Миколаївські археологи підбили підсумки своєї роботи за рік. Що планують досліджувати далі

Миколаївські археологи підбили підсумки своєї роботи за рік. Що планують досліджувати далі

Миколаївські археологи підбили підсумки своєї роботи за рік. Що планують досліджувати далі
. Фото: Юрія Руденка/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві відбулась наукова конференція, на якій археологи з Миколаївщини підбили підсумки своєї діяльності за минулий рік. У 2021 році в Миколаївській археологічній експедиції взяли участь більше 250-ти людей. Про це розповів заступник керівника наземної частини експедиції, старший викладач Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського Олександр Смирнов.

Миколаївська археологічна експедиція залучена до великого комплексу експедицій Інституту археології Національної академії наук.

За словами Олександра Смирнова, археологічний сезон 2021 року, станом на 15 серпня, ще не завершився. У планах – підводні дослідження акваторії Кінбурнського півострова. Розпочати ці дослідження раніше заважала брудна вода.

Миколаївські археологи підбивають підсумки року та діляться планами на майбутнє
Олександр Смирнов. Фото: Суспільне Миколаїв

Зі слів Олександра Смирнова, восени 2021 року археологи зможуть провести важливі для них аналізи.

"Це 14 некрополів, аби ми змогли дати більш точне датування середньовічного некрополя, до якого часу Русі він належав", – сказав Олександр Смирнов.

Читайте також: "На острові Березань, що Миколаївщині, триває археологічна експедиція"

Окрім цього, археологи мають дослідити знахідку з острова Березань – це майже 20 кг сірки, які знайшли в одній зі землянок на острові. Саму землянку датують VII-VI століттями до нашої ери.

"Це унікальна знахідка для Березані та для "Ольвії" також. За допомогою аналізів ми зможемо сказати звідкіля її привезли. Цей мінерал є одним із компонентів виробництва бронзи. Це може довести існування бронзово-ливарного виробництва на ранній стадії функціонування Березанського поселення", – розказав Олександр Смирнов.

За словами Смирнова, у 2022 році перелік місць досліджень, які входять до комплексу Миколаївської археологічної експедиції, має збільшитися.

Читайте нас у Telegram

Підписуйтеся на Суспільне Миколаїв у Viber

На початок