Шевченківський суд заборонив демонтаж "Квітів України"

Шевченківський суд заборонив демонтаж "Квітів України"

Шевченківський суд заборонив демонтаж "Квітів України"
. Антон Бернатович

Шевченківський районний суд міста Києва 15 липня заборонив будівельні роботи щодо реконструкції колишнього магазину-оранжереї "Квіти України". Арешт наклали щодо позову про порушення авторських прав.

Про це повідомила юридична компанія Axon Partners, що представляє у суді архітектора будівлі Миколу Левчука.

"Сьогодні (15 липня — ред.) суд задовольнив нашу заяву про забезпечення позову і заборонив проведення демонтажу будівлі "Квіти України" на тій підставі, що забудовник порушив немайнові авторські права архітектора будівлі. Ну і так, ми у цьому процесі взялися представляти Миколу Левчука, архітектора оригінальної будівлі "Квіти України", — йдеться у повідомленні.

Наразі компанія готує позов про захист прав архітектора. Водночас там додають, що рішення це суду стало "першим випадком в історії українського містобудування, коли суд застосував подібне забезпечення позову у справі про порушення немайнових авторських прав архітектора".

Читайте також: Ткаченко закликав зупинити знесення будівлі "Квіти України". Компанія запевняє, що має на це право

Надалі захисники протягом найближчих днів сподіваються подати позов і вимагатимуть збереження первісного архітектурного проєкту та дотримання прав архітектора Левчука. Також компанія проситиме про виплату компенсації за зруйновану будівлю.

"Це не швидкий процес. Але поки суд розглядатиме справу, "Квіти України" будуть у відносній безпеці, бо діятиме заборона на здійснення реконструкції", — резюмували у Axon Partners.

Що відомо

  • Проєкт будівлі "Квіти України" розробив народний архітектор України Микола Левчук, а в 1986 році він був відзначений премією Спілки архітекторів як будівля року. Споруда довгий час функціонувала як магазин-оранжерея.
  • Те, що будівлю збираються реконструювати, стало у червні 2021 року. Власник оприлюднив концепт перетворення "Квітів України" на офісний центр, який мав повністю змінити зовнішній вигляд будівлі.
  • Спочатку забудовник Олексій Пишний обіцяв співпрацювати з громадою, але невдовзі обірвав контакт.
  • Під час підготовчих робіт забудовник обрізав коріння 30-літнього винограду, зіпсувавши унікальний вигляд будинку, – той вже встиг повністю висохнути; та демонтував унікальні люстри та вітражі з інтер'єру.
  • 6 липня на Січових Стрільців, 49 відбувся мітинг на підтримку будівлі Квітів України та всього модернізму. Вимоги акції: реставрація будівлі, нова сучасна функція та статус пам’ятки архітектури.
  • 12 липня у Києві почали зносити будівлю "Квіти України".
  • 12 липня міністр культури Олександр Ткаченко закликав негайно зупинити демонтаж будівлі колишнього магазину-оранжереї "Квіти України".
  • 14 липня поліція наклала арешт на будівлю на період досудового слідства по справі щодо самоуправства. Це забороняє проводити з будівлею будь-які дії, зокрема демонтаж, будівництво тощо.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок