Чисті пляжі. У Миколаєві має відбутися третій моніторинг пляжного сміття

Чисті пляжі. У Миколаєві має відбутися третій моніторинг пляжного сміття

Чисті пляжі. У Миколаєві має відбутися третій моніторинг пляжного сміття
. Фото: Суспільне Миколаїв

У рамках проєкту "Чисті пляжі разом" відбувається всеукраїнський моніторинг пляжного сміття. Вже було два моніторинги, третій має відбуватися восени.

Про це в програмі "Радіодень" розповіла президентка Всеукраїнського молодіжного руху "Let's Do It, Ukraine!" Юлія Мархель.

У Миколаєві перша екоекспедиція відбулась на пляжі "Стрілка" в парку "Перемоги", а друга – на пляжі мікрорайону Намив.

"Результати трьох експедицій будуть оголошені наприкінці жовтня. Найпопулярніше сміття, яке знаходять екопатрульні, волонтери, експедитори – це недопалки, мікропластик, скло та одноразові маски", — повідомила Юлія Мархель.

Координаторка Всеукраїнського молодіжного руху "Let's Do It, Ukraine!" в Миколаєві Наталія Засядько розповіла, що моніторинг та соцопитування відбулися, усі результати передали до Києва і зараз триває процес обробки.

"Моніторинг відбувався за таким алгоритмом: ми збираємо сміття, заміряємо дві ділянки в сто метрів і після того збираємо та сортуємо", — розповіла Наталія Засядько.

Читайте також: "Миколаїв долучився до всеукраїнської акції "Чисті пляжі разом"

Найчастіше люди лишають на пляжах після себе недопалки.

"Недопалків ми знайшли близько тисячі. Це ми рахували сухі недопалки, які можна взяти до рук, оскільки біля водойм вони стають м’якими, їх неможливо прорахувати, бо вони змішуються до купи, тож насправді їх набагато більше", — повідомила Наталія Засядько.

Пластикові пляшки та кришечки від них на другому місті серед пляжного сміття.

"За останній моніторинг знайшли 50 пластикових пляшок, скляних – 35 штук. Дуже часто знаходили уламки скла, закопані в пісок", – сказала Наталя Засядько.

У жовтні "Let’s do it, Ukraine" презентуватиме на національному рівні результати моніторингових досліджень, до яких залучили екологів, соціологів, які роблять обробку, як експерти, аби побачити по всій країні: яке сміття найчастіше зустрічається у водоймах, як люди ставляться до цієї ситуації.

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram.

На початок