Рада схвалила закон про сертифікацію "Укренерго" та заборону імпорту електроенергії з Росії

Рада схвалила закон про сертифікацію "Укренерго" та заборону імпорту електроенергії з Росії

Рада схвалила закон про сертифікацію "Укренерго" та заборону імпорту електроенергії з Росії
. Фото: УНІАН

Верховна рада схвалила в цілому законопроєкт № 3364-1д щодо сертифікації оператора системи передачі. Зокрема, цей закон передбачає введення заборони на імпорт електроенергії з Білорусі та Росії, а також проведення сертифікації НЕК "Укренерго".

Цей законопроєкт на позачерговому засіданні підтримали 296 народних депутатів.

Законом передбачено здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії згідно з вимогами Третього енергопакета ЄС. Тобто законом запроваджуються правила, які забезпечують проведення сертифікації за європейськими правила системного оператора НЕК "Укренерго".

"Сертифікація є необхідною умовою для синхронізації (об’єднання) нашої енергосистеми із європейською", – написав один з авторів законопроєкту Андрій Герус.

Також законом спрощуються процедури експорту-імпорту електроенергії з Україною та країнами ЄС.

Читайте також: Дефіцитне вугілля: як Росія стала монопольним постачальником антрациту в Україну

Згідно з документом, також вводиться обмеження/заборона імпорту електроенергії із РФ та Республіки Білорусь. Як зазначив Герус, це може відбуватися у зв’язку із закінченням опалювального сезону та зростанням запасів вугілля на складах ТЕС.

Окрім цього законом вводиться обов'язок генеруючих компаній, які знаходяться у комунальній власності, продавати електроенергію виключно через конкурентні аукціони.

Що відомо

  • Міністерство енергетики планувало підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів задля "стабілізації ринку електричної енергії".
  • 18 січня Кабінет міністрів ухвалив рішення стосовно встановлення з 1 лютого 2021 року на період дії карантину ціни на природний газ на рівні 6,99 гривні за кубометр для побутових споживачів.
  • 22 січня Кабмін оголосив, що планує виділити 1,4 мільярда гривень з бюджету на виплату компенсацій за оплату електроенергії через скасування пільгових тарифів.
  • Уряд збереже ціну на електроенергію для населення з 1 квітня на рівні 1,68 гривні за кіловат-годину.

Читайте також

Чому Україна не може відмовитися від російської електроенергії. Пояснює заступник міністра

Чому Україна імпортує електроенергію з Білорусі та Росії. Відповідає в.о. міністра енергетики

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок