Триває прийом творів на Шевченківську премію-2022

Триває прийом творів на Шевченківську премію-2022

Триває прийом творів на Шевченківську премію-2022
. УНІАН

Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка розпочав приймати літературно-мистецькі твори на здобуття премії у 2022 році. На сайті комітету вказано, що подати роботу можна з 1 до 29 жовтня.

Члени Комітету, експерти, культурні інституції відповідно до Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка можуть внести представлення щодо участі твору у конкурсі лише в одній номінації:

  1. "Література"
  2. "Літературознавство і мистецтвознавство"
  3. "Публіцистика, журналістика"
  4. "Музичне мистецтво"
  5. "Театральне мистецтво"
  6. "Кіномистецтво"
  7. "Візуальні мистецтва"

Експерти, члени Комітету, культурні інституції, які представляють твір чи роботу на здобуття Національної премії, подають до Секретаріату Комітету документи за формами, які розміщено на сайті Комітету у розділі "Порядок висунення творів".

Що відомо

  • Шевченківська премія — найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Премію вручають із 1961 року до Дня народження Тараса Шевченка (9 березня).
  • Шевченківська премія отримала нагороду світової дизайн-премії Red Dot Award. Це перша премія за бренд, отримана Україною. І це перша в світі культурна інституція, що отримала нагороду за бренд.
  • Лауреати 2020 року отримали премії у новому дизайні: пружина та мармур.

Читайте більше про лауреатів Шевченківської премії 2021

9 березня Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив переможців. Їх імена - за посиланням.

Зокрема, Шевченківську премію у 2021 році в номінації "Література" отримала письменниця Оксана Луцишина за роман "Іван і Феба".

В інтерв'ю Суспільне Культура вона розказала про своє ставлення до найвищої мистецької нагороди України; як трактує короткий список, в якому опинилася; чому для неї важливо бути першою жінкою письменницею-лауреаткою із Закарпаття та чи пов'язує вона себе з традицією закарпатського художнього письма.

Наталія Рудюк – художниця по костюмах, яка вже понад 40 років працює у театрі імені Франка. У 2021 році вона разом із режисером-постановником Сергієм Маслобойщиковим та композитором і актором Олександром Бегмою отримала Шевченківську премію у номінації "Театральне мистецтво" за виставу "Verba", поставлену за мотивами драми-феєрії Лесі Українки. Читайте інтерв'ю з нею: "Перші ескізи до спектаклю "Verba" зрозуміли не всі"

У номінації "Візуальне мистецтво" нагороду отримав художник Борис Михайлов з проєктом "Випробовування смертю", який експонується і як фотоінсталяція, і як відеопроєкція. Павел Гудімов у ефірі Радіо Культура розповів про творчість художника.

На початок