"Ковідне" відділення "Лікарні водників" переповнене, а медики не отримують надбавки. У чому причина

"Ковідне" відділення "Лікарні водників" переповнене, а медики не отримують надбавки. У чому причина

"Ковідне" відділення "Лікарні водників" переповнене, а медики не отримують надбавки. У чому причина
. Фото: Pinterest (ілюстративне)

Медпрацівники Одеського обласного клінічного медичного центру (у мин. "Лікарня водників") направили до міськради звернення стосовно невиплат їм надбавок за роботу з хворими на COVID-19. Одна з авторок звернення Марина Смелаш повідомила Суспільному, що працівники лікарні третій місяць не отримують "ковідні" виплати. Через це із закладу нібито звільняються медичні сестри.

Медсестра повідомила Суспільному, що компенсацію у розмірі 10 тисяч за роботу з хворими на коронавірус нібито відмінили:

"Не вистачає персоналу. І за ці гроші ніхто не хоче йти працювати. Якщо весь цей час виплачувались усі ці 300% та люди розуміли, за що вони працюють, то зараз за ці копійки піддаватися такому ризику ніхто не хоче" .

Марина Смелаш розповіла, окрім невиплачених "ковідних" грошей, із зарплатні медперсоналу знімали податок:

"Нам було обіцяно, що з цих 300% "ковідних" не буде зніматися податок, а вони знімали. У середньому на місяць це вирахування складало від 7500 до 9000 гривень. Тобто ще одну зарплатню в нас віднімали".

"Ковідне" відділення "Лікарні водників" переповнене, а медики не отримують надбавки. У чому причина
Головний лікар Вадим Шухтін. Фото: Пушкинская

Головний лікар медичного закладу Вадим Шухтін розповів, що за два дні з лікарні звільнилося 10 медичних сестер. За його словами, додаткові виплати для персоналу нараховує Національна служба Здоров'я України. Кількість виділених коштів залежить від кількості пацієнтів, які перебувають у лікарні:

"Зараз ми чекаємо на фінансування НСЗУ відповідно до кількості хворих. Ми виконали їхні вимоги і в нас зараз пішли хворі. Наша лікарня переповнена на 100%. До нас надходять як хворі з тяжкою формою COVID-19, так і з хірургічними патологіями".

Причина невиплат "ковідних" надбавок нібито у тому, що медпрацівники неправильно заповнюють форму прийому хворих на коронавірус. Про це повідомила директорка обласного департаменту охорони здоров’я Наталія Одарій-Захар’єва:

"Не НСЗУ не заплатив, а неправильно введені дані. Невідповідність лікарні вимогам НСЗУ викликає недофінансування. Вони будуть дофінансовані, кошти усі будуть відшкодовані".

Минулого місяця ця лікарня нібито не отримала фінансування через те, що заклад не виконав усі вимоги договору, а саме невчасно подав документи щодо наявності автоматичного перемикання електроенергії для апаратів штучної вентиляції легень. Про таке сказав начальник управління південного міжрегіонального департаменту НСЗУ Роман Колонтай. За його словами, фінансування лікарень здійснюється виключно за умови виконання усіх вимог, які прописані у договорі щодо лікування "ковідних" пацієнтів. Він додав, що розмір доплати вирішує виключно головний лікар.

Що відомо

  • Постановою КМУ № 533 встановлено, що доплата до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідаціїї COVID-19 має складати 300 % заробітної плати на період виконання заходів. Отримати цю виплату можуть працівники усіх медичних закладів, заповнивши спеціальну форму на сайті МОЗ про приймання та лікування хворого на коронавірус.

Читайте також

  • До 20 жовтня одесити зможуть їздити між областями без ПЛР-тесту — Гончаров
  • За добу в Одеській області коронавірус діагностували у 816 людей
  • У "помаранчеву" зону потрапили 16 областей України. Київщина та Рівненщина вибули
  • Одещина у "помаранчевій" зоні. Яка ситуація у лікарнях

Читайте нас у Telegram: головні новини Одеси та області

На початок