Амброзія: як проявляється алергія та як полегшити її симптоми

Амброзія: як проявляється алергія та як полегшити її симптоми

Амброзія: як проявляється алергія та як полегшити її симптоми
. Фото: Ольга Ляшенко/Суспільне.Херсон

Близько 40% населення схильні до алергічних реакцій. Такі дані наукової літератури навела Суспільному лікарка Світлана Годун. У період із серпня по вересень одним з найнебезпечніших алергенів для людини є пилок амброзії. Як проявляється алергія та як полегшити її симптоми, - дізнавалось Суспільне.

"Алергія на амброзію, так само як і на інші види пилка, називається "поліноз", тобто це - алергія на цвітіння, на пилок тих чи інших рослин. Амброзія є найбільш злісним алергеном у нашому південному регіоні. Це відбувається через те, що вона скрізь розповсюджена, бо це - вітрозапилювальна рослина. Амброзія – алерген, який зустрічається найчастіше, який дає таку важку реакцію довготривалу - це весь серпень і вересень, але є ще полин, соняшник, цикламена. Є низка злакових рослин і бур’янів, які, як і амброзія, викликають поліноз", - каже дитячий алерголог Херсонської обласної дитячої лікарні Світлана Годун.

Амброзія: як проявляється алергія та як полегшити її симптоми
Фото: Ольга Ляшенко/Суспільне.Херсон

Костянтину Шклярук – 13. Алергія на амброзію у хлопця проявилася 7 років тому.

"Алергія на амброзію проявляється: нежить, чхання, чешуться очі та ніс. Я займаюся спортом, а в мене дуже часто нежить і я чхаю, то це незручно. Я п’ю ліки та, коли приходжу з вулиці додому, промиваю очі та ніс"- каже хлопець.

Мама Костянтина Наталя говорить, алергія завдає незручностей – доводиться зачиняти вікна, постійно проводити вдома вологе прибирання.

"Ще у дитячому садочку я спостерігала за ним, що в нього дуже часто бувають застуди – нежить, кашель, чхання. Звернулися до лікаря, той порадив звернутися до алерголога і ось уже 7 років ми на обліку у дитячого алерголога з діагнозом "поліноз". Ми вже вилікували перший етап цього діагнозу - це коли на початку літа квітнуть трави. А от друга половина літа, ми не можемо з нею впоратися, амброзія – дуже потужний шкідник для нашого організму і тільки лікування, симптоматичне лікування і все", - говорить Наталя Шклярук.

Амброзія: як проявляється алергія та як полегшити її симптоми
Суспільне. Херсон

"Як правило, поліноз вражає дітей і людей молодого віку, але є і люди старшого віку, які скаржаться на це захворювання. Як допомогти пацієнту? По-перше, правильно встановити діагноз, бо симптоми схожі на звичайну застуду чи нежить. Але нежить проходить за тиждень, а алергія триває довго. Коли правильно встановили діагноз, то потрібно вчасно починати лікування, щоб не доводити до ускладнень. Ускладнення які можуть бути? У деяких людей бувають не просто риніти чи коньюктивіти, а ще бувають прояви бронхіальної астми", - говорить Світлана Годун.

У Наталі Шальнової ознаки алергії проявилися у серпні цього року. Спочатку, розповідає жінка, почав сідати голос, згодом піднялася температура. Симптоми жінка списала на вірусну інфекцію і почала приймати ліки, коли ж стан погіршився, звернулася до лікаря.

"Я змушена була звернутися до алерголога і саме алерголог виявив, що в мене алергія на амброзію. Я живу у Кіндійці, ми взагалі дивимося за своїм селищем, за помешканням, ми із сусідами прибираємо навколо, але так сталося, що сусід, який навпроти, у нього амброзія у мій зріст. Поки є амброзія, ти п’єш антигістамінні препарати. Якось не хочеться сідати на ліки. Найважче було, коли це перейшло в алергічний бронхіт, в мене ніколи в житті цього не було. Я перехворіла на коронавірус, у мене такого не було. І зараз, коли вже я пройшла курс лікування, минув майже місяць, я сиджу на антигістамінних препаратах. Кожного дня зранку я випиваю таблетку, щоб працювати нормально", - каже Наталя Шальнова.

На сьогодні, розповідає завідувач кафедри ботаніки ХДУ Іван Мойсієнко, амброзія поширена по всій Україні, але у південних регіонах її більше. Небезпечний цей бур’ян не лише для людини, а й для інших рослин.

"Як раз пилок викликає алергію, мається на увазі, що це небезпечно для здоров’я людини, але ж вона і іншу шкоду завдає, наприклад шкодить тим, що засмічує поля і ми повинні з нею боротися, це теж шкода, це - економічна шкода для сільського господарства. Тобто не обмежується шкода лише алергією. Те, що її виривають з корінням – це ефективно, але враховуючи, що у нас налічуються мільярди особин, чи ми можемо це зробити?", - говорить завідувач кафедри ботаніки.

Іван Мойсієнко говорить, методу раз і назавжди знищити амброзію поки не винайдено. Для цього необхідно проводити серйозні наукові дослідження.

Читайте також:

  • Амброзія: як у Херсоні борються з алергенним бур'яном;
  • Амброзія: херсонські ОСББ розповіли про методи боротьби з алергенною рослиною

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок