Амброзія: як у Херсоні борються з алергенним бур'яном

Амброзія: як у Херсоні борються з алергенним бур'яном

Амброзія: як у Херсоні борються з алергенним бур'яном
. Суспільне. Херсон

Інтерактивна карта розповсюдження амброзії з’явилася у Херсоні тиждень тому. Замовник – Херсонська міська рада. За зверненнями містян на платформу вносять адреси місць масового росту цього шкідника.

В Антонівці ділянку з амброзією два тижні тому обробили спеціальним препаратом, говорить староста Сергій Іващенко.

"Ми обробили близько 10 ділянок. Препарат ми отримали у липні, а до липня ми вже проводили покіс саме цієї рослини. За інструкцією виробника воно не впливає на жодну рослину, тільки працює з амброзією", - каже Сергій Іващенко.

Амброзія: як у Херсоні борються з алергенним бур'яном
Фото: Оксана Хлебус/Суспільне.Херсон

"Якщо велика ділянка, то обприскуємо кілька разів або якщо велика трава. Результат помітно десь на другий день", - говорить робітник з благоустрою при Антонівському округу Сергій Христенко.

Наталія Мирошніченко, яка має алергію на амброзію, розказує, що їй допомагають тільки уколи гормональних препаратів. Жінка страждає від цвітіння цього бур'яну з початку серпня і до кінця вересня.

"Страшний нежить, неймовірний, безкінечний, першіння в горлі, сверблять очі, напухають, стають як рисочки. Все, що зі слизовою оболонкою пов’язано, все запалюється", - каже Мирошніченко.

Боротьби з амброзією у місті не помічала. Сама проживає у приватному секторі, розказала Наталя.

"Сусіди не розуміють проблему, прекрасно вирощують її у себе біля будинку. Навіть на моє прохання, пояснення, чому я прошу прибрати амброзію, усміхаються", - говорить жінка.

Одна із проблем – не всі ОСББ, обслуговуючі компанії та власники прилеглих територій проводять покіс амброзії, розказав працівник департаменту міського господарства. На інтерактивній карті – Херсонська територіальна громада. Інформацію про найбільші зони ураження амброзією передавали з районних рад Херсона, комунальних підприємств, старостинських округів.

"Одне з київських підприємств надало препарат як експеримент обсягом 8 бочок по двісті тисяч 600 літрів. Роздали цей препарат по старостатах, комунальних підприємствах на безоплатній основі. Зараз ще триває експеримент", - каже виконувач обов’язків першого заступника директора департаменту міського господарства Володимир Чушак.

Під час рейду інспекції контролю за благоустроєм працівники знайшли порушення біля автозаправки на вулиці Перекопській – зарості бур’янів, зокрема амброзії.

"Від паркану 15 метрів потрібно скошувати бур`ян, у тому числі амброзію. Територія має бути у відповідному санітарному стані", - каже головний спеціаліст інспекції контролю за благоустроєм Херсонської міської ради Олексій Постольник.

Амброзія: як у Херсоні борються з алергенним бур'яном
Суспільне. Херсон

Керівник персоналу АЗС приїхав за 20 хвилин на зустріч з інспекцією. Чоловік спілкуватись на камеру відмовився, заборонив його знімати. Штраф за порушення може становити від 360 до 1700 гривень - все залежить від рішення адміністративної комісії.

"Ми зайшли до АЗС, до кабінету, там уклали адміністративний протокол. Цей протокол буде відправлений на адмінкомісію. Там він буде давати пояснення адмінкомісії, чому саме так. Було проведено роз’яснювальну бесіду, що потрібно проводити покіс бур`яну, щоб трава була не вище 5 сантиметрів", - говорить Олексій Постольник.

Нагадаємо, у липні цього року міська рада затвердила цільову програму знищення амброзії біологічними препаратами.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

На початок