На Хмельниччині "народився" новий музей

На Хмельниччині "народився" новий музей

На Хмельниччині "народився" новий музей
. Фото: Суспільне Хмельницький.

З нового року на Хмельниччині запрацює новий музей у селі Маліївці в Палаці графа Орловського. Тимчасово виконуюча обов’язки директора комунального закладу культури "Малієвецький обласний історико-культурний музей" Анастасія Донець каже: це палацово-парковий комплекс площею 17,5 гектарів, який є пам’яткою садово-паркового мистецтва.

Палац є резиденцією родини графа Орловського у селі Маліївці Новодунаєвецької ОТГ, розповідає екскурсовод Наталя Ярова. Збудували його у 1788 році: "Саме тут, в Маліївцях, він за рекомендацією архітектора вирішив закласти свій родовий маєток. Площа займає 17 з половиною гектарів. І в цьому палаці до 1914 року прожило чотири покоління графів Орловських".

У холі палацу єдине, що залишилося з часів забудови - плитка на підлозі, каже Наталя Ярова: "На жаль, вона дуже пошкоджена через події революції та війни. За переказами селян, саме тут певний час жили німецькі вояки, і вони прямо на цій плитці рубали дрова і готували собі їжу".

Вціліла одна з небагатьох кімнат, де великі частини стін з тодішніми оздобленнями імітують різні види каменю, каже екскурсовод. Найкраще збереглася колишня бальна зала. Тут уціліла ліпнина на стінах і стелі, балкон для музикантів і колони.

Парк спроектував знаменитий ландшафтний архітектор Діонісій Маклер.
Парк спроектував знаменитий ландшафтний архітектор Діонісій Маклер. Фото: Суспільне

Палацово-парковий комплекс 18 сторіччя є пам’яткою садово-паркового мистецтва і спроєктований датським архітектором, каже Наталя Ярова: "Не всі дерева ростуть тут з того часу, але є декілька, яким понад 200 років. Автор закладеного парку є знаменитий ландшафтний архітектор Діонісій Маклер. Залишилися сосни, модрини, є декілька дубів, ясені, липова алея. Гордістю і красою цього палацу є алея персидського бузку, якому вже понад 100 років".

Парк розділений на дві частини. Одна з них – це господарський сад з плодовими деревами, де розташована водонапірна башта. За радянських часів і донедавна на території палацу був дитячий санаторій. В квітні цього року рішенням сесії обласної ради та у зв'язку з медичною реформою його закрили, каже екскурсовод. Та додає: вже з 30 вересня зареєстровано офіційно музей.

Як повноцінний заклад, музей запрацює з 2022 року, каже тимчасово виконуюча обов’язки директора Анастасія Донець: "До кінця року нам виділили 400 тисяч гривень на утримання об’єкту, на зарплати персоналу, на всі реєстраційні процеси. А вже з наступногоового року ми будемо працювати як повноцінний музей з екскурсоводами, з науковими співробітниками. Про реставраційні роботи говорити ще дуже рано, об’єкт потребує детального вивчення. До цього будь яких досліджень, фахових, наукових не існувало".

Заступниця начальника управління культури обласного департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Валентина Лукашук розповідає: "Музей у Маліівцях має напрямок історико-культурний. Він в подальшому має обов’язково стати заповідником , тому що все для цього в нього є. Там є все для того, аби він став одним із найкращих обласних закладів".

Читайте також

  • Музей історії села на Хмельниччині працює понад 30 років та потребує ремонту

На початок