Уряд придбає додатковий газ у разі його нестачі в опалювальний сезон – Вітренко

Уряд придбає додатковий газ у разі його нестачі в опалювальний сезон – Вітренко

Уряд придбає додатковий газ у разі його нестачі в опалювальний сезон – Вітренко
. УНІАН

Україні вистачить власних запасів газу для проходження опалювального сезону, однак у разі потреби уряд також може придбати додаткові обсяги блакитного палива у нерезидентів або використати технічний газ, наявний у підземних сховищах.

Про це повідомив НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко під час Третього українського газового інвестиційного конгресу.

"У нас навіть власного газу достатньо для задоволення потреб населення, всіх потреб бюджетних, релігійних установ, підприємств теплокомуненерго. Для промислових споживачів – принаймні в рамках виконання нами зобов’язань як "постачальника останньої надії", – розповів він.

Читайте також: Чи вистачить українцям газу за низькими цінами. Пояснює експерт

Він також зазначив, що за потреби Україна може придбати наявний у сховищах газ, який належить нерезидентам.

"Якщо газ належить нерезидентам, це не означає, що його не можна використовувати протягом опалювального сезону. Нерезиденти привозили цей газ в Україну для того, щоб потім його продавати в опалювальний сезон, коли є високий попит на газ. Якщо не бути попиту в Україні – вони можуть вивезти його в інші країни і там продавати. Наразі в Україні на оптовому ринку ціни вищі ніж в Європі, тому, відповідно, економічно вигідно продавати газ в Україні", – пояснив Вітренко.

Відтак посадовець очікує, що у разі високого попиту цей газ не буде вивозитися. Також він нагадав, що в українських підземних газових сховищах також наявний технічний, або буферний газ.

"Стосовно технічного газу – його приблизно 4,7 мільярда кубів, він може бути викачаний з підземних сховищ, просто це потребує більше часу. Тому, наприклад, ми не очікуємо, що протягом цього сезону ми будемо викачувати цей газ", – зазначив він.

Що відомо

  • 12 жовтня заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що запасів природного газу в українських підземних сховищах достатньо для покриття потреб населення та підприємств соціальної сфери у прийдешньому опалювальному сезоні.
  • У Міністерстві розвитку громад та територій заявили, що технічна готовність до опалювального сезону майже 100%.
  • Кабмін затвердив план дій з виконання меморандуму щодо опалювального сезону.
  • На засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові був підписаний меморандум, згідно з яким тарифи на гарячу воду та опалення не будуть зростати до кінця опалювального сезону 2021-2022 років.
  • У серпні Національна енергетична компанія "Укренерго" повідомила, що на складах теплоелектростанцій України спостерігається критична ситуація, пов’язана із недостатнім рівнем накопичення вугілля.
  • Міністерство енергетики планує пройти наступні опалювальні сезони автономно від енергосистеми Росії та Білорусі, аби у 2023 році розпочати синхронізацію української енергосистеми з європейською ENTSO-E.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок