Білорусь постачатиме Україні електроенергію з 1 листопада

Білорусь постачатиме Україні електроенергію з 1 листопада

Білорусь постачатиме Україні електроенергію з 1 листопада
. Ілюстративне фото: Дмитро Купріян/УНІАН

З 1 листопада Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі.

Про це йдеться у результатах аукціону "Укренерго" на право імпортувати електроенергію в листопаді.

Відповідно до підсумків торгів, НАЕК "Енергоатом" викупила право на постачання до України 885 з 900 можливих мегаватів білоруської електроенергії. Ще 15 МВт придбало ТОВ "Електро Ком'юніті".

До 1 листопада в Україні діяла заборона на імпорт електроенергії з Білорусі за рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). З 26 травня по 23 вересня від Міністерства енергетики України та НЕК "Укренерго" до НКРЕКП не надходило листів щодо необхідності відновлення імпорту електричної енергії в Україну з РФ та Білорусі.

Що відомо

  • 15 квітня Верховна рада схвалила в цілому законопроєкт № 3364-1д щодо сертифікації оператора системи передачі. Зокрема, цей закон передбачає введення заборони на імпорт електроенергії з Білорусі та Росії, а також проведення сертифікації НЕК "Укренерго".
  • Міжфракційне парламентське об'єднання "За демократичну Білорусь" 24 травня закликало українську владу припинити імпорт електроенергії з Білорусі у зв'язку із затриманням білоруського опозиціонера Романа Протасевича.
  • Також припинити купувати електрику у Білорусі закликали й громадські організації. Окрім цього вони просять запровадити жорсткі санкції проти режиму Олександра Лукашенка.
  • 26 травня НКРЕКП обмежила імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусі до 1 жовтня 2021 року. Водночас комісія не виключає продовження цієї заборони після 1 жовтня.
  • 25 жовтня стало відомо, що через відсутність вугілля в Україні не працювали 24 блоки ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 8,5 ГВт. Запаси вугілля на складах ТЕС є надзвичайно низькими.

Читайте також

Нестача вугілля та рекордна ціна на газ. Чи загрожує Україні енергетична криза

Як заборона імпорту електроенергії з Білорусі та РФ вплине на українців. Пояснює експерт

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок