був помічником народного депутата від БПП Миколи Паламарчука, нібито передавав гроші на скоєння злочину.
  • Павловський з 12 листопада 2018 року перебував під вартою. На початку квітня йому змінили обвинувачення зі співорганізації на замовчування вбивства. Це карається арештом на строк до трьох місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Пізніше Павловського, нібито через погане самопочуття, відпустили під домашній арешт, а згодом взагалі залишили без запобіжного заходу. У жовтні 2020 року його засудили умовно.
  • Левін переховувався від слідства за кордоном. Його затримали у Болгарії 24 січня. Болгарські правоохоронці повідомили, що ідентифікували Левіна за відбитками пальців, адже підозрюваний змінив зовнішність.
  • Мангера заарештували, він вийшов під заставу та носив електронний браслет. У червні 2020-го Мангера взяли під варту.
  • Тимчасова слідча комісія про розслідування нападів на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк виявила низку недоліків у розслідуванні. Рада заслухала звіт ТСК і взяла його до відома попри зауваження.
  • Замовником вбивства, за офіційними даними, нині вважається лише голова Херсонської облради Владислав Мангер. Хоча друзі та родичі вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Левіну.
  • Минулого року харків'яни 4 листопада 2020 року паралельно із мешканцями інших міст України вийшли на акцію пам'яті Катерини Гандзюк. Тоді неподалік обласного управління поліції у Харкові з'явилося графіті зі словами Гандзюк. За два дні частину графіті замалювали невідомі.
  • На другу річницю смерті Катерини Гандзюк Суспільне опублікувало хроніку розслідування.
На початок