"Ми вигадали формати, яких ще не було". У Львові стартує 5-й фестиваль LvivMozArt

"Ми вигадали формати, яких ще не було". У Львові стартує 5-й фестиваль LvivMozArt

"Ми вигадали формати, яких ще не було". У Львові стартує 5-й фестиваль LvivMozArt
. Facebook LvivMozArt

26 серпня у Львові стартує 5-й міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Він присвячений 230-річчю з дня народження Франца Ксавера Моцарта – композитора, піаніста та диригента, який жив у Львові упродовж 30 років.

Тема фестивалю – рефлексії класики в сучасності. Арт-директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів розповіла, що цьогоріч намагалися інтегруватися в життя міста, а також більше працювали з дітьми.

"Ми вигадали формати, яких ще не було. У наших програмах ви знайдете і електроніку, і імпровізацію, і джаз, і творчість молодих композиторів. Якщо раніше – це була більше така концертна діяльність (камерна, хорова, великі симфонічні концерти), то цього року постаралися ще більше інтегруватися в життя міста. Звернути увагу на різні сфери, де ми можемо достукатися до слухачів і глядачів, з якими раніше не змогли знайти контакту", — каже Оксана Линів.

Організатори запланували 23 події на семи локаціях. Головна локація LvivMozArt у трамвайному депо Lem Station. Відкриватимуть фестиваль у Львівській опері. Серед запрошених зірок — прима Саксонської державної опери Юлія-Марія Дан.

"Ми представимо дуже гарну програму з класичних творів. Це будуть твори Моцартів. Тобто, Франца Ксавера Моцарта – сина та його батька – Вольфганга Амадея Моцарта. А також іншого ювіляра цього року – Дмитра Бортнянського. Він був дуже важливим композитором для України також барокового часу. Фактично, це сучасник Вольфганга Амадея Моцарта. Я спеціально поставила його твори в центр програми, тому що його творчість досі не є належно вивченою, опрацьованою", — каже Оксана Линів.

Також до 230-річчя з дня народження Франца Ксавера Моцарта про нього готують книгу. Назва книги "Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах". Її готують разом із львівським "Видавництвом Старого Лева".

"Вдалося підготувати до друку. Вона зараз вже в роботі. Обкладинка вже є і наступного місяця ми вже зможемо побачити книгу. Це величезна науково-дослідницька робота, яка базується на оригінальних документах Франца Ксавера Моцарта", — каже Оксана Линів.

До видання ввійшли оригінальні листи, сторінки щоденника, переклади преси про виступи композитора.

"Це така глибока історична розвідка. Це книга, на яку чекає дуже багато людей. І не тільки серед професійного середовища музикознавців, музикантів, шанувальників музики, істориків. Я гадаю, що такої книги чекає загалом суспільство. Це дуже потужний культурний шлюз, через який ми бачимо Львів понад століття тому. Ви хронологічно бачите, як Моцарт молодший приїхав сюди, де він побував, кого він бачив, як він закохався", — каже представниця видавництва "ВСЛ" Маряна Савка.

Із програмою фестивалю LvivMozArt можна ознайомитися тут.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини регіону

На початок