ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити компенсацію п'ятьом люстрованим ексчиновникам

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити компенсацію п'ятьом люстрованим ексчиновникам

Оновлено
ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити компенсацію п'ятьом люстрованим ексчиновникам
. blic.rs

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити по 5 тисяч євро п'ятьом ексчиновникам через закон про люстрацію.

"Зазначений закон не враховував особисту роль, яку відігравали заявники, а також те, чи були вони особисто пов'язані з будь-якою недемократичною діяльністю, яка була в період правління колишнього президента. У цьому український закон про очищення влади відрізняється від процедур люстрації, які були введені в інших державах Центральної та Східної Європи і які були більш цільовими та вузько спрямованими", — йдеться у рішенні суду.

Заяву проти України подали ексзаступник начальника кадрового управління ГПУ В'ячеслав Полях, ексзаступник начальника слідчого управління Міндоходів Миколаївської області Дмитро Басалаєв, колишній заступник прокурора Чернігівської області Олександр Ясь, колишній начальник податкової інспекції міста Яремча управління Міндоходів в Івано-Франківській області Роман Якубовський та ексзаступник начальника Управління агропромислового розвитку Олександрівської райдержадміністрації Донецької області Сергій Бондаренко.

Поляха, Басалаєва та Яся звільнили через те, що вони перебували на державній службі у 2010-2014 роках.

Якубовського відсторонили після того, як він невчасно подав люстраційну декларацію, а Бондаренка — на основі того, що він до 1991 року був другим секретарем Комуністичної партії на рівні району.

ЄСПЛ визнав порушення щодо трьох перших позивачів статті про право на справедливий суд через задовгий розгляд справи про їхнє звільнення національними судами та статті щодо права на повагу до приватного життя щодо всіх заявників.

"У низці випадків Суд встановив, що заходи щодо люстрації порушили право заявників на повагу їхнього приватного життя, оскільки вони впливали на їхню репутацію та/або професійні перспективи", — зазначено у документі.

Рішенням суду Україна має виплатити по 5000 євро кожному, плюс податок, який має бути нарахований на цю суму та компенсацію моральної шкоди: 1,5 тисячі євро Поляху та по 300 євро іншим чотирьом.

Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що ЄСПЛ не визнавав неправомірною люстрацію цілком, а лише її надмірний обсяг.

"Окремі категорії громадян, на думку суду, були автоматично люстровані, хоча нічого поганого не вчиняли. Ми плануємо спільно з народними депутатами опрацювати та внести законопроєкт, відповідно до якого буде створена комісія, що розглядатиме скарги громадян, які вважають свою люстрацію неправомірною. Також розглядатиметься можливість поновлення на посаді (за її наявності) та виплати різниці між втраченим та реальним заробітком. Описаний вище механізм не застосовуватиметься до категорії громадян, чия люстрація була обгрунтованою", - розказав він.

Малюська додав, що розраховує на підтримку законопроєкту в Раді.

Що відомо:

  • Закон про очищення влади набув чинності у жовтні 2014 року.
  • Закон на 10 років забороняє обіймати посади у державних органах та органах місцевого самоврядування особам, які обіймали посади у період з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і не були звільнені за власним бажанням; які були обрані і працювали на керівних посадах компартії, починаючи з секретаря райкому і вище, керівних посадах починаючи з секретаря ЦК ЛКСМУ і вище, були штатними працівниками чи негласними агентами КДБ, закінчили вищі навчальні заклади КДБ, крім технічних спеціальностей.
  • Він також забороняє на 5 років обіймати посади у державному апараті особам, які своїми діями чи бездіяльністю сприяли узурпації влади експрезидентом Віктором Януковичем, співпрацювали зі спецслужбами інших держав, закликали публічно до порушення територіальної цілісності, розпалювали міжнаціональну ворожнечу.
  • За оцінками ГО "Громадський люстраційний комітет" під люстрацію підпадають близько 5 тисяч. У Єдиному державному реєстрі осіб, які підпадають під люстрацію, значиться 922 особи. Це ті, хто обіймали державні посади на момент набуття чинності законом.
На початок