У Львові відбудеться конференція про життя музикантів у тоталітарних країнах

У Львові відбудеться конференція про життя музикантів у тоталітарних країнах

У Львові відбудеться конференція про життя музикантів у тоталітарних країнах
.

Міжнародний музично-історичний проєкт "Заборонена музика" присвячено двом великим темам: життя митців в умовах тоталітарних режимів та заборона творів таких композиторів, як Всеволод Задерацький, Анатолій Кос-Анатольський, Анджей Нікодемович, Фріц Вайдліх, Ервін Шульгоф.

Проєкт організовано трьома країнами — Україною, Німеччиною та Швецією. Конференція відбудеться у Львові 29 та 30 жовтня з онлайн-трансляцією.

Протягом двох днів близько п’ятнадцяти музикознавців обговорюватимуть питання культурного порозуміння та ролі митця у складний тоталітарний час.

Перший день конференції передбачає доповіді про музику і політику, культурний контекст нацистської Німеччини, Радянського Союзу та Португалії часів правління Салазара.

Також буде дискусія про заборонених режимами композиторів Всеволода Задерацького, Анатолія Кос-Анатольського, Анджея Нікодемовича, Фріца Вайдліха, Ервіна Шульгофа та їхні твори.

Другий день присвячено презентації друкованого тримовного видання про мистецьке життя часів тоталітарних режимів і композиторів. Авторкою текстів стала музикознавиця Любов Морозова.

Також глядачі конференції матимуть нагоду першими побачити записи трьох концертних програм проєкту, які були виконані оркестром Ukrainian Festival Orchestra під керівництвом Івана Остаповича та Данієля Ганссона у Львівському органному залі.

Що відомо

У конференції візьмуть участь, зокрема, такі відомі музикознавці, як Тереса Мазепа (Україна–Польща), Аделіна Єфіменко (Україна–Німеччина), Наталя Сиротинська (Україна), Любов Кияновська (Україна), Юрій Чекан (Україна), Гельмут Льоос (Німеччина), Стаффан Сторм (Швеція), Мірослав Димон (Польща).

Усі результати проєкту будуть доступні після презентації на сторінці Forbidden music, а також на youtube-каналі та мобільному додатку Ukrainian Live Classic.

Кожен охочий матиме нагоду долучитися до події та поставити свої запитання, адже конференція відбуватиметься в режимі онлайн на Facebook-сторінці Collegium management і сторінках стратегічних партнерів проєкту: Львівського органного залу, Галицького Музичного Товариства та Ukrainian Live. Трансляція розпочнеться 29 жовтня о 15 годині за київським часом.

На початок