"Шевченко завжди був частиною мого життя". Луцишина про нагородження Шевченківською премією

"Шевченко завжди був частиною мого життя". Луцишина про нагородження Шевченківською премією

"Шевченко завжди був частиною мого життя". Луцишина про нагородження Шевченківською премією
.

9 березня Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив переможців. У номінації "Література" лауреаткою стала письменниця Оксана Луцишина із книгою "Іван і Феба". Ведучий ток-шоу "Імператив" на Радіо Культура Василь Шандро розпитав письменницю про її враження від нагороди.

На перемогу пані Оксана не очікувала, сказала, що "прокинулася у великому здивуванні". Луцишина живе в США. Коли в Україні оголосили переможців, на іншому континенті був ранок.

Письменниця сказала, що нагороду Шевченківською премією вважає символічною.

"Якось так сталося, що Тарас Шевченко завжди був частиною мого життя. Я навіть в Ужгороді вчилась в школі №1 імені Тараса Шевченка. Я його ім’я писала на всіх зошитах", – згадує Луцишина.

Крім Оксани, до короткого списку номінації потрапили ще троє: Олена Герасим'юк ("Тюремна пісня"), Василь Махно ("Вічний календар") і Володимир Рафаєнко ("Мондегрін") – вони привітали Луцишину з перемогою.

Оксана Луцишина про враження від нагородження Шевченківською премією
Twitter / Старий Лев

Останнім Василь Шандро запитав письменницю, які відгуки на книгу вона отримувала від читачів за два роки з моменту публікації. Луцишина розповіла, що усі відгуки для неї надзвичайно цінні – і багато з них вона отримує від не людей з літературного кола, а від читачів.

"Особливо, якщо це читачі з Закарпаття і трошки знають, наприклад, історію Карпатської України, або вони також були на Революції на Граніті, тому що це те, про що роман. І це насправді дуже гріє, в мене ніколи такого не було досі", – зізнається лауреатка.

Роман розповідає про події 90-х в Україні. У книзі в Ужгороді Іван вінчається з Марічкою, тихою поеткою, яка просить називати себе Фебою — за іменем грецького бога поезії. Іван не любить Фебу. Йому гірко і страшно. Він згадує, як вирвався у Львів й почувався вільним. Як вирувало його життя на підпільних квартирниках та в кав’ярнях за революційними бесідами. Як палке студентство привело його в Київ на Майдан, де він відстоював ідею незалежної України. І як він переміг.

Ще до результатів державної премії імені Тараса Шевченка Оксана Лицишин входила до переліку українських письменниць, яких потрібно читати.

Що відомо

  • Шефредактор телебачення Суспільного Юрій Макаров став головою комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.
  • Шевченківська премія — найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Премію вручають із 1961 року до Дня народження Тараса Шевченка (9 березня) в шести номінаціях.
  • У номінації публіцистика, журналістика переміг Станіслав Асеєв за книгу есеїв "В ізоляції".
  • У номінації кіномистецтво переміг Васянович Валентин (автор сценарію, режисер-постановник, оператор-постановник) та Одуденко Владлен (художник-постановник) за художній фільм "Атлантида".
  • У номінації візуальне мистецтво: Борис Михайлов (фотохудожник). Відеопроєкція та фотоінсталяція "Випробування смертю".
  • У номінації музичне мистецтво: Андрусик Олександра Сергіївна (директорка агенції), Шимальський Євген Володимирович (співзасновник агенції), Сула Катерина Олександрівна (виконавча продюсерка) — Музичне агентство "УХО". Цикл "Архітектура голосу" — серія концертних подій.
  • У номінації театральне мистецтво: Маслобойщиков Сергій (автор інсценізації, режисер-постановник, художник-сценограф), Рудюк Наталія (художниця по костюмах), Бегма Олександр (композитор). Вистава "Verba" за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.
На початок