Диригентка Оксана Линів упорядкувала книгу листів Моцарта-сина. Її видадуть восени

Диригентка Оксана Линів упорядкувала книгу листів Моцарта-сина. Її видадуть восени

Диригентка Оксана Линів упорядкувала книгу листів Моцарта-сина. Її видадуть восени
. Фото "Видавництво Старого Лева"

Диригентка Оксана Линів стала упорядницею книги "Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах" про композитора, піаніста і диригента, життя якого було тісно пов’язане зі Львовом. Вона вийде друком у "Видавництві Старого Лева".

Як повідомляють на сайті видавництва, Оксана Линів із робочою групою опрацювали різні ресурси, попередні видання, актуалізували і об’єднали велику кількість фактів.

До книжки ввійшло 107 листів і подорожній щоденник, який Франц вів під час концертної подорожі Європою для своєї коханої Жозефіни, що лишилася у Львові.

Художнє оформлення створила Анастасія Старко.

Препрезентація книжки відбудеться під час пресконференції до відкриття фестивалю класичної музики LvivMozArt, цього року присвяченого до 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта. Сама книжка вийде друком за кілька місяців — восени 2021 року.

Що відомо

  • Франц Ксавер Моцарт народився 25 липня 1791 року — за пів року до смерті батька, тож його вихованням займалась мати Констанція Моцарт.
  • Перший публічний виступ Моцарта-сина як піаніста і композитора відбувся 1805 року у Віденській опері, а за три роки він приїхав на Галичину за контрактом як приватний вчитель.
  • Франц Ксавер прожив на Львівщині майже двадцять сім років — більшу частину свого творчого шляху. Його "лємберзьким Моцартом" – від тогочасної австрійської назви Львова – Лємберг.
  • Він грав у кафедральному соборі Святого Юра, створив музичне товариство св. Цецилії та інститут співу, який фактично став першою музичною школою у місті. Композитор багато подорожував по Україні, де його концерти сприймалися на біс.
  • У Львові Моцарт написав Другий концерт для фортепіано з оркестром Es-dur (1818), кантату “Перший день весни” (1827), низку камерних, вокальних та інструментальних творів.

Читайте також

230 років від дня народження: історія "Моцарта із Лемберга" та конфлікту через його пам'ятник

Про життя молодшого сина композитора на Галичині видадуть книгу та знімуть фільм

На початок